PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 16 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
CPM

 

 

 

 

Matrici Progresive Raven Color

[ CPM ]

 

 

cpm

 

 

 

Autori: J. Raven, J. C. Raven, J. H. Court
Adaptarea în România: coordonator Anca Dobrean

Abrevierea: CPM

Tipul de test: Test de aptitudini cognitive

Scurtă descriere a testului

Testul Matrici Progresive Color (CPM) este construit pentru a permite o măsurare mai acurată a proceselor intelectuale ale copiilor cu vârsta între 4-11 ani (mai precis a inteligenţei nonverbale), ale persoanelor retardate mintal şi ale vârstnicilor. Fondul color pe care sunt prezentate problemele atrag atenţia şi fac testul mai interesant, reducând nevoia instrucţiunilor verbale.

 

Testul Matrici Progresive Color (CPM) este alcătuit din 36 de itemi organizaţi în trei serii, fiecare a câte 12 itemi - A, Ab şi B. Acest test a fost construit pentru testarea copiilor şi a persoanelor vârstnice.

Poate fi folosit cu succes şi în testarea persoanelor care nu cunosc limba engleză, care prezintă diferite disfuncţii psihice, afazie, paralizii cerebrale, surzenie sau în evaluarea persoanelor cu un intelect sub limitã.

Permite o măsurare mai acurată a proceselor intelectuale ale copiilor, ale persoanelor retardate mintal şi ale vârstnicilor. În cadrul acestuia Seriile C, D şi E au fost excluse, dar s-a adăugat o nouă Serie de 12 itemi (Seria Ab), aceasta fiind interpusă Seriilor A şi B. Fondul color pe care sunt prezentate problemele atrag atenţia şi fac testul mai interesant, reducând nevoia instrucţiunilor verbale.

În cazul Seriei A, succesul depinde de abilitatea persoanei de a completa paternurile continue, care la începutul seriei se modifică pe una, apoi pe două direcţii concomitent. În Seria Ab succesul depinde de abilitatea de a percepe figuri discrete ca întreguri relaţionate spaţial şi de alegere a figurii care completează modelul/întregul. Seria B include numai probleme care implică analogii, pentru a evalua măsura în care persoana este sau nu capabilă să utilizeze această strategie. Ultimele probleme ale Seriei B au aceiaşi dificultate ca şi primele probleme din Seriile C, D şi E ale formei Standard a testului. Pentru a facilita trecerea de la forma Color la Standard, ultimele probleme ale Seriei B din varianta Color, sunt tipărite identic cu acelea ale variantei Standard. Astfel, o persoană care a reuşit să rezolve aceste probleme poate trece fără întrerupere la Seriile C, D şi E ale formei Standard.


Testul are 2 forme paralele: Clasic şi Paralel, astfel utilizatorul beneficiază de două instrumente independente

 

Forma Paralelă a testului Matrici Progresive Color (CPM-P) poate fi utilizatã în locul Formei Clasice şi invers. De asemenea, pot fi utilizate şi toate referinţele la aceasta din urmã. Totuşi, pentru a evita situaţia în care persoana testatã ar fi învãţat dinainte rãspunsurile corecte, a fost necesarã schimbarea poziţiei acestora şi a cheii de cotare. Cei care utilizeazã Forma Paralelă a testului vor folosi foaia de rãspuns şi grila de cotare corespunzãtoare acesteia. Acest lucru este mai important în cazul foilor de rãspuns care permit o cotare rapidã şi care au incorporatã grila de cotare


Interval de vârstă: Este adecvat copiilor şi a persoanelor vârstnice


Setul contine:

- Manualul general de utilizare al testelor Raven

- Manualul de Utilizare al testului

- Caiet de test CPM Clasic

- Caiet de test CPM Paralel

- Un set de foi de răspuns CPM Clasic (50 buc.)

- Un set de foi de răspuns CPM Paralel (50 buc.)

- Licenţă de utilizare

- Pret orientativ set: 737,80 lei

 

Informatii detaliate legate de pret puteti gasi aici

 

Mai multe informatii legate de test aici

 

Conditii de licentiere aici

 

Producator:

SC RTS Romanian Psychological Testing Services SRL

 

 Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie