PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 39 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
Test Rorschach

 

 

 

 

TESTUL RORSCHACH

 


rorschach


Autor: Ewald Bohm

Tipul de test: personalitate

Scurtă descriere a testului

Testul petelor de cerneala este o metoda de evaluare psihologica. Psihologii folosesc acest test în încercarea de a examina caracteristicile personalitatii si functiile emotionale ale pacientilor lor. Testul Rorschach este în prezent al doilea cel mai folosit în evaluarea judiciara, dupa MMPI, si al doilea cel mai raspândit ca utilizare de catre membrii Societatii pentru Evaluarea Personalitatii. A fost folosit în diagnosticarea acelor tulburari ale gândirii care nu sunt evidente si în diferentierea gândirii psihotice de cea nonpsihotica în cazurile în care pacientul este refractar la a admite deschis ca prezinta gândire psihotica.

Testul petelor de cerneala este considerat pseudostiinta de catre sceptici, întrucât diferite studii au demonstrat ca rezultatele la care administratorul testului a ajuns utilizându-l erau similare Cold Reading. Criticii sai au ridicat întrebari vizavi de extragerea de sensuri obiective din raspunsurile la test, de gradul de obiectivism al psihologilor care administreaza testul, de validitatea inter-scale, de verificabilitatea si validitatea generala a testului, de distorsionarea scalelor de patologie a testului catre un numar mai mare de raspunsuri, de numarul limitat de conditii psihologice pe care le diagnosticheaza în mod acurat, de incapacitatea de a replica standardele testului, de utilizarea acestuia în evaluarile impuse de instanta, de proliferarea celor zece imagini ale petelor de cerneala, putând invalida testul pentru cei care le-au vazut. Sistemul de scorare Exner a raspuns multora dintre aceste critici printr-o cercetare ampla.

Scalele de scorare Rorschach au fost descrise ca fiind un sistem de criterii dupa care structuram cunostintele despre personalitatea cuiva. Cea mai raspândita metoda folosita în Statele Unite este bazata pe lucrarea lui John E. Exner. În sistemul Exner, raspunsurile sunt scorate cu referire la masura în care acestea sunt vagi sau sinteze ale muliplelor imagini vazute în planse, localizarea raspunsului, care din varietatea de factori determinanti este folosit pentru a produce raspunsul (ce anume face ca pata sa semene cu ceea ce subiectul a spus ca seamana), calitatea formala raspunsului (în ce masura un raspuns este fidel felului în care pata respectiva arata de fapt), continutul raspunsului (ce anume vede respondentul în pata respectiva), nivelul activitatii de organizare mentala implicate în producerea raspunsului si orice aspecte ilogice, incongruente, incoerente ale raspunsurilor.

Deoarece acuratetea rezultatelor la testul Rorschach depinde de analiza impresiei initiale pe care individul si-o face asupra petelor, a vedea plansele înainte de a face testul poate conduce la rezultate invalide pentru persoana careia i se administreaza testul.

Testul Rorschach este un instrument psihologic de clasa C. Instrumentele de clasa C sunt destinate exclusiv profesionistilor care au obtinut titlul doctoral în psihologie sau educatie, sau care sunt membri ai unor organizatii profesionale care îi califica pentru uzul respectivului test, ori care lucreaza sub supervizarea directa a unui psiholog calificat pentru uzul respectivului test. In conformitate cu standardele Colegiului Psihologilor, dreptul de a utiliza un test de clasa C va putea fi dobandit si in urma unei formari avizate de Colegiu.

In cazul testului Rorschach este absolut necesara o formare specializata de durata medie, finalizata cu o examinare. Editura Profex, in colaborare cu entitatile abilitate a certifica astfel de formari (Colegiul Psihologilor) ofera cursuri introductive care ar cuprinde 48 de ore, in trei module teoretice (1 modul/zi/110 Eur, fara TVA).


Aplicabilitate: de la 14 ani

Administrare: individuala

Durata: fara limita de timp

Continut: Manualul testului. Set planse orientative Rorschach. Set planse-stimul


Preţ

 

Test Rorschach : 206,74 Euro (TVA inclus)

Informatii mai detaliate aici


Distribuitor:

SC Editura Profex SRL

 

 


Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie