PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 75 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
BFA

 

 

 

 

BIG FIVE ADJECTIVES

[ BFA ]

 


bfa


Autor: Gian Vittorio Caprara, Ph.D., Claudio Barbaranelli, Ph.D., Patrizia Steca, PhD

Abreviere: BFA

Tipul de test: personalitate

Scurtă descriere a testului

Modelul Big Five este punctul de întâlnire dintre diferite traditii si abordari psihometrice, în mod special fiind rezultatul abordarii psiholingvistice si a celei factoriale.

Analiza vocabularului, considerat sursa principala a tuturor descriptorilor posibili pentru personalitate, a dus la construirea unor multiple liste de termeni, mai ales adjective, care sunt, într-un fel sau altul, legate de examinarea diferentelor individuale.

Multe din instrumentele dezvoltate pentru a masura factorii Big Five sunt liste de adjective, fie unipolare fie bipolare, alese prin analize ale vocabularului astfel încât sa contina cei mai reprezentativi termeni, numiti si markeri, pentru fiecare dimensiune.

În acest sens si pentru a capitaliza de pe urma tuturor acestor avantaje, a fost dezvoltat BFA. Din multe puncte de vedere abordarea adjectivala nu este doar mai eficienta în multe situatii, ci este de asemenea mai corecta decât o abordare a evaluarii prin propozitii.

BFA contine la acest moment un numar de 175 de adjective.

Din lista de 492 de adjective discutate anterior au fost identificate acele adjective care prezentau la nivel empiric corelatiile cele mai ridicate cu cele cinci dimensiuni principale si cu cele zece subdimensiuni ale BFQ. Astfel, au fost identificate 125 adjective, 25 pentru fiecare din cele cinci dimensiuni principale. Dintre acestea, 10 adjective reprezentau fiecare subdimensiune, însa au fost incluse si câte cinci adjective suplimentare, tipice doar pentru metafactorii mai generali. Acestor adjective li s-au adaugat 15 adjective care sunt indicatori ai dezirabilitatii sociale si 35 de adjective complementare, care tin de dimensiuni mai complexe, neidentificabile precis cu nici unul din cei cinci metafactori luati izolat, dar care reprezinta combinatii ale acestora.

BFA este utilizat cu precadere în urmatoarele situatii:

- psihologie organizationala;

- psihologia clinica si a sanatatii;

- psihologie educationala si orientare vocationala.


Preţ orientativ: BFA  – 165,33 EURO (TVA inclus).


Informatii mai detaliate aici


Distribuitor:

SC D&D Consultants Grup SRL

 

 


 

Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie