PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 74 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
BFQ

 

 

 

 

BIG FIVE QUESTIONNAIRE

[ BFQ ]

 


bfq


Autor: Gian Vittorio Caprara, Ph.D., Claudio Barbaranelli, Ph.D., Laura Borgogni, PhD

Abreviere: BFQ

Tipul de test: personalitate

Scurtă descriere a testului

Posibilitatea de a dispune de un sistem de clasificare si descriere a personalitatii creat pe baze stiintifice are o importanta cruciala pentru cercetarea stiintifica si pentru diversele aplicatii ale psihologiei clinice, scolare si organizationale. De-a lungul timpului au aparut o varietate de teorii asupra personalitatii umane, dar nici una dintre ele nu a reusit sa se impuna ca fiind singura corecta, comparativ cu celelalte. Prin urmare, s-a simtit si se simte lipsa unui model comun si unanim împartasit, atunci când vorbim de evaluarea personalitatii.

În acest sens, modelul Big Five sau Cei Cinci Mari Factori de Personalitate (Extraversiune/Energie, Acceptare/Amabilitate, Constiinciozitate, Nevrotism/Stabilitate emotionala si Deschidere spre experiente/Deschidere mintala) îsi propune sa medieze si sa unifice diferitele puncte de vedere (Digman, 1990, Glodberg, 1993; John et al., 1988; John, 1990; John & Srivastava, 1999). Acest model este generat din convergenta a doua arii de cercetare diferite, care de-a lungul timpului s-au intersectat de mai multe ori, anume filonul lexicografic si cel factorial. Chestionarul BIG FIVE (BFQ) a fost conceput în concordanta cu argumentele teoretice care sugereaza ca modelul celor cinci factori are un statut privilegiat, comparativ cu alte modele, el fiind construit pe baza experientei lui McCrae si Costa si având pretentia de a fi mai bun.

 

Chestionarul îsi propune urmatoarele obiective: sa fie mai economic în individualizarea subdimeniunilor si a numarului de itemi; sa ramâna mai aderent la clasificarea traditionala a celor cinci factori si a subdimensiunilor lor; sa asocieze masura celor cinci factori cu o masuta a tendintei de a furniza o imagine falsa despre sine în forma scalei L (Lie – Minciuna).

BFQ este utilizat cu precadere în urmatoarele situatii:

- psihologie organizationala;

- psihologia clinica si a sanatatii;

- psihologie educationala.


Preţ orientativ: BFQ – 177,73 EURO (TVA inclus).


Informatii mai detaliate aici

 

Distribuitor:

SC D&D Consultants Grup SRL

 

 


Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie