PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 74 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
EPQ

 

 

 

CHESTIONARUL DE PERSONALITATE EYSENCK

(EYSENCK PERSONALITY QUESTIONNAIRE, EPQ)

[ EPQ-R, EPQ-RS, IVE ]

 


epq


Autor: Hans J. Eysenck, Ph.D., Sybil B. G. Eysenck, Ph.D.

Abreviere: EPQ-R, EPQ-RS, IVE

Tipul de test: personalitate

Scurtă descriere a testului

Chestionarul de Personalitate Eysenck (Eysenck Personality Questionnaire, EPQ), editat acum în forma revizuita, reprezinta o faza avansata de dezvoltare a unui numar de chestionare de personalitate mai timpurii. Primul chestionar din aceasta serie a fost MMQ (Maudsley Medical Questionnaire, Eysenck, 1952), care prin cei 40 de itemi urmarea masurarea factorului N (nevrotism sau emotionalitate).

Acest chestionar a fost urmat de MPI (Maudsley Personality Inventory) care cuprinde scale pentru masurarea lui N si a lui E (Extraversiune-Introversiune). MPI-ul (Eysenck, 1959) a fost urmat de EPI (Eysenck Personality Inventory, Eysenck & Eysenck, 1964), acesta adaugând o noua scala L (lie, minciuna) pentru a masura disimularea. EPI-ul are doua forme alternative (A si B), ceea ce îl face foarte versatil în cazul retestarii aceleiasi populatii. În plus, EPI a fost redactat într-o limba foarte simplificata, pentru a face mai usoara întelegerea itemilor de catre subiectii cu un nivel educational mai scazut.

EPQ-R, care numara 106 itemi cu raspuns binar (Da/Nu), contine o versiune radical îmbunatatita a scalei P, dar si versiuni noi ale scalelor Extraversie (E) si Nevrotism (N). De asemenea, chestionarul contine o scala de Minciuna (L, Lie), de 21 de itemi, precum si doua scale secundare: o scala de Adictie (A), cu scopul de a detecta persoane dependente de substante, sau care sunt susceptibile la o astfel de dependenta, precum si o scala C (Criminalitate), cu scopul de a identifica propensiunile spre devianta, delincventa sau infractionalitate.

Forma scurta a EPQ-R contine doar 48 de itemi si nu scoreaza decât scalele principale ale EPQ-R. Chestionarul surprinde asadar scalele Psihotism (P), Extraversie (E), Nevrotism (N) si scala de control Minciuna (L), excluzând scalele de Adictie si Criminalitate.

Una din schimbarile importante care a însotit trecerea de la EPI la EPQ (Eysenck & Eysenck, 1975) a fost aceea ca scala E a pierdut o serie de itemi. Toti acesti itemi contribuiau substantial la factorul E, dar nu se potriveau din punct de vedere factorial si psihometric cu factorul P. Aceasta modificare a fost una de substanta pentru scala E, care a ramas astfel concentrata asupra masurarii conceptelor de sociabilitate si vigoare, dar cu foarte putini itemi care sa masoare impulsivitatea.

A fost astfel construit un chestionar pentru a masura, printr-o serie de itemi mai asemanatori cu psihotismul, Impulsivitatea (Imp, Impulsiveness), prin alta serie de itemi, mai centrati pe extraversie, Spiritul de aventura (Vent, Venturesomeness). În plus, în acest chestionar s-a inclus si un set de itemi care la început a fost planuit sa fie un set de itemi-tampon, dar care s-a dovedit ulterior a fi util pentru a masura Empatia (Emp, Empathy) (Mehrabian & Epstein, 1972).

Actuala forma a chestionarului IVE contine 54 de itemi si ofera o masurare foarte rapida si fidela a dimensiunilor de Impulsivitate, Spirit de aventura si Empatie.

Scalele Eysenck sunt adecvate pentru medii educaţionale, clinice, medicale, organizaţionale şi de cercetare. Utilizatorii potenţiali ai EPQ includ psihologi, psihiatri, medici, asistenţi sociali, profesionişti în resurse umane, consilieri de orientare şcolară şi profesională.


Preţ orientativ

EPQ-R – 110,15 EURO (TVA inclus).

EPQ-RS – 81,63 EURO (TVA inclus).

IVE – 110,15 EURO (TVA inclus).


Informatii mai detaliate aici


Distribuitor:

SC D&D Consultants Grup SRL

 

 


Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie