PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 44 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
MAB

 

 

 

 

MULTIDIMENSIONAL APTITUDE BATTERY

[ MAB ]

 


 

mab

Autor: Douglas N. Jackson

Abreviere: MAB

Tipul de test: aptitudini cognitive

Scurtă descriere a testului

Bateria Multidimensionala de Aptitudini, versiunea II (MAB-II, Multidimensional Aptitude Battery-II, Jackson, 1998) a fost proiectata pentru a furniza o masura comoda si scorabila obiectiv a aptitudinii cognitive generale, adica a inteligentei. Rezultatele se prezinta sub forma unui profil care contine 5 scoruri la subtestele verbale si 5 scoruri la subtestele de performanta. MAB masoara constructe asemanatoare si urmareste îndeaproape ceea ce este considerat a fi cel mai valoros instrument de evaluare a inteligentei, testul WAIS: în manualul original (Jackson, 1984), autorul testului prezinta corelatii între MAB si WAIS-R (Wechsler, 1981) de .94 pentru scala Verbala, .79 pentru Performanta si .91 pentru scorul complet de inteligenta.

MAB-II consta din doua grupuri de scale, anume verbale si nonverbale. Câte cinci scale sunt grupate în fiecare din dimensiunile „Verbala” si „Performanta”. Aceste dimensiuni pot fi administrate fie separat, fie împreuna, pentru a se obtine o evaluare completa a aptitudinilor individuale. În plus fata de cele 10 scoruri ale subtestelor, MAB-II furnizeaza un scor QI Verbal, un scor QI Performanta si un scor QI Complet.

MAB-II este destinat evaluarilor pe scala larga a aptitudinilor intelectuale la adulti si adolescenti de peste 16 ani. Pentru a se obtine evaluari valide cu MAB-II, testarea presupune existenta aptitudinilor de limbaj necesare celor evaluati pentru citirea si întelegerea instructajelor scrise precum si a celor verbale. Nu se recomanda folosirea MAB-II în evaluarea functionarii intelectuale la persoanele suspecte de retard mental, si nici pentru indivizii ale caror caracteristici psihice, deviate spre patologie, ar putea sa interfereze sever cu întelegerea instructajelor sau cu urmarea acestora. Din experienta autorului, majoritatea pacientilor cu afectiuni de natura psihica sunt capabili sa completeze testul.


MAB este un instrument psihologic de clasa C. Instrumentele de clasa C sunt destinate acelor persoane care au absolvit studii universitare cu profil psihologic ori asimilate acestora (asistenta sociala, psiho-sociologie, psihopedagogie speciala), la nivel de Master sau Doctorat si care absolva trainingul specializat pentru utilizarea acestui test.


Ca si alte instrumente de evaluare a aptitudinilor mentale, MAB-II poate fi utilizat într-o varietate de scopuri si contexte. Acestea includ, de exemplu, educatie si consiliere pentru cariera, industrie si afaceri, clinici si institute pentru afectiuni mentale, precum si în cercetare.


Preţ orientativ:

- MAB (scorare online) – 570,15 EURO (TVA inclus)

- MAB (scorare manuala) – 351,91 EURO (TVA inclus)


Informatii mai detaliate aici

 

Distribuitor:

SC D&D Consultants Grup SRL

 

 Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie