PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 60 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
NEO PI-R

 

 

 

 

NEO PERSONALITY INVENTORY, REVISED

[ NEO PI-R ]

 


neo pir


Autor: Paul T. Costa, Jr., Ph.D., Robert R. McCrae, Ph.D.

Abreviere: NEO PI-R

Tipul de test: personalitate

Scurtă descriere a testului

Inventarul de Personalitate NEO Revizuit (Revised NEO Personality Inventory, NEO PI-R), este fara doar si poate cel mai celebru, cel mai utilizat si cel mai "in voga" chestionar de personalitate in psihologia moderna, evaluand constructele clasice ale modelului Big Five. NEO PI-R este atat de consacrat incat el este considerat a fi standardul pentru ceea ce se numeste "modelul canonic al Big Five", in intreaga lume.

NEO PI-R este un instrument de masurare concis pentru cele cinci dimensiuni majore, sau domenii, ale personalitatii, precum si pentru cele mai importante trasaturi sau fatete care definesc fiecare domeniu. Împreuna, cele 5 domenii si 30 de fatete ale NEO PI-R permit o evaluare comprehensiva a personalitatii adulte.

Exista doua versiuni ale NEO PI-R: Forma S pentru auto-evaluare si Forma R pentru heteroevaluare. Forma S este compusa din 240 de itemi, la care raspunsul este colectat pe o scala de 5 puncte. Chestionarul se auto-administreaza si este destinat femeilor si barbatilor de orice vârsta. Forma R este un instrument cu 240 de itemi, asemanatori ca sens cu cei din Forma S, redactati însa la persoana a treia. Forma R este administrata unor observatori sau altor persoane diferite de persoana evaluata, de exemplu unor prieteni, colegi, membri ai familiei sau experti. Forma R poate fi utilizata în obtinerea unor estimari independente pentru aceleasi cinci domenii ale personalitatii si poate avea o valoare deosebita în instanta, atunci când este nevoie sa se valideze sau sa se suplimenteze auto-evaluarea unui subiect.

Manualul testului furnizeaza informatii despre administrarea si scorarea testului, despre interpretarea scorurilor scalelor si despre întocmirea profilurilor individuale, precum si sugestii privind posibile aplicatii ale rezultatelor testului. De asemenea, manualul ofera un rezumat al procesului de elaborare si de validare a instrumentului si indica unele posibile cercetari, necesare unei întelegeri si unei aplicari cât mai largi a NEO PI-R.

NEO PI-R este utilizat cu precadere în urmatoarele situatii:

- consiliere;

- psihologie clonica;

- psihiatrie;

- consiliere vocationala si psihologie industriala/organizationala;

- cercetare.


Preţ orientativ: NEO PI-R – 209,31 EURO (TVA inclus).

Informatii mai detaliate aici


Distribuitor:

SC D&D Consultants Grup SRL

 

Despre evaluarea realizata cu ajutorul NEO PI-R puteti citi la rubrica Biblioteca Online – Articole :

- „Un posibil model de integrare a rezultatelor la inventarul NEO PI-R în cadrul demersului de evaluare specific selecţiei de personal”, 2007, Viorel Robu ,

 

 Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie