PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 60 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
NPQ

 

 

 


NONVERBAL PERSONALITY QUESTIONNAIRE

[ NPQ ]

 

 

npq

 

 

Autor: Sampo V. Paunonen, Ph.D., Douglas N. Jackson, Ph.D., Michael C. Ashton, Ph.D.

Abreviere: NPQ

Tipul de test: personalitate

Scurtă descriere a testului

Chestionarul nonverbal de personalitate (NPQ, Nonverbal Personality Questionnaire), la fel ca si Chestionarul nonverbal de personalitate în cinci factori (FF-NPQ, Five-Factor Nonverbal Personality Questionnaire) sunt doua chestionare dezvoltate pentru a masura constructe ale personalitatii umane normale.

Dupa cum se poate observa cu usurinta, NPQ si FF-NPQ sunt chestionare de un tip foarte special, chiar unic, am putea spune. Ceea ce le confera caracteristica de unicitate este faptul ca sunt chestionare non-verbale, itemii lor nu sunt stimuli verbali, afirmatii, întrebari sau adjective, asa cum este tipic pentru mai toate celelalte instrumente psihometrice de evaluare a personalitatii cunoscute în personologie. Dimpotriva, itemii NPQ si ai FF-NPQ constau din ilustratii, asadar din stimuli vizuali.

NPQ este un instrument de 136 de itemi, care a fost construit pentru a masura un numar de 16 dintre trasaturile de personalitate descrise de Murray (1936) în teoria sa sistemica dedicata nevoilor umane. Astfel, NPQ se adreseaza prin itemii sai unor concepte foarte bine delimitate, precum:

- Reusita (Achievement); Afiliere (Affiliation); Agresiune (Aggression); Autonomie (Autonomy); Dominanta (Dominance); Rezistenta (Endurance); Exhibitie (Exhibition); Cautarea aventurii (Thrill-Seeking); Impulsivitate (Impulsivity); Altruism (Nurturance); Ordine (Order); Joaca (Play); Senzorialitate (Sentience); Recunoastere sociala (Social Recognition); Nevoia de ajutorare (Succorance); Întelegere (Understanding).

De asemenea, NPQ contine o scala de validitate denumita Deviere (Deviance), care a fost generata special pentru a detecta raspunsurile aleatorii. NPQ scoreaza in plus si pe cei cinci meta-factori de personalitate cunoscuti sub numele de Big Five:

- Extraversie (Extraversion); Agreabilitate (Agreeableness); Constiinciozitate Conscientiousness); Nevrotism (Neuroticism); Deschidere fata de experiente (Openness to Experience).

NPQ este utilizat cu precadere în urmatoarele situatii:

- consiliere si psihoterapie;

- orientare vocationala si consultanta in cariera;

- resurse umane.


Preţ orientativ: NPQ – 236,63 EURO (TVA inclus).


Informatii mai detaliate aici

 

Distribuitor:

SC D&D Consultants Grup SRL

 

 


 

Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie