PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 50 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
Cognitrone

 

 

 

 

Cognitrone

[COG]


wts

Abrevierea: COG

Tipul de test: Acest model serveşte la măsurarea atenţiei şi concentrării în cazul prevalenţei modelului Rasch. Multiple studii de validare certifică validitatea de criteriu şi construct.

Scurtă descriere a testului:

Aplicabilitate:

Evaluarea atenţiei şi concentrării acesteia prin compararea de figuri d.p.d.v. al congruenţei. Testul este disponibil începând cu vârsta de 4 ani funcţie de forma de aplicare a acestuia.

 

Domenii principale de utilizare:

Psihologia aplicată în traficul rutier, psihologia aviaţiei, psihologia sănătăţii şi clinică, neuropsihologie, psihologia resurselor umane, psihologia sportului

Fundal teoretic:

La baza procedeului Cognitrone se află modelul lui Reulecke (1991), care vede în concentrare o stare, descrisă în esenţa sa prin trei variable:

1. Energie: Starea de concentrare este solicitantă şi consumă energie.

2. Funcţie: Funcţia de concentrare la rezolvarea de probleme.

3. Precizia: Calitatea rezolvării de probleme. Variabila „energie" în sensul lui Reulecke (1991) se captează în cadrul timpului necesar, cu o precizie şi funcţie dinainte stabilite, pentru formele testului cu timp liber de aplicare.

Aplicare:
Consola sau tastatura este folosita ca periferic de intrare. O fază de instructaj animată şi o fază de exerciţiu sensibilă la erori fac introducerea în punerea problemei. La formele cu timp liber de prelucrare a testului este sarcina subiectului să compare o figură abstractă cu modelul, pentru a emite o judecată cu privire la identitatea acesteia. După introducerea răspunsului se trece automat la următoarea problemă. La formele testului cu timp fix de prelucrare se cere o reacţie doar atunci, când figura este identică cu modelul. După ce timpul de prezentare s-a scurs, se trece automat la următoarea problemă. Nu se poate sări peste nici o problemă şi este imposibilă întoarcerea la sarcina anterioară.

Formele testului:

Sunt puse la dispoziţie şapte forme ale testului cu timp de lucru liber (S1-S3, S7-S9, S11) şi trei forme ale testului cu timp fix de aplicare de 1.8 sec (S4-S6). Formele testului S1/S4, S2/S5 şi S3/S6 conţin fiecare acelaşi material stimulativ. Cele 3 se disting totuşi în ceea ce priveşte complexitatea modelelor. Forma S7 a testului conţine un material stimulativ foarte redus: figura din câmpul problemei nu poate fi comparată decât cu o singură figură din câmpul de prezentare. S8 şi S9 conţin un material stimulativ foarte uşor şi constant, în timp ce forma S8 a testului este ceva mai dificilă. În plus, ambele forme ale testului sunt limitate în timp la şapte minute.

Evaluare:
Variabila principală a formelor S1-S3, S7, S11 a testului: timpul mediu„respingere corectă" (sec); variabilele principale ale formelor S4-S6 ale testului: suma „reacţii corecte", suma „reacţii false"; variabilele principale ale formelor S8-S9: suma „reacţii" (reacţii corecte şi false), procentajul „reacţii false".

Fiabilitate:
Fiabilităţile sunt în general foarte ridicate şi situate adeseori peste r=0.95.


Validitate:
Este disponibil un număr mare de studii despre diversele studii de validare (validitatea de conţinut, validitatea convergentă respectiv discriminantă, validitatea de construct şi criteriu) care indică continuitatea cu care procedeul măsoară valid. Multiple studii din domeniul psihologiei transportului rutier confirmă deasemenea validitatea procedeului.

Norme:
Pentru formele COG S1 - S5 şi S8, S9 şi S11 există eşantioane normate de N=165 până la N=1230, disponibile în mare parte şi separat după vârstă şi grad de educaţie. Suplimentar sunt disponibile pentru aceste forme şi unele dintre următoarele norme speciale: normele persoanelor care s-au evidenţiat în traficul rutier, ale adulţilor suedezi, şomerilor, precum şi norme pentru şcolari.

Durata de aplicare:

Aceasta se situează funcţie de forma testului între 5 şi 20 de minute (inclusiv faza de exerciţiu şi instructaj).

 

Detalii despre preţ aici


Mai multe despre test aici

Testul face parte din Vienna Test System

 

Producator:

Schuhfried GmbH

 

 

 


Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie