PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 37 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
Test Matrici Adaptative

 

 


Testul Matricilor Adaptative

[AMT]


wts

Abrevierea: AMT

Tipul de test: AMT este un procedeu non-verbal pentru captarea inteligenţei generale în sensul gândirii conclusive. AMT se poate aplica începând cu vârsta de 14 ani.

Scurtă descriere a testului

Domenii de utilizare: resurse umane, psihologia transporturilor, psihologia aviaţiei, psihopedagogie.


Fundal teoretic:

Itemii se aseamănă cu sarcinile matricilor clasice, dar au fost construiţi invers faţă de cazul clasic, pe baza unei raţionalităţi explicite, întemeiate d.p.d.v. psihologic pe o analiză detaliată a proceselor cognitive în cazul rezolvării de asemenea probleme. S-a alcătuit o colecţie cu un total de 289 de itemi, care a fost evaluată pe un eşantion vast, în cadrul unor cercetări de amploare care au avut loc la Katovice, Moscova şi Viena. Itemii au fost analizaţi după modelul de testare probabilistic dihotomic a lui Rasch şi s-au estimat corespunzător valorile indicatoare ale itemilor (vezi Hornke, Küppers şi Etzel, 2000). Banca de itemi rezultată a făcut posibilă o premieră de aplicare a unui test adaptativ cu toate avantajele diagnosticului modern din testarea computerizată: un timp mai scurt de testare, o exactitate de măsurare îmbunătăţită şi o înaltă motivare a subiecţilor pe baza alegerii sarcinilor funcţie de performanţă.


Aplicare:
Prezentarea itemilor se face adaptativ, adică după faza iniţială, subiecţii primesc spre prelucrare, pe măsura avansării procesului de testare, numai asemenea itemi, care se înscriu d.p.d.v. al dificultăţii în domeniul capacităţii lor de performanţă.
Nu se poate sări nici o sarcină, deasemenea nu este posibilă revenirea la problema anterioară. Cele opt posibilităţi de răspuns per item ţin probabilitatea de intuire a răspunsului la un nivel foarte scăzut.

Formele testului:

Există patru forme ale testului S1, S2, S3 şi S11, care se deosebesc funcţie de exactitatea prefigurată (eroarea standard de măsurare), evaluarea parametrului persoanei şi dificultatea itemului de start. Eroarea standard de măsurare are o calibrare fixă pentru forma S1 a testului de 0.63, pentru S2 de 0.44, pentru S3 de 0.39 şi pentru S11 de 0.63 (asta corespunde unor fiabilităţi de 0.70, 0.83, 0.86, 0.70).

Evaluare:
Rezultatul testării este o estimare a inteligenţei generale a subiectului. Evaluarea se face pe baza modelului Rasch cu metoda maximum-likelihood. Pe urmă se indică rangul procentual în raport cu un eşantion normat.

Fiabilitate:
Fiabilitatea în sensul consistenţei interne este dată de valabilitatea modelului Rasch. Pentru cele patru forme de testare există o calibrare fixă cu o eroare critică de măsurare (SEM) de 0.63, 0.44, 0.39 şi 0.63. Asta corespunde unor fiabilităţi de 0.70, 0.83, 0.86 şi 0.70. Exactitatea de măsurare este valabilă pentru toţi subiecţii şi toate domeniile scalelor; acesta fiind avantajul central decisiv faţă de testele psihometrice obişnuite, construite după teoria clasică a testelor: Evaluarea se face cu aceeaşi fiabilitate pentru toţi subiecţii!


Validitate:
După Hornke, Etzel & Küppers (2000; Hornke, 2002) logica constructului corelează la 0.72 cu parametrii de dificultate. Sommer şi Arendasy (2005; Sommer, Arendasy & Häusler, 2005) au putut demonstra mai departe cu ajutorul unei analize factoriale confirmatoare, că acest procedeu de testare încarcă factorul inteligenţei fluide (Gf) împreună cu testele pentru gândirea inductivă şi deductivă. Mai mult decât atât, inteligenţa fluidă s-a dovedit a fi factorul de inteligenţă cu cea mai ridicată încărcare-g. Studiile din domeniul psihologiei traficului rutier şi al aviaţiei confirmă pe mai departe validitatea de criteriu a procedeului.

Norme:
Sunt disponibile date normate dintr-un eşantion evaluat cu un total de 1356 de subiecţi, precum şi un eşantion normat de N=461 persoane.

Durata de aplicare:

Aceasta se situează funcţie de forma testului între 20 şi 60 de minute (inclusiv faza de exerciţiu şi instructaj).


Detalii despre preţ aici


Mai multe despre test aici

Testul face parte din Vienna Test System


Producator:

Schuhfried GmbH

 

 


Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie