PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 67 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
Test Reactie

 

 

 

 

Testul de reacţie

[RT]


wts

Abrevierea: RT

Tipul de test : RT se pretează minunat, printr-o alcătuire inteligentă a unor forme diverse de testare, ca baterie de teste pentru examinarea atenţiei.

Scurtă descriere a testului

Aplicabilitate:

RT permite măsurarea timpului de reacţie şi motoriu prin forme speciale de testare. Unele forme de testare permit suplimentar şi o măsurare a funcţiei de alertare fazice. Unele forme ale testului pot fi folosite la copii încă de la vârsta de 6 ani.


Domenii principale de utilizare:

Psihologia aplicată în traficul rutier, psihologia sănătăţii & clinică, psihologia resurselor umane, psihologia sportului, psihopedagogie

Fundal teoretic:

„Timpul de reacţie " este după Dorsch (1994) timpul care se scurge între un semnal şi iniţierea răspunsului motric mecanic sub instructajul de a reacţiona cât se poate de repede. Deoarece aici este vorba de o exactitate de domeniul milisecundelor, este necesar ca instrumentul de testare utilizat să fie foarte fiabil şi exact. Cu RT este posibilă atât măsurarea timpului de reacţie pentru o reacţie de alegere simplă, cât şi pentru reacţii simple de alegere multiplă. Se află la dispoziţie modalităţile de stimulare lumină/ton şi caracteristicile roşu/galben/alb, astfel încât se pot produce constelaţii diferite de stimuli pentru măsurarea timpului de reacţie. Acestea se pot întinde pentru formele singulare ale testului de la stimuli singulari până la combinaţii concomitente sau secvenţiale de stimuli ofertaţi. Folosirea unei taste de pauză şi reacţie face posibilă scindarea într-un timp motoriu şi de reacţie.

Aplicare:
Consola serveşte ca periferic de intrare. O fază animată de instructaj şi fază de exerciţiu sensibilă la erori conduc la punerea problemei. Subiecţilor li se prezintă în cadrul administrării testului stimuli cromatici şi/sau semnale acustice. Subiectul primeşte instrucţiunea de a apăsa tasta de reacţie doar atunci când i se oferă stimuli relevanţi, iar ulterior trebuie să readucă degetul pe tasta de pauză. Utilizarea căştilor garantează o administrare neperturbată a stimulilor.

Formele testului:

Formele S1-S5 ale testului servesc la măsurarea timpului de reacţie şi a timpului motric în urma semnalelor optice respectiv acustice simple şi complexe. Forma S6 a testului se pretează îndeosebi pentru captarea desfăşurării timpului de reacţie pe o perioadă mai lungă de timp în condiţii de stimulare monotonă (vigilenţă). Formele S7-S8 ale testului servesc măsurării stării de alertă. Formele testului S9-S10 sunt adecvate îndeosebi pentru problematizări, în care sunt importanţi timpii de reacţie absoluţi, aici neavând loc departajarea în timp de reacţie şi motoriu.


Evaluare:
Funcţie de formele testului se determină următoarele variabile principale: timpul mediu de reacţie şi timpul motoriu mediu, diferenţa dintre timpul mediu de reacţie cu şi fără stimul de avertizare şi diferenţa dintre timpul mediu motoriu cu şi fără stimul de avertizare.

Fiabilitate:
Fiabilitatea (Cronbach alpha) este situată în eşantionul normat pentru timpul de reacţie între r=0.83 şi r=0.98 iar pentru timpul motoriu între r = 0.84 şi r = 0.95.

Validitate:
Validitatea de conţinut (logică) este dată pentru testul de reacţie: oferirea unui singur stimul pentru mai mult de o secundă este o cerinţă într-atât de simplă, încât se poate porni de la presupoziţia că nu se întâmplă nimic altceva, decât reacţia la un stimul. Studiile de validare din domeniul psihologiei transportului rutier au arătat printre altele, o validitate suficient de convergentă.

Norme:
Pentru toate formele lui RT există eşantioane normate de N=75 până la N=576, disponibile parţial şi separat după vârstă, sex şi grad de educaţie. Adiţional sunt disponibile pentru aceste forme şi unele dintre normele speciale care urmează: normele pentru copii respectiv pentru elevi şi normele persoanelor evidenţiate în trafic.

Durata de aplicare:

Aceasta se situează funcţie de forma testului între 5 şi 10 minute (inclusiv faza de exerciţiu şi instructaj).

Detalii despre preţ aici

 

Mai multe despre test aici

Testul face parte din Vienna Test System


Producator:

Schuhfried GmbH

 

 


 

Comentarii (1)Add Comment
costache andreea
...
scris de costache andreea, august 25, 2014
cum fac comanda si ce pret are?

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie