PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 15 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
FireBoard
Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?
Re:Legislatie Psihologia Transporturilor (1 viewing) (1) Guests
Go to bottom Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Re:Legislatie Psihologia Transporturilor
#68
Lucian A (User)
Expert Boarder
Posts: 88
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Legislatie Psihologia Transporturilor 9 Years, 5 Months ago Karma: 0  
.
COMUNICAT
privind agreerea de catre Ministerul Transporturilor a furnizorilor de servicii psihologice

In data de 1 iunie 2007, la sediul Ministerului Transporturilor a avut loc intâlnirea intre domnul Ludovic ORBAN, ministru al transporturilor si reprezentantii Colegiului Psihologilor din România, respectiv doamna Dumitra VASILE-CIUBOTAROSIE, domnul prof. univ. dr. Mihai ANITEI, domnul Mihai GASPAR si domnul cons. jur. Iulian Laurentiu STEFAN.

In deschiderea intâlnirii, reprezentantii Colegiului Psihologilor din România au inmânat personal domnului ministru adresa organizatiei profesionale continând un memoriu privind efectele deosebit de grave pentru psihologii români ale emiterii Ordinului MTCLP nr. 2462/2006.

In urma analizarii cererilor formulate, domnul ministru Ludovic ORBAN a dispus deindata stoparea oricaror demersuri de implementare a dispozitiilor privind examinarea psihologica din actul administrativ cu caracter normativ amintit mai sus si infiintarea de urgenta a unei comisii de lucru comune, care in termen de maxim 10 zile are sarcina de a elabora un proiect de ordin in vederea inlaturarii urmatoarelor clauze:
a) privind contractul de colaborare si taxa de 10% din veniturile realizate de catre furnizorii de servicii psihologice;
b) privind posibilitatea prestarii serviciilor psihologice prin operatori economici având ca obiect de activitate principal activitatile psihologice, altii decat formele de exercitare ale profesiei de psiholog cu drept de libera practica;
c) privind conditia prezentarii raportului de inspectie a autoritatii de sanatate publica;
d) privind obligatia de angajare a unui alt psiholog;
e) eliminarea prevederilor privind orice ingerinta a Ministerului Transporturilor in organizarea si exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica;

De asemenea s-a dispus stabilirea unor prevederi comune privind inregistrarea si agreerea formelor de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de libera practica, precum si comunicarea listelor privind furnizorii de servicii psihologice catre ARR si Politia Rutiera.

Astfel, in data de 4 iunie 2007, la sediul Ministerului Transporturilor a avut loc prima intâlnire a echipei de lucru constituite, dupa cum urmeaza:
- din partea Colegiului Psihologilor din România, prof. univ. dr. Mihai ANITEI si cons. jur. Iulian Laurentiu STEFAN,
- din partea Ministerului Transporturilor, dir. gen. Bianca POPA, dir. gen. adj. Florentina IRIMESCU, director Adrian TANACLI - DM, domnul Valentin TANASE - DGITR si Traian POPA - ARR.

Cu aceasta ocazie, reprezentantii Colegiului Psihologilor din România au prezentat celeilalte parti un proiect de ordin care ar trebui sa inlocuiasca dispozitiile actuale ale Ordinului MTCLP nr. 2462/2006.

In ceea ce priveste actul administrativ a carui anulare s-a solicitat, cele doua parti au identificat deja puncte de vedere comune, mai ales referitoare la necesitatea agreerii, eliminarea taxei de 10 % si elaborarea unor norme diferite fata de cele medicale, dar si viziuni opuse, cu privire la calitatea de furnizori de servicii psihologice a societatilor comerciale si a altor entitati din domeniul public si privat, precum si referitoare la raportul de inspectie al autoritatii sanitare.

Reprezentantii Colegiului Psihologilor din România au reiterat punctul de vedere referitor la necesitatea unei colaborari continue in elaborarea oricarui act cu privire la examinarea psihologica in domeniul transporturilor, fara de care psihologii din specialitatea psihologia transporturilor vor avea numai de suferit.

Amintim faptul ca pâna la data de 11 iunie 2007, comisia de lucru formata trebuie sa elaboreze un nou proiect de act normativ, in vederea rezolvarii diferendului privind dispozitiile Ordinului MTCLP nr. 2462/2006, pe care il vor prezenta ministrului transporturilor.

Anexam la prezenta proiectul de ordin propus de catre reprezentantii Colegiului Psihologilor din România.

Sursa: www.copsi.ro
 
Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
#184
Lucian A (User)
Expert Boarder
Posts: 88
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Legislatie Psihologia Transporturilor 8 Years, 11 Months ago Karma: 0  
A trecut si octombrie, apoi noiembrie, decembrie si acum suntem in ianuarie. Noile norme nu au aparut, si sunt tare curios cind o sa apara. CPR a ratat sansa de a le scoate rapid cit inca mai era in putere Ludovic Orban. Acu' treaba e cam nashpa ca a venit Berceanu, si s-a dus dracu influenta de natura liberala. Plus ca Berceanu e cel care a semnat Ordinul nr. 2.462/2006 cel care a provocat un mic preinfarct la CPR. Sunt curios cum o sa evolueze lucrurile in domeniu.
Asteptam deci cu interes ...
 
Report to moderator   Logged Logged  
 
Last Edit: 2009/01/11 07:17 By Lucian A.
  The administrator has disabled public write access.
#380
raskolnikov (Visitor)
Fresh Boarder
Posts: 10
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Legislatie Psihologia Transporturilor 8 Years, 7 Months ago Karma: 0  
Domnule Lucian, colega, daca imi permiti,
Bravo! Le-ai zis-o. Au castigat batalie dupa batalie, dar nu au castigat razboiul de o suta de ani. Asa trebuie sa le zici.
Pe mine ma enerveaza aroganta si prostia gratuita. Te iei de om ca raia. Cu ce te supara SRL-urile, ce-are ele? Dar ei nu, sa fie numai a lor, cabinetele si atat. Pai nu se poate asa, nu lucram asa. Ce sa fac cu firma, ca platesc impozitul forfetar de ma usuc si tot nu stiu ce sa fac sa-mi extind activitatea. As intra si in psihologia animalelor, as pune-o si pi nevasta-mea la aparate, daca ar merge, ca nu au specialitate profesionala in domeniul asta, dar nu se elibereaza permis de port lesa si nici pe altceva.
Oricum sa vezi ca Ministerul nu se lasa, tot mai da un ordin si gata. Daca il abroga si pe asta, atunci imi inchid pravalia. Oricum, in ultimii trei ani s-a stricat tot, numai cabinete peste tot. Cand mai prinzi cate unul cu un SRL ca al nostru e sarbatoare. Dar tot clinicile fac legea, ministerul le respecta si bravo lor. Nu-i inghit pe astia de la Colegiu.Mitici.Formare peste formare. Slide-uri. Cursuri si iar cursuri, trag banii la astia ca paduchii la mine.
Bine ca n-a mai castigat profesorul ala, ca numai belele ne-a facut, trebuie sa vina prospatura. Aveam eu ceva in cap, dar de data asta n-a fost sa fie. Tot Brasovu-i fruntea, daca ma intelegi?!
Nu te lasa praduit, noi, colegii tai de la Petre Andrei te sprijinim cu tot ce este nevoie. Eu sa stii ca nu glumesc, sunt in stare sa ma duc si la domnul Miclea, la presedinte.
 
Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
#381
raskolnikov (Visitor)
Fresh Boarder
Posts: 10
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Legislatie Psihologia Transporturilor 8 Years, 7 Months ago Karma: 0  
Apropo, am un test de psihopatologie, nu te intereseaza, stiu ca tu erai interesat de teste in facultate. Il dau ieftin. Daca stii pe cineva interesat, eu l-am aplicat pe baieti la paza si merge. Bine, aici sunt toti plecati, dar in general testul e foarte bun, singura chestie este ca nu este avizat de Colegiu.Poate stii pe cineva?! Merci, raman dator!
In final, sa-ti spun un banc, mi-a venit acum (stai o clipa, sa trag apa...):
Stii cand nu esti tu rasist? Cand Colegiu e negru de suparare!
In facultate, cand venea doamna Caluschi, eu aveam un slogan, care o irita cred: Bai, lasa fituica! Uite asa credeam eu ca sunt bagat in seama, dar probabil dansa nici nu ma stie, oricum ea avea bancurile dansei de la Chisinau. Era de treaba!
 
Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
#757
avartis (Visitor)
Fresh Boarder
Posts: 1
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Legislatie Psihologia Transporturilor 7 Years, 11 Months ago Karma: 0  
Ordinul MTCLP nr. 2462/2006 poti sa-l gasesti pe prolexis,
Legislatia Romaniei pe Prolexis
 
Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
#758
Lucian A (User)
Expert Boarder
Posts: 88
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Legislatie Psihologia Transporturilor 7 Years, 11 Months ago Karma: 0  
COMUNICAT - intentia Ministerului Transporturilor de a anula dispozitiile Ordinului MT nr. 922/2007


COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA


COMUNICAT
privind intentia Ministerului Transporturilor si Infrastructurii de a anula dispozitiile
Ordinului MT nr. 922/2007
In data de 22 septembrie 2009, Directia medicala din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii a inaintat presedintelui Colegiului Psihologilor din Romania proiectul unui ordin prin care se abroga dispozitiile Ordinului MT nr. 922/2007. Proiectul inaintat este insa inacceptabil din toate punctele de vedere, reprezentand o intoarcere in timp la reglementari care au scandalizat corpul profesional al psihologilor romani in anul 2007.

Reamintim pe aceasta cale faptul ca dispozitiile Ordinului MT nr. 922/2007 au fost stabilite prin negocieri directe intre reprezentantii Ministerului Transporturilor si cei ai Colegiului Psihologilor din Romania, fapt care a constituit un succes de ambele parti si o prima etapa in profesionalizarea si externalizarea serviciilor psihologice in specialitatea psihologia transporturilor.

Prin Ordinul MT nr. 922/2007 au fost recunoscute mai multe drepturi ale psihologilor romani precum si ale formelor independente de exercitare a profesiei, fiind reglementata in mod independent examinarea psihologica in domeniul sigurantei circulatiei. De asemenea, prin actul mai sus-amintit au fost eliminate mai multe prevederi abuzive, stabilite prin reglementarea precedenta ce se doreste a fi negociata. Astfel, a fost realizat un sistem functional de colaborare intre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si Colegiul Psihologilor din Romania, ceea ce a permis agreerea furnizorilor de servicii psihologice, a incurajat dezvoltarea competentelor profesionale ale psihologilor romani si a creat conditiile unor practici concurentiale in domeniu.

Din pacate, in acest interval, Directia medicala a continuat sa agreeze societatile comerciale pentru efectuarea examinarilor psihologice ale persoanelor cu competente in domeniul sigurantei circulatiei, fara respectarea dispozitiilor legale. Astfel am constatat si am sesizat in nenumarate randuri Ministerului Transporturilor despre incalcarea dispozitiilor Ordinului MT nr. 922/2007 prin emiterea unor certificate de agreere pentru examinarea psihologica unor societati comerciale, in special policlinicilor private, care nu respecta dispozitiile Legii nr. 213/2004 si actele de punere in aplicare, insa Directia medicala nu a raspuns nici pana astazi acestor sesizari.

Directia medicala nu a inteles nici pana astazi realitatea legislativa din Romania, faptul ca exista doua profesii independente, reglementate prin doua legi speciale distincte, respectiv profesia medicala si cea psihologica.

Prin proiectul propus, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii reia in mare parte dispozitiile Ordinului MT nr. 2462/2006, aprobat la propunerea aceleiasi Directii medicale, care, din fericire a fost abrogat prin chiar dispozitiile Ordinului MT nr. 922/2007. Practic, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii doreste sa mai aprobe odata un ordin abrogat, si aceasta impotriva vointei psihologilor romani si a autoritatii romane competente pentru profesia de psiholog.

Consideram ca propunerile inaintate de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii sunt inacceptabile pentru psihologii romani, iar invitatia la dialog pe marginea acestor propuneri este o sfidare la adresa corpului nostru profesional, in conditiile in care se reiau ideile functionarilor Directiei medicale si forului executiv din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, idei care favorizeaza o anumita categorie de societati comerciale, constituita din vechi colaboratori.

De asemenea, in cazul in care noul proiect va fi aprobat, se creeaza premisele unui monopol al furnizarii serviciilor psihologice, prin care comisiile teritoriale de siguranta a circulatiei si navigatiei vor putea majora în mod nejustificat si artificial cheltuielile de examinare psihologica.

Noul proiect contine una dintre aberatiile juridice ale ultimelor decenii, respectiv obligatia psihologilor de a incheia un contract de colaborare cu unitatile sanitare din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si de a achita acestora fara niciun temei legal un comision de 10% din toate veniturile obtinute in urma desfasurarii activitatii. Aceste masuri, precum si celelalte prevederi abuzive prezentate in proiect vor conduce la desfiintarea formelor independente ale profesiei care activeaza in domeniu deoarece acestea nu vor putea indeplini conditiile stipulate in ordin.

In ceea ce priveste sistemul de raportare on-line a avizelor de inaptitudine, Colegiul Psihologilor din Romania a elaborat inca din anul 2008 un astfel de program informatic, insa implementarea acestuia trebuia sa fie realizata in colaborare cu Ministerul Transporturilor, fapt care condus la blocarea acestei initiative. Preluarea ideii si inserarea sa in noul proiect reprezinta numai o simpla motivatie, dupa o veche reteta, fara solutii concrete, pentru a se putea aproba celelalte reglementari aberante cuprinse in proiect.

In concluzie, se poate observa ca intentiile celor care au elaborat acest proiect vizeaza controlul asupra pietei examinarilor psihologice si subordonarea formelor independente de exercitare a profesiei de catre unitatile sanitare din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii sau de catre colaboratorii acestora.

Avand in vedere cele prezentate mai sus, Colegiul Psihologilor din Romania, autoritate romana competenta pentru profesia de psiholog, cu atributii directe in reglementarea profesiei si apararea drepturilor si intereselor psihologilor romani, protesteaza impotriva intentiei Ministerului Transporturilor si Infrastructurii de a reintroduce o reglementare aberanta, sanctionata deja prin abrogare.

Totodata, Colegiul Psihologilor din Romania solicita Ministerului Transporturilor si Infrastructurii sa explice care a fost ratiunea care a stat la baza unei asemenea initiative si de ce a incercat sa aprobe din nou un act, care a fost deja dezavuat in mod deschis in anul 2007.

In cazul in care aceste demersuri vor continua, iar ministrul de resort nu va renunta in mod expres la agreerea societatilor comerciale, Colegiul Psihologilor din Romania anunta intentia de a initia un protest in luna octombrie, in fata Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, pentru a cere mentinerea si respectarea legislatiei in vigoare.

Asiguram pe aceasta cale toti psihologii romani, ca autoritatea romana competenta pentru profesia de psiholog va apara intotdeauna drepturile si interesele legitime ale profesionistilor si se va solidariza cu initiativele membrilor sai, in scopul de a pastra demnitatea si independenta profesionala, consfintite deja printr-o lege organica.

Pentru o mai buna cunoastere a aspectelor mentionate mai sus va prezentam o situatie comparativa a reglementarilor privind examinarea psihologica a persoanelor cu responsabilitati in siguranta circulatiei.

DESCARCA TABEL SITUATIE COMPARATIVA - PDF
http://copsi.ro/images/upload/situatiecomparativa.pdf


Presedinte,
Prof. univ. dr. Mihai ANITEI


23 septembrie 2009, Bucuresti

Sursa:
http://copsi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=613&Itemid=84
 
Report to moderator   Logged Logged  
 
Last Edit: 2010/01/11 15:53 By Lucian A.
  The administrator has disabled public write access.
Go to top Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Psihologie