PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 80 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
FireBoard
Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?
Ce este un forum? (1 viewing) (1) Guests
Regulamentul si termenii de utilizare a forumului
Go to bottom Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Ce este un forum?
#842
admin_po (Admin)
Admin
Posts: 469
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Ce este un forum? 7 Years, 8 Months ago Karma: 0  
Ce este un forum?
Andrei PLESU

A interveni pe „forum“ a devenit, de citiva ani buni, un hobby la indemina. La sfirsitul fiecarui articol publicat in presa curenta, o sumedenie de cititori (care, de regula, nu-si semneaza mesajul cu numele lor adevarat) se pronunta, fiecare cu inteligenta si gramatica lui, asupra articolului cu pricina. Nimic rau, in principiu. Am facut insa experienta de a citi, in mai multe rinduri, felurite reactii la articolele mele. A rezultat o rapida reflexie asupra acestui nou „gen“ literar si mi se pare util sa o impartasesc forumistilor insisi.

As aminti, mai intii, interlocutorilor mei ca termenul „forum“, dincolo de istoria lui „electronica“, are o ereditate nobila, greceasca si latina. Forumul roman, ca si agora greceasca, erau locuri publice axiale in viata cetatii. Forumul era, deopotriva, spatiu al autoritatii, al institutiilor politice, si loc al adunarilor populare, al dezbaterilor comunitare sau al comertului. Pe scurt, forumul era un loc al schimbului: de idei, de marfuri, de opinii. Acolo se luau decizii, acolo se instituiau legi, acolo se desfasurau „certurile“ intre cetateni, fie ei reprezentanti ai diferitelor factiuni politice, filozofi, negustori, sau gura-casca. Forumul era un teritoriu civic si ritual. Toate astea ar trebui sa impuna forumistului contemporan o anumita tinuta, o anumita responsabilitate. A fi prezent „pe forum“ inseamna a asuma un rol social, un oficiu public. Forumul nu e un ring de box, in care intri pus pe mutilarea adversarului. El nu e, de fapt, un loc al adversitatii, chiar daca e unul al dezbaterii, al parerilor contradictorii. Ceea ce urmareste forumistul nu e sa brutalizeze, ci sa convinga. Nu sa sparga nasurile, ci sa reorienteze mintile. Asta se face cu argumente, cu verva (eventual ironica), nu insa cu injurii si ghionturi. Si inca ceva: in piata publica nu te duci dezbracat, sau in pijama, sau nespalat. Te duci ingrijit la vorba si la port, gata sa contrezi, gata sa iti sustii fara concesii convingerile, dar niciodata preocupat sa iti injosesti propinentii sau pe tine insuti prin gesturi si cuvinte de ocara. E recomandabil sa stii despre ce vorbesti, sa te exprimi corect si limpede si, mai ales, sa fii la obiect. Sa nu te lasi dominat de idei fixe, de obsesii private, de instincte nedomesticite. Sa combati idei, nu oameni, sa nu-ti iei antipatiile personale drept „principii“, nici competenta proprie drept cristal.

Forumul nu e o anexa a dormitorului sau a closetului de-acasa. E o iesire in lume, cu tot ceea ce o asemenea iesire presupune, de la vesmint la discurs.

Forumistii ar trebui, poate, pornind de la schita de mai sus, sa-si puna, macar din cind in cind, problema unei minime etici a forumului. Forumul nu e o anexa a dormitorului sau a closetului de-acasa. E o iesire in lume, cu tot ceea ce o asemenea iesire presupune, de la vesmint la discurs. E un centru social, nu o berarie de cartier. Experienta mea de lectura, cu unele exceptii, carora le sint recunoscator, nu e pe masura asteptarilor. Multi dintre forumisti sint fie confiscati de o exaltata imagine de sine, fie obsedati de singeroase resentimente. Cei care il detesta pe _base_scu scriu despre el indiferent daca articolul pe care il „comenteaza“ e despre piersici. Cei care, mutatis mutandis, ma detesta pe mine, au aerul ca asteapta febril ocazia saptaminala de a-si exersa ura si umorul fin impotriva metehnelor mele pernicioase. Altii se cearta intre ei, altii fac parada de cultura si subtilitate, carenti, in mod stingheritor, la amindoua. Cei mai multi nu fac decit sa se afle in treaba, cersind un pic de atentie, un pic de prestigiu, o tira de recunoastere publica. Forumul roman se construise prin asanarea unei mlastini. Din pacate, la noi, mlastina e inca la suprafata.

Aparut in Adevarul, 16 martie 2010.


Sursa: Dilema Veche
http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/ce-este-un-forum
 
Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
Go to top Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Psihologie