PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 71 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
FireBoard
Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?
Unde se gasesc cei mai bogati studenti (1 viewing) (1) Guests
Tot ce vreti sa discutati despre universitati, facultati, cursuri, profesori, sistemul de invatamint in general.
Go to bottom Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Unde se gasesc cei mai bogati studenti
#1003
admin_po (Admin)
Admin
Posts: 469
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Unde se gasesc cei mai bogati studenti 6 Years, 7 Months ago Karma: 0  
Unde se gasesc cei mai bogati studenti. Topul universitatilor din Romania in functie de cat cheltuiesc studentii

Raul FLOREA
Gandul, 5 februarie

Bugetul parintilor se reflecta direct in starea financiara a studentilor, care depind in marea lor majoritate de banii de acasa. Nivelul taxelor de scolarizare polarizeaza social si facultatile: la medicina si in marile centre se gasesc tinerii instariti, in timp ce universitatile mici din provincie au, cel putin tinand cont de medie, studenti mai saraci.Un studiu intocmit tocmai de catre studenti arata ca bursa nu mai un venit care sa sigure un nivel minim pentru intretinere, dar si ca tinerii isi schimba rapid modul de viata. Spre exemlu, majoritatea sunt multumiti de conditiile din cantine, insa doar o cincime mananca saptamanal in respectivele spatii.
• Majoritatea studentilor romani (70%) dispun lunar pentru acoperirea cheltuielilor de sume mai mici decat un salariu minim pe economie, ceva mai mult de 10% avand la dispozitie o suma mai mare de 700 de lei. Cei mai instariti studenti sunt cei ai Universitatii de Medicina "Carol Davila" din Bucuresti, care, in medie, cheltuiesc lunar peste 700 de lei. Pe treapta urmatoare se afla "constantenii" de la Universitatea "Ovidius" si Universitatea Maritima, acestia scotand din buzunar intre 500 si 700 de lei. Urmeaza apoi tinerii din marile centre universitare: Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara unde un student lasa in medie sume cuprinse intre 300 si 500 de lei. Universitatile mai mici au si cei mai saraci studenti: la Alba Iulia, Oradea, Sibiu, Suceava, Galati sau Baia Mare, majoritatea tinerilor dispunand de maximum 300 de lei.
• Banii studentilor reflecta in mare parte nivelul de trai al parintilor, doua treimi dintre tineri intretinandu-se doar din sumele primite de acasa. Un procent destul de restrans (14%) apeleaza la angajatori, iar o parte si mai mica dintre tineri (7%) se bazeaza doar pe bursa. In privinta impartirii timpului intre job si facultate, studentii politehnisti sunt in top- aproape o treime avand si un loc de munca. In cazul celor de la ASE, procentul studentilor cu job este intre 10 si 20%, in timp ce la polul opus se afla studentii de la medicina, mai putin de unul din zece avand si un loc de munca.
• In conditiile in care sapte din zece studenti isi platesc propria scolarizare, taxele de studiu raman o problema. Si in acest caz, studentii universitatilor de medicina ies in evidenta, la Cluj si Iasi, 71%, respectiv 54% fiind de parere ca taxele sunt foarte mari. Exista totusi si studenti multumiti: la Universitatea de Arhitectura si Urbanism din Bucuresti niciun student nu a afirmat ca taxele sunt inhibitive, in timp ce la Universitatea de Nord din Baia Mare, doar o zecime dintre studenti spun ca taxele ii impiedica sa-si continue studiile.
• Datele reies din studiul "Nevoile Sociale ale Studentilor 2011", cercetare conform careia tinerii sunt din ce in ce mai multumiti de conditiile de cazare. 90% dintre studentii Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava se declara multumiti si de aspectul caminelor si de tarif, fapt afirmat de 70% dintre studentii Universitatii din Alba Iulia si 63% dintre studentii Universitatii din Oradea. Nemultumiti de cazare sunt studentii de la arhitectura- doua treimi dintre acestia semnaland conditii proaste. Cat priveste tariful, principalele critici sunt indreptate catre Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinte Agricole din Cluj-Napoca si Universitatea din Craiova.

Cantina nu mai este demult unul dintre locurile de baza ale studentiei. Cam unul din zece studenti mananca zilnic in spatiile amenajate de facultati, 22% merg la cantina o data sau de doua ori pe saptamana, iar 25% dintre studenti cam o data la o luna. Doar la Universitatea din Suceava si la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati procentul studentilor care mananca zilnic la cantina depaseste 40%, tinta de 60% cat se presupune ca ar fi ponderea normala nefiind atinsa in nici un centru universitar. Si mai ingrjorator este faptul ca exista universitati din Romania care nu dispun nici macar de o cantina- exemplul citat de studiu: Universitatea de Medicina "Victor Babes" din Timisoara. Toate acestea in ciuda faptului ca majoritea tinerilor se arata multumiti de conditiile din cantine.
Studiul a fost realizat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, pe baza a 20000 de raspunsuri data de catre studentii din 24 de universitati.

TOP 4
1. Studenti cu venituri lunare de peste 700 de lei: Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti
2. Studenti cu venituri lunare cuprinse intre 501 si 700 de lei: Universitatea "Ovidius" din Constanta, Universitatea Maritima din Constanta
3. Studenti cu venituri intre 301 si 500 de lei: Universitatea din Bucuresti, Academia de Studii Economice, Universitatea "Politehnica" din Bucuresti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism din Bucuresti, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicina din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinte Agrcole din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Universitatea de Medicina din Iasi, Universitatea Tehnica din Iasi, Universitatea Politehnica din Timisoara, Universitatea de Medicina din Timisoara.
4. Studenti cu venituri lunare sub 300 de lei: Universitatea din Oradea, Universitatea "1 decembrie 1918" din Alba Iulia, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea din Craiova, Universitatea de Nord din Baia Mare, Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava si Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati.
 
Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
Go to top Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Psihologie