PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 64 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
FireBoard
Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?
Rectorul din Alexandria, falsuri cu repetitie (1 viewing) (1) Guests
Tot ce vreti sa discutati despre universitati, facultati, cursuri, profesori, sistemul de invatamint in general.
Go to bottom Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Rectorul din Alexandria, falsuri cu repetitie
#1004
admin_po (Admin)
Admin
Posts: 469
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Rectorul din Alexandria, falsuri cu repetitie 6 Years, 7 Months ago Karma: 0  
Rectorul din Alexandria, falsuri cu repetitie

Liliana Nastase, Ionel Stoica
Adevarul, 22 mar 2011

Instanta a decis, ieri, sa-l lase in libertate pe rectorul universitatilor „Alexandru Ghica“ si Europa Ecor, Mina Dobronauteanu. Dobronauteanu a continuat sa falsifice diplome si foi matricole, desi era implicat intr-o ancheta ce a zguduit, in 2009, lumea universitara.
Mina-Silviu Dobronauteanu este acuzat ca a coordonat falsificare a 15.000 de atestate profesionale, diplome de Bacalaureat si licente universitare. Universitatile „Alexandru Ghica" si Europa Ecor din Alexandria se afla in procedeul de lichidare inca din anul 2001. Pretul unui document de absolvire era intre 200 si 500 de euro, in functie de nivelul studiilor pentru care cumparatorii voiau recunoasterea profesionala.
Chiar daca Dobronauteanu stia ca procurorii au inceput ancheta in acest dosar inca din anul 2009, a continuat escrocheriile. Faptele au fost confirmate de inregistrarile facute de SRI si de perchezitia procurorilor, facuta la 17 martie 2011, la sediul fundatiilor pe care Dobronauteanu le conducea. In urma cu doi ani, falsurile de care era acuzat Dobronauteanu au zguduit puternic lumea universitara, anchetatorii incercand sa afle cine sunt beneficiarii diplomelor false.

Falsificau orice documente
Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului de Interne a sesizat, in iunie 2010, ca Petru Sulim este coordonatorul unei retele de falsificatori. Acesta, alaturi de fiul sau Alin - Vladut si de concubina sa Corina Badea, contrafacea diverse documente si acte oficiale: diplome de licenta, diplome de Bacalaureat, foi matricole, chitante notariale, carti de identitate etc. Membrii gruparii lui Sulim au lucrat o perioada ca intermediari. Ei se ocupau de gasirea clientilor pentru Dobronauteanu, insa, dupa inceperea anchetelor penale, si-au deschis propria afacere si si-au creat o retea de intermediari. Sulim si Dobronauteanu au continuat colaborarea, conform interceptarilor telefonice realizate in dosar.
Astfel, la 9 decembrie 2010, cei doi au discutat despre modul in care trebuie facute doua certificate de calificare profesionala. Primul certificat trebuia antedatat din anii 1999-2000 si atesta ca respectiva persoana ar fi absolvit un curs de specializare IMI - Institutul de Management si Informatica. Al doilea document trebuia emis avand datat anul 2003, cu mentiunea „receptioner hotel, ghid turistic si mangement in agroturism".

Cursuri-fantoma
Tot la 9 decembrie 2010, dupa aproape doi ani de la inceperea anchetei pentru escrocheria cu diplome false, Mina Dobronauteanu si unul dintre intermediari, Tudor Nicoara, au fost interceptati cand puneau la cale inventarea unui curs in domeniul managementului in industria restaurantelor si hotelurilor. Profesorul il invata pe Nicoara, care primea 100 de euro pentru o diploma vanduta, sa il intrebe pe potentialul client cum sa apara denumirea cursului de calificare. Toti beneficiarii diplomelor nu veneau la cursuri, iar acest lucru rezulta tot din discutiile telefonice. La 6 decembrie 2010, Dobronauteanu s-a plans unui amic ca are cinci examene cu fierari-betonisti si vine un supraveghetor nou de la Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor si nu e nimeni la examen.

A pus in pericol piata muncii
Mina Dobronauteanu a venit, ieri, la Tribunalul Bucuresti si a cerut sa fie cercetat in libertate invocand o serie de boli cronice. El a sustinut ca regreta faptele, desi anchetatorii au adus probe certe ca, prin savarsirea acestor infractiuni, Dobronauteanu si presupusii sai complici au pus in pericol piata muncii.
"Regret fapta, dar sufar de opt boli cronice si nu pot suporta regimul penitenciar. Voi veni ori de cate ori voi fi citat. Cer sa fiu cercetat in libertate." Mina Dobronauteanu, rector

Comision consistent pentru racolatori
Una dintre persoanele anchetate in dosar, Corina Badea, angajata intr-o institutie de stat, este cercetata ca a racolat clienti pentru Dobronauteanu dintre cunostintele si colegii ei de la munca.
Comisionul ei era de 150 - 300 de lei sau 100 de euro. Procurorii sustin ca Badea a obtinut o diploma de licenta falsa care atesta terminarea studiilor la Universitatea Hyperion - Facultatea de Drept si Administratie Publica, emisa in 2010, dar si o adeverinta de anul trecut care atesta terminarea acestei facultati, acte in baza carora a obtinut o marire de salariu la locul de munca de 20% lunar, incepand cu luna august. Si in cazul unei alte persoane cercetate, Tudor Nicoara, care avea un comision mai mare, cel putin 100 de euro, anchetatorii au descoperit la domiciliul sau o diploma falsificata, pusa pe perete la loc de cinste.
El a declarat ca nu a folosit diploma, ci doar o pastra pentru a se lauda cu studiile sale. Petru Sulim, unul dintre cei arestati in aceasta cauza, a incercat sa se disculpe prin faptul ca beneficiarii diplomelor falsificate voiau sa plece la munca in strainatate. Intr-o convorbire telefonica de la 27 ianuarie 2011, acestuia i s-a solicitat eliberarea unui certificat de calificare profesionala si a fost intrebat daca „pentru sudura electrica si autogen putem sa facem calificare". Raspunsul lui a fost prompt: „Vedem cum facem... il facem, il aranjam... il aranjam intr-un fel sau altul".

„Doar p..i si mineri n-am facut inca"
Intr-o discutie telefonica de la 2 martie 2011, Dobronauteanu se lauda unei doamne despre ce diplome a falsificat. „P..i si mineri n-am facut, dar facem si mineri daca e nevoie, ce sa facem? Ulterior profesorul da o natura comerciala meseriei de miner: „Si pentru un om sa pierd credibilitatea, ne mai scriu astia in ziare... Ne riscam, daca e unul singur care vrea un miner, hai sa ii dam altceva, operator pe vagonet, sa nu fie chiar miner... Poate vrea chiar mecanic... Ii dam reparator de vagonet care poate fi si la suprafata si numai stiu unde".
Discutiile telefonice scot la iveala ca Dobronauteanu era darnic cu diplomele: la 28 ianuarie 2011 a preluat datele unei persoane care dorea un certificat de calificare faiantar - zugrav - lucrator finisaje. Intr-o alta discutie, de la 14 ianuarie 2011, o persoana i-a comandat patru certificate de management in turism „repede", iar la 13 ianuarie 2011 i-a propus unui domn necunoscut o licenta de studii pentru o cunostinta la Facultatea de Inginerie si Managementul Sistemelor Tehnologice.
 
Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
Go to top Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Psihologie