PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 22 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
FireBoard
Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?
Totul e confidential …inclusiv evaluarile (1 viewing) (1) Guests
Colegiul Psihologilor din Romania - pro si contra
Go to bottom Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Totul e confidential …inclusiv evaluarile
#247
Lucian A (User)
Expert Boarder
Posts: 88
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Totul e confidential …inclusiv evaluarile 8 Years, 11 Months ago Karma: 0  
.
Totul e confidential …inclusiv evaluarile


Nu stiu daca ati observat, dar in Romania confidentialitatea e politica de stat. Totul e confidential/secret: contractele pe bani publici, lefurile bugetarilor si multe, multe altele. Acu’ s-a gandit CPR ca ar fi timpul sa fie si ei mai confidentiali asa ca au dat urmatorul comunicat:


ROMANIA
COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA

COMUNICAT
privind confidentialitatea actului psihologicPotrivit dispozitiilor art. 4 alin. (2) din Legea nr. 213/2004, confidentialitatea actului psihologic este protejata prin lege si reprezinta o obligatie a fiecarui psiholog.
Astfel, actul normativ nu stipuleaza nici o distinctie intre specialitatile psihologilor, treptele de specializare ale acestora sau forma de atestare profesionala. De asemenea, actul normativ se adreseaza atat psihologilor care isi exercita actul profesional in domeniul public cat si psihologilor care isi exercita actul profesional in domeniul privat, fara nici o deosebire.
Potrivit dispozitiilor art. 9 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004, aprobate prin H.G. nr. 788/2005, psihologul este obligat sa pastreze confidentialitatea in legatura cu faptele si informatiile despre care a luat la cunostinta in exercitarea atributiilor profesionale (rezultatele aplicarii metodelor si tehnicilor de evaluare si asistenta psihologica, precum si orice alte date personale ale beneficiarului persoana fizica evaluata psihologic), fiind interzisa utilizarea acestora in interes personal sau in beneficiul unui tert.
Rezultatele evaluarilor psihologice pot fi prezentate catre o alta persoana sau entitate numai cu acordul persoanei evaluate.
Astfel, avizele psihologice sau alte rezultate ale evaluarii psihologice pot fi prezentate unei terte persoane sau unei alte entitati numai de catre persoana fizica evaluata sau cu acordul persoanei fizice evaluate.
Datele cuprinse in avizul psihologic sau rezultatele directe ale evaluarii psihologice au caracter confidential si reprezinta date cu caracter personal ale persoanei evaluate, care, in conditiile legii, nu pot fi aduse la cunostinta altei persoane fizice sau juridice de catre psihologul examinator, decat in conditiile existentei acordului din partea persoanei evaluate.
Psihologul raspunde disciplinar pentru incalcarea confidentialitatii actului psihologic.


Presedinte
Prof. univ. dr. Nicolae MITROFAN


Sursa: http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=405&Itemid=45

Legea 213/2004
Art. 4. - (2)
Confidentialitatea actului psihologic este protejata prin lege si este o obligatie a oricarui psiholog.

Normele de aplicare a Legii 213/2004
ART. 9

(1) Psihologul este obligat sa pastreze confidentialitatea in legatura cu faptele si informatiile despre care a luat cunostinta in exercitarea atributiilor profesionale, fiind interzisa utilizarea in interes personal sau in beneficiul unui tert a informatiilor dobandite in exercitarea actului psihologic.
(2) Rezultatele evaluarilor psihologice pot fi prezentate unei terte persoane numai cu acordul persoanei evaluate si cuprind informatii relevante in raport cu scopul urmarit, fara a se motiva concluziile, potrivit prevederilor Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de libera practica.
(3) In situatiile in care, potrivit legii, psihologul este obligat sa dezvaluie aspecte cuprinse in confidentialitatea actului psihologic, aceasta nu constituie o abatere.
(4) Confidentialitatea actului psihologic persista si dupa incheierea relatiilor profesionale cu beneficiarul.
(5) Psihologul raspunde disciplinar pentru incalcarea confidentialitatii actului psihologic, potrivit Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de libera practica si Codului de
procedura disciplinara.


Pai sa comentam putin. Deci, unu la mana ca sa zic asa, nici legea, nici normele nu definesc actul psihologic, desi ar fi fost important ca sa stim exact despre ce vorbim. Avand in vedere cat de prost facuta e legea 213, ca sa nu mai vorbim de actele ulterioare, nu trebuie sa ne mai miram. Dat fiind ca nu exista o astfel de definitie se cheama ca tot ce face un psiholog intra sub aceasta denumire.
De ce era importanta o astfel de definitie. Pai simplu, am fi putut face distinctia intre ce anume e confidential si ce nu, pana unde merge confidentialitatea. Asa, totul e bagat la gramada.
In privinta „actului psihologic” exista doua aspecte care trebuie luat in seama:
1. actul terapeutic, incluzand aici si consilierea
2. evaluarea psihologica propriu-zisa

1. In privinta actul terapeutic, nici macar nu se pune problema sa nu se respecte confidentialitatea, aici fiind nevoie de reglementari foarte stricte, care sa nu lase loc de interpretari.

2. Evaluarile psihologice. Eh…aici e buba. De ce? Pai evaluarile psihologice, dupa cum bine stiu toti cei ce fac asa ceva, se fac in proportie de 99,9 % in beneficiul unui tert. Acel 0,1 % sunt persoane care vin la psiholog sa li se faca o evaluare pentru ca doresc ei sa stie acest lucru, sa se cunoasca mai bine. Dar nu despre ei este vorba, ci despre acei 99,9 %.
Evaluarile la angajare, cele pentru permis auto, port arma, evaluarile periodice la locul de munca, evaluarile de selectie, toate se fac in beneficiul unui tert. Trebuie sa cer acordul persoanei in cauza in toate aceste cazuri. Hai ma, nu mai zi. Si daca acela nu isi da acordul ? Cum se rezolva situatia ? Toate aceste evaluari se fac pentru a putea cunoaste, partial, persoana respectiva. Daca eu ca beneficiar al evaluarii nu am acces la aceste date, atunci mai bine renunt la evaluare si n-au decat psihologii sa faca evaluarea ciinilor de pe strada, ca altceva nu le ramine de facut.
Si inca o intrebare de baraj pentru geniile juridice de la CPR care au contribuit la elaborarea legii si a normelor: Daca o organizatie isi trimite angajatii la evaluare psihologica, si plateste acest serviciu unui cabinet psihologic individual, in baza unui contract, dupa evaluare, persoanele trebuie sa isi dea acordul cu privire la comunicarea rezultatelor evaluarii ?

Intrebarea de mai sus, nu e deloc ipotetica ci foarte la obiect, pentru ca e des intilnita in practica. Deci, cum se rezolva situatia asta? Hai sa analizam putin:
Deci eu, organizatie, am un contract de prestari servicii cu un cabinet de psihologie, platesc pentru aceste servicii, sunt beneficiarul acestor servicii (eu, ca organizatie sunt interesat de rezultatele evaluarii), dar nu am acces la rezultate fara acordul celor evaluati. E Kafka cumva ? In ce realitate paralela trebuie sa traiesti ca sa concepi astfel de aberatii. Din pacate asta se intampla atunci cind unii care au trait toata viata lor intr-un laborator sau intr-o sala de curs se pun pe creat norme si legi.
Ce se intimpla in cazul enuntat mai sus. Pai eu organizatie dau in judecata acel cabinet pentru incalcarea unui contract comercial, si cer despagubiri. Si, cu siguranta ca le si obtin, pentru ca o astfel de clauza privind comunicarea rezultatelor cu acordul celor evaluati ar trebui inclusa in contract. Ori daca e inclusa in contract ma indoiesc ca respectiva organizatie va mai semna asa ceva. Nemaivorbind de faptul ca va spune si altora despre ce se intimpla, drept urmare viitorii clienti o sa cam ocoleasca acel cabinet.

In mod normal, daca am sta strimb si am judeca drept, confidentialitatea in evaluarile efectuate pentru terti ar fi trebuit sa prevada un cadru general prin care sa se specifice care sunt persoanele din organizatie care au acces la aceste rezultate. Este evident ca rezultatele evaluarilor nu se pun la Gazeta de perete, dar la ele ar trebui sa aiba acces doar anumite persoane direct interesate (cei de la resurse umane, directorii/sefii de departamente etc). Stabilirea uni cadru general ar fi permis ca la nivel contractual sa se specifice clar cine are acces la aceste date.
Tot acel cadru ar fi trebuit sa prevada mai precis ce informatii se fac cunoscute tertilor: nu poti sa dezvalui date obtinute la anamneza sau din interviu. In schimb, precizarea de la articolul 9 alin 2 din Normele de aplicare care spune „fara a se motiva concluziile” este cel putin stupida. Orice organizatie care se respecta va cere, in unele cazuri, motivarea concluziilor, iar tu ca psiholog trebuie sa faci asta. Mai ales ca psihologia nu e chiar o stiinta exacta, iar tu nu esti Dumnezeul psihologiei ca sa emiti judecati fara drept de apel. In plus, atunci cind se lucreaza serios, felul in care se face evaluarea, metodele si testele folosite, sunt stabilite de comun acord cu organizatia beneficiara. Cam asa stau lucrurile in realitate. Ca de multe ori nu se intimpla asa este alta mincare de peste. Asa cum nici confidentialitatea, la modul in care o cere Colegiul, nu se respecta. Pur si simplu pentru ca este aberant. Este pusa asa… sa fie acolo, sa se poata bifa ca am rezolvat si cu principiul confidentialitatii, evident in maniera tipic romaneasca, adica dind o reglementare care nu poate fi respectata si pe care o incalca toata lumea.
 
Report to moderator   Logged Logged  
 
Last Edit: 2009/02/19 10:38 By Lucian A.
  The administrator has disabled public write access.
Go to top Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Psihologie