PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 27 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
FireBoard
Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?
Colegiul Psihologilor din Romania - pro si contra
Go to bottom Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Psihologii braileni
#286
admin_po (Admin)
Admin
Posts: 469
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Psihologii braileni 8 Years, 10 Months ago Karma: 0  
.

Jumatate dintre psihologii braileni profeseaza in afara legii

Cristina DOSULEANU
Obiectiv. Vocea Brailei, 05 Noiembrie 2008


http://www.obiectivbr.ro/component/content/article/23501.html


In Braila isi desfasoara activitatea aproximativ 80 de psihologi, dar jumatate dintre ei profeseaza ilegal, a apreciat seful Colegiului Psihologilor din Romania (CPR), filiala Braila, Florentina Cotoiu.
Legea care reglementeaza activitatea psihologilor a aparut in 2004, insa ea nu este respectata de o buna parte dintre practicieni. Ei nu au Atestate de libera practica, iar angajatorii lor nu le solicita acest document, desi ar trebui. "Prin aceasta lege s-a stabilit cine are dreptul de a practica profesia de psiholog in Romania, ce drepturi si ce obligatii au psihologii, care sint competentele lor in functie de domeniile de specialitate si de treptele profesionale atinse: debutant, simplu, specialist si principal. Orice psiholog care profeseaza atit in sectorul de stat cit si in cel privat trebuie sa detina Atestatul de libera practica in profesie eliberat de Colegiul Psihologilor din Romania si sa detina un cod unic de inregistrare in Registrul Unic al Psihologilor, conform art. 48 din Legea psihologilor, 213/2004. Practicarea profesiei de psiholog fara respectarea legii si fara atestarea de catre Colegiul Psihologilor din Romania “constituie infractiune si se pedepseste conform Codului penal”, fiind considerata practicare fara drept a unei profesii. De asemenea, Cabinetele Individuale sau Asociate de Psihologie trebuie sa fie si ele autorizate de catre CPR si sa apara in Registrul Unic cu cod special", a explicat psihologul Florentina Cotoiu.
Treptele profesionale dobindite inainte de intrarea in vigoare a legii sint recunoscute de catre CPR, dar dupa intrarea in vigoare a legii treptele profesionale sint acordate de catre CPR in baza unui interviu sau examen, in functie de fiecare comisie de specialitate in parte. De asemenea, competentele profesionale sint stabilite prin normele metodologice ale fiecarei comisii de specialitate, iar libera practica intr-o specialitate anume apare pe parafa psihologului, alaturi de codul sau unic de inregistrare. Institutiile de stat sau particulare care au in schema de personal sau colaboreaza cu psihologi trebuie sa le ceara acestora Atestatul de libera practica fie la angajare, fie in cel mai scurt timp dupa angajare, in cazul debutantilor.
 
Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
#287
Lucian A (User)
Expert Boarder
Posts: 88
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Psihologii braileni 8 Years, 10 Months ago Karma: 0  
Doamna respectiva, care zice-se mai e si sefa Colegiului la Braila, ar trebui sa mai citeasca legea 213 pe care o tot pomeneste, ca a luat-o prin balarii.
Legea spune in felul urmator:
"Art. 6. - Exercitarea profesiei de psiholog se desfasoara:
a) în sectorul privat, în regim salarial, sau independent cu drept de libera practica, potrivit dispozitiilor prezentei legi si ale altor reglementari si acte normative în vigoare;
b) în sectorul public, în care psihologii au, dupa caz, statutul de functionar public, cadru didactic si alte functii, potrivit prevederilor legilor speciale si regulamentelor sau statutelor institutiei respective."
Deci respectivii angajati isi desfasoara activitatea perfect legal, dupa cum zice chiar art 6. a din legea 213.
Cit despre doamna respectiv a ar trebui pedepsita ca la scoala - sa citeasca de 100 de ori legea si sa scrie art. 6 de 100 de ori, poate incepe sa-l inteleaga ...
Nu trebuie sa fie doar cabinete pentru ca poti face psihologie si pe SRL, iar institutiile de stat/firmele nu trebuie sa ceara nici un atestat pentru ca nu e obligatoriu la toti psihologii, deci nu au ce sa ceara. Doamna cre ca sufera de faptul ca isi baga unii picioarele in Colegiul ei, filiala locala , nu poate suporta ca unii sa faca ce vor, fara sa fie "coordonati de la centru" .
 
Report to moderator   Logged Logged  
 
Last Edit: 2009/03/27 01:10 By Lucian A.
  The administrator has disabled public write access.
#587
focus (Visitor)
The twilight samurai
Junior Boarder
Posts: 27
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Gender: Male Birthdate: 1967-03-28
Re:Psihologii braileni 8 Years, 4 Months ago Karma: 0  
Doamna respectiva a fost educata de sotul ei, chiar daca medic, cu state vechi ...undeva.
Cam prea mare tupeul.
 
Report to moderator   Logged Logged  
 
Last Edit: 2009/09/23 16:38 By .
  The administrator has disabled public write access.
Go to top Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Psihologie