PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 36 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
Noua Casa a Poporului ... pardon ... a Psihologilor

 

 

 

Noua Casă a Poporului … pardon… a Psihologilor

Titlu corect: Noua Casă a celor mai egali dintre psihologi Laughing

 

Dacă în România, victoria socialismului a fost marcată printre altele de Casa Scânteii, o versiune miniaturizată a unei clădiri ruseşti, Ceauşescu a dorit să rămînă spre veşnica pomenire a neamului, pentru măreţele sale realizări în privinţa înfometării şi sărăcirii poporului, construind nu doar „Magistrale Albastre” (Canalul Dunăre – Marea Neagră) ci şi acea monstruoasă Casă a Poporului, nici astăzi terminată complet, la cheie ca să zicem aşa. Mai recent, în anii ’90, cele câteva bănci româneşti au început o adevărată frenezie a construcţiei de sedii, peste tot în ţară, care de care mai înalte şi mai luxoase, în condiţiile în care economia era în recesiune, inflaţia galopantă, iar creditele un lux pe care puţini şi-l permiteau. Să nu uităm că falimentara Bancorex îşi trăsese un sediu din beton şi sticlă drept în buricul tîrgului, care se potriveşte ca nuca-n perete cu arhitectura zonei … da’ când e să fii neam prost detalii din astea nu prea contează … important e să fii „pi şentru”. Mai tîrziu, odată ce au început să fie privatizate, intrând totodată şi în economia reală, multe din aceste sedii au fost vândute, pentru că noii proprietari erau mai realişti şi mai interesaţi de performanţă si cifre de afaceri decât de mania grandorii.

De nebunia sediilor nu au scăpat nici instituţiile publice care au încercat care mai de care să îşi facă sedii mai mari şi mai luxoase, într-o ţară în care numărul de kilometri de autostradă abia atinge 200 km, iar gropile de pe drumuri sunt o prezenţă constantă şi normală alături de faimoasele pancarte cu „Aici sunt banii dumneavoastră”. Şi încă ceva, noile sedii ale instituţiilor publice nu au însemnat şi condiţii mai bune pentru public, care a rămas să se îngrămădească în continuare la ghişee şi în camere improprii.

Ceva mai recent, preoţii îşi construiesc propria versiune la Casa Poporului, denumită Catedrala Neamului. Şi pentru asta, în directă colaborare cu politicienii de 2 bani de care avem parte, au fost gata să distrugă un monument, un parc, orice, numai să îşi facă ei ditai sediul. Arhitectural vorbind… dacă putem vorbi de arhitectură, proiectul e anost, ca toate bisericile ortodoxe nou construite, făcute toate după acelaşi şablon, justificat de „tradiţie”. Noua catedrala, arhitectural vorbind, nu e decât o biserică obişnuită, mărită de mai multe ori.

Avînd în vedere că preoţii au fost colaboratori de nădejde ai Securităţii (nu degeaba sar ca arşi cînd vine vorba de publicarea dosarelor lor, obţinând în cele din urmă să se ocupe chiar ei de aceste dosare Laughing), şi ţinînd cont că au aplicat cu nădejde politica „ciocu’ mic” atunci cînd Ceauşescu a dărîmat biserici şi mănăstiri vechi de sute de ani, ne putem explica de ce această „Catedrala a Neamului” trebuie să fie atât de mare. Ea dă măsura păcatelor preoţimii, a sentimentului lor de vină, vină pe care încearcă să şi-o răscumpere ridicînd această catedrală … numai că ar fi trebuit să o ridice din munca şi banii lor, pentru ca ispăşirea să fie completă. Nemaivorbind ca megalomania are costuri estimate de 400 milioane euro, care cu siguranţă vor fi depăşite. Asta în timp ce vechi biserici şi mănăstiri, adevărate monumente istorice de sute de ani vechime, se prăbuşesc, se degradează şi se distrug … pentru că …. nu există bani pentru restaurarea lor.

Oricum megalomania asta, care apare imediat ce unul a prins ceva la teşcherea, e o chestie specific ciocoiască am putea spune. Ai ceva bani …musai să vadă lumea ce tare eşti... aşa că imediat îţi iei o maşină cât mai bengoasă, şi îţi faci casă cât mai mare, să moară duşmanii de invidie. Si dacă are şi turnuleţe să fie atunci cât mai multe … Laughing. Şi boala asta are variaţiuni bineînţeles, la unele categorii de populaţie dacă putem spune aşa, fiind foarte întîlnită, pentru că e modalitatea lor de a-şi demonstra superioritatea … Aaaa … şi să nu vă aşteptaţi ca aceste case să aibă vreodată ceea ce se cheamă arhitectură …nici vorbă, toate au în comun prostul gust, şi camere …fără număr ...Laughing

Am făcut tot acest expozeu, cam lung ce-i drept, pentru că am citit o ştire foarte interesantă. De fapt nu e chiar o ştire, pentru ca nu a aparut nimic oficial, ci mai degrabă o circulară internă … CPR îşi face sediu … şi nu orice sediu ci unul pe măsură, pe măsura lor desigur, o măsură cam de 1 milion de euro, costuri estimate. Şi cum în România costurile estimate sunt întotdeauna cam la jumătate din costurile la care se ajunge in final …..deja încep să mă gândesc care vor fi noile cotizaţii care se vor plăti, desigur după realegerile de la CPR…. Laughing … ca doar sediul subţire cu cheltuială se ţine …,


……..

Catre,

Comitetele filialelor teritoriale ale Colegiului Psihologilor din Romania

In atentia conducerii,

Va supunem atentiei spre avizare tema de proiectare pentru constructia noului sediu al Colegiului Psihologilor din Romania.

Astfel, va amintim faptul ca aceasta tema de proiectare poate suferi completari si modificari, in functie si de avizul dvs.

In prezent, Colegiul Psihologilor din Romania a achizitionat un teren in mun. Bucuresti, intr-o zona situata intre Parcului Tineretului, Sos. Oltenitei, intersectia Eroii Revolutiei, in apropierea statiei de metrou Constantin Brancoveanu. De asemenea, terenul este situat in apropierea sucursalelor Bancii Reiffaisen Bank si BRD, existand posibilitatea unei lagaturi rapide si directe cu liniile de tramvai 11 si 12, spre Gara de Nord, precum si prin intermediul magistralei de metrou Piata Victoriei-IMGB.

Va adresam rugamintea de a comunica avizul dvs. pana cel tarziu in data de 10 decembrie 2008.

Cu deosebita consideratie,

Presedinte

Prof. univ. dr. Nicolae MITROFAN

TEMA DE PROIECTARE

Cerinte generale privind proiectul constructiei noului sediu al Colegiului Psihologilor din Romania

A. Date tehnice

1) Subsol

-spatiu tehnic
-arhiva (non curenta)

-spatii parcare

2) Parter

-receptie/registratur

-camera pentru filiala Bucuresti

-secretariat general

- arhiva curenta

-spatiu servicii (sala de mese, bancomat,etc)

3) Etaj 1

-birou presedinte

-birou director executiv

-birou contabilitate

-birou juridic

-birou institut

- camera IT

4) Etaj 2

- 6 camere comisii-cca. 30/mp camera.

- spatiu asteptare (de preferat central)

-grup sanitar

5) Etaj 3

-sala consiliu 100-120 pers.

-anexa documente curente

6) Etaj 4

-  8 camere duble cu grup sanitar. (cca. 18 mp)

Obs. Va informam ca suprafetele pentru spatiile interioare vor fi gandite in functie de spatiul disponibil pentru fiecare etaj. Structura urmeza sa fie realizata din beton si din sticla (exterior). Va fi prevazut si spatiu de ascensor. Sala de consiliu se va putea compartimenta in functie de necesitati si asigura in genere lucrarile Comitetului director si ale Consiliului.

Compartimentarea va fi realizata din elemente usoare, in vederea realizarii flexibilitatii.

Numarul maxim de persoane existente in cladire la un moment dat, poate fi de 500 persoane. Este de preferat ca tipul de spatiu sa fie constituit in general din birouri separate.

Paza va fi realizata cu supraveghere video.

B. Date financiare

Pretul de proiectare a constructiei, avand in vedere ofertele inaintate de catre societatile de arhitectura pana in prezent, este cuprins intre 45000 euro si 70000 euro, inclusiv obtinere autorizatie si urmarire faza de executie, etc.

Pretul anticipat al lucrarii variaza intre 600.000 euro si 800.000 euro, la cheie. Pretul poate scadea in cazul in care se mentine tendinta generala de scadere a preturilor materialelor de constructie si a manoperei.

………………

Documentul original poate fi decarcat de aici

Deci, hai sa facem mai întîi o evaluare a costurilor.

1. Ni se spune ca terenul a fost deja achiziţionat, deci cum s-ar spune decizia de a se face sediu e deja luată, ceea ce zic filialele nu prea contează, şi cu siguranţă ele nu vor zice altfel decât vrea Centrul Laughing

Nu se spune nici cât e de mare acel teren, nici cît a costat, dar putem face nişte estimări. Nu ştim suprafaţa, dar avem un indiciu în tema de proiectare. Acolo, la etajul 2 e vorba despre 6 camere a cîte 30 mp, plus spaţii de aşteptare. Asta înseamnă minim 200 mp suprafaţa unui etaj. Cifra este confirmată şi de detaliile de la etajul 4. Daca asta e amprenta la sol, atunci suprafaţa minimă a terenului nu poate fi mai mică de 300 mp.

Preţul zonei pe la agenţii imobiliare e cam de 1000 – 1200 euro/mp. Nu ştim cînd s-a făcut achiziţia, dar de vreme ce adresa e din decembrie, perioada a fost cel tîrziu în toamnă. Luînd nişte preţuri mai realiste şi minime, la jumătate faţă de cele de prin anunţuri, ar rezulta un preţ de 500-600 euro/mp.

La un calcul simplu rezultă un preţ minim al terenului de vreo 150.000 euro.

2. Să luăm în calcul un preţ mediu de proiectare de vreo 60.000 euro (între 45.000 - 70.000 euro)

3. Preţul estimat al construcţiei. Între 600.000 – 800.000 euro, chiar mai ieftin cică. Să zicem, conform estimării CPR un 700.000 euro. Eu zic că de fapt va fi cel puţin dublu. De ce? Păi aţi văzut să scadă preţurile în România. E în firea românilor ca să profite de orice ocazie pentru a creşte preţurile. Iar în domeniul construcţiilor asta e regulă. Motive se găsesc întotdeauna, creşterea euro putând fi unul dintre ele.

4. Nu se spune nimic despre costurile autorizaţiilor şi alte taxe aferente. Dacă credeţi că ele nu sunt importante, atunci vă spun că, conform Codului Fiscal, taxa pentru autorizaţia de construcţie este de 0,5 % din valoarea construcţiei. La o estimare de 700.000 rezultă 35.000 euro doar acea autorizaţie. Ieftin ca braga ca să zic aşa Laughing Şi asta nu e singura taxă.

5. Nu se spune nimic de dotările clădirii, după ce ea va fi predată „la cheie”, adică toate costurile legate de mobilier, amenajare, birotică etc.

Una peste alta, făcînd un bilanţ sumar, rezultă după preţurile CPR o evaluare în jur de 1 milion de euro, iar estimarea mea personală, adică clădirea la cheie cu mobilier etc, va fi minim 1,5 milioane, iar pe real probabil undeva la 2 milioane euro.

Aici mai intervine o chestiune: Are CPR toţi aceşti bani? Pentru ca dacă nu, şi cel mai probabil nu are atîţia, atunci va trebui să recurgă la credite. Iar momentul actual, si cel mai probabil tot anul 2009 nu e deloc favorabil pentru aşa ceva: dobînzile sunt mari, euro a crescut, e o criză care vrem nu vrem îi afectează şi pe psihologi. Dacă adăugăm la suma iniţială dobânzile şi comisioanele, în funcţie de perioada pe care e eşalonat creditul, suma finala va ajunge să fie dublă sau chiar mai mult.

La toate acestea se mai adaugă ceva – odată terminat sediul acesta va trebui întreţinut, ceea ce presupune nişte costuri nu tocmai mici, nemaivorbind de personal angajat şi tot felul de alte cheltuieli necesare unui imobil.

Se pune întrebarea dacă acest sediu este necesar. Una din justificări este chiria care se plăteşte actualmente şi condiţiile improprii. Pai să facem un calcul simplu, estimând desigur, pentru că cifrele sunt secrete, cam ce chirie plăteşte CPR actualmente. Să zicem cam 10.000 euro/lună (am mari îndoieli că ei plătesc măcar jumătate din această sumă). Asta înseamnă ca la costuri minime, fără dobânzi şi alte cheltuieli, investiţia se va amortiza în vreo 10 ani. Dacă socotim şi dobânzile, si costurile reale care vor fi mai mari, plus chiria care cu siguranţă nu atinge acea valoare, putem vorbi de o amortizare reală undeva între 30 – 40 ani, poate chiar mai mult. Chiar crede cineva că se merită o asemenea investiţie. Din cîte ştiu, Colegiul Medicilor, care are cu mult mai mulţi membri şi o vechime mai mare, nu are un astfel de sediu. Probabil se gîndesc că nu merită.

Şi toate astea se petrec în condiţiile în care psihologia românească e în rahat, incompetenţa e la ea acasă în acest domeniu, există un haos pe care CPR îl întreţine în încercarea stupidă de a prelua controlul absolut în acest domeniu. Aşa cum, aceleaşi personaje nu au făcut nimic cu banii APR, nimic vizibil adică, şi nu ştie nimeni cum şi în ce fel s-au cheltuit acei bani, pentru că nu există nici un fel de raport public, tot aşa CPR, care nu dă socoteală nimănui, va continua să cheltuie banii fraierilor care cotizează acolo pe tot felul de prostii, ca să nu mai vorbim de indemnizaţiile şi salariile acestei stufoase instituţii, cu o mulţime de şefuţi care doar se bagă în seamă pe ici pe acolo fără să facă în realitate nimic.

Dar, dat fiind ca, în viziunea CPR, problemele psihologiei româneşti au fost deja rezolvate în cei 4 ani de măreţe realizări Laughing , conducerea înţeleaptă de breaslă a considerat că-i mai lipsea doar tichia de mărgăritar – pardon … sediul de sticla (şi beton) ... sau mai degrabă bomboana de pe colivă … coliva psihologiei româneşti.

În caz că unii naivi îşi puneau întrebarea cam unde se duc banii CPR, în afară de salarii şi indemnizaţii, păi cam e momentul să vă daţi seama … Şi cu ocazia asta poate vă mai treziţi la realitate. Iar în cazul în care nu realizaţi ce înseamnă acest nou sediu vă spun eu: taxe mai mari de acreditare, autorizare etc. Evident sub motivul oficial va fi inflaţia, creşterea euro etc etc. Bineînţeles creşterea de taxe se va face după realegeri, ca acum nu e oportun.

Cînd mă gîndesc ce nobile intenţii şi ce entuziasm a existat în 2004 odată cu apariţia legii, iar apoi la începutul lui 2005 cînd s-a format CPR. Şi ce dezbateri aprinse pe acel forum al APR, special deschis pentru acest lucru, forum care a fost închis şi şters, să nu care cumva să mai vadă şi alţii ce probleme se puneau atunci, probleme valabile şi astăzi. Parca a fost ieri. De fapt primele semne că ceva nu e în ordine au fost atunci. Dar prea puţini au fost cei care au băgat de seamă. Acum, la 4 ani şi în preajma unor noi alegeri, mai degrabă realegeri zic eu, stau şi mă gîndesc: Oare cîţi ani de abuzuri mai sunt necesari pentru ca „mămăliga” psihologiei româneşti să explodeze ?

 

Lucian Andrieş

Februarie 2009


 

PS:  4 aprilie 2009

Noile alegeri au venit si au trecut. Rezultatul l-am vazut - domnul Anitei este noul prsedinte al Colegiului. S-a schimbat ceva. Personal nu cred. Iar ultima stire e aici:

 

"DISPOZIŢIE

privind convocarea şedinţei Consiliului Colegiului Psihologilor din România

În temeiul dispoziţiilor art. 51 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004, aprobate prin H.G. nr. 788/2005, coroborate cu dispoziţiile art. 41 lit. c) din Legea nr. 213/2004,

Preşedintele Colegiului Psihologilor din România dispune:

Art. 1. - Aprobarea convocării şedinţei Consiliului Colegiului Psihologilor din România în data de 11 aprilie 2009, orele 9,00, la sediul autorităţii profesionale.

Art. 2. - (1) Aprobarea ordinei de zi a şedinţei, după cum urmează:

h) Mandatarea conducerii operative în vederea aprobării condiţiilor de contractare pentru construcţia noului sediu, având în vedere acordul exprimat de către filialele teritoriale.

Preşedinte,

Prof. univ. dr. Mihai ANITEI

Nr. 2

30 martie 2009, Bucureşti"

 

Dupa cum vedeti, sediul merge inainte. Nu e criza, nu sunt probleme, totul e bine si frumos, noi stim doar una si buna...trebuie sediu musai.. daca ma gindesc bine, Ceausescu a facut la fel, nu a contat mizeria in care era Romania, constructia la Casa Poporului mergea inainte ...

Acuma asteptam cu interes marirea taxelor la CPR ... ca doar sediul subtire cu cheltuiala se tine ...

 

 

Continuarea acestui articol o puteti citi aici:

P.S. la „Casa Poporului …”

 


Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie