PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 41 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
Trasaturile psihosomatice ale astmului

 

 


Trasaturile psihosomatice ale astmului

 

Irina Ana Ionescu

 

Putem citi despre astm, dar daca am avut/avem prin preajma noastra un bolnav de astm stim mai multe despre cat afecteaza astmul viata decat ne-ar putea explica vreun text de pe internet. Caracterul permanent al bolii pune limite existentei persoanei, iar crizele- violente,vizibile, uneori socante-, amintesc de pericolul si gravitatea bolii. Dependenta fata de medicamante- salvatoare in cazul crizelor- transforma astmaticul intr-un om care trebuie sa-si duca viata cu o anumita prudenta. Aceeasi prudenta pe care si cei din jur o manifesta.

Totusi, atitudinea oamenilor fata de astmatici este ambivalenta, si oscileaza de la milapentru ce cred ei ca un astmatic nu poate sau nu va putea face niciodata, si iritare pentru niste oameni care mereu sunt sensibili, mereu au ceva de comentat cu privire la mediu (e prea cald, e prea frig, e mult praf, e polen, e par de animal, nu suport fumul de tigara, etc.) si ii determina pe cei din jur sa-si schimbe modul de viata si obiceiurile (pe vremuri era considerata "boala nobililor", deoarce sensibilitatea lor crescuta ii facea fragili si delicati, palizi datorita lipsei de miscare si aer, portretizand imaginea nobilului care se fereste constant de agresiunile si murdariile vietii).

Adevarul este undeva pe la mijloc, caci astmul, pe langa faptul ca are o dimensiune medicala cat se poate de obiectiva, si ca atare asupra careia se poate actiona direct, prin tratament medicamentos, are si o dimensiune psihologica foarte importanta, fiind chiar una dintre primele tulburari ale corpului puse in stransa legatura cu suferintele sufletesti. Astmul este prin excelenta o tulburare psihosomatica (psyche= suflet, soma= corp).

Daca avem credinta ca bolile nu sunt o simpla coincidenta, favorizata de factori obiectivi din mediu, putem deslusi lectia pe care aceasta boala- destul de dura si cu potential morbid crescut- incearca sa il invete pe astmatic. Unul dintre indicatorii de care putem tine seama in aceasta calatorie este tocmai atitudinea celor din jur, de care am pomenit mai devreme.

Prima atitudine, de mila si compasiune, pe care cei din jur o manifesta fata de asmtatic, este stimulata de latura sensibila si dramatica pe care oamenii o percep in interiorul acestor bolnavi. Ei reactioneaza cu mila in fata unei victime lipsite de aparare, imaginandu-si ca viata lui este atat de limitata. Aceasta atitudine se va intensifica pe masura ce astmaticul, negandu-si boala si tanjind dupa acea normalitate acceptata statistic, incearca sa duca o viata ca si cand nu ar fi bolnav. El face sport, se apuca de fumat, se expune situatiilor care i-ar putea provoca crize sau cel putin disconfort. Mesajul lui este "Nu sunt o victima! Nu sunt bolnav". Daca mergem in profunzime, mesajul se transforma in: "Nu sunt dependent de voi (tine!), ma pot descurca singur". Desi astmaticul se lupta sa-si afirme independenta (constient, fata de boala, inconstient fata de cineva de mare insemnatate pentru el), el nu face decat sa-si accentueze infantilitatea si vulnerabilitatea in fata celor din jur. In cazul acesta, bolnavul ar face bine sa accepte ca este bolnav, ca este in regula sa te sprijini pe cei din jur, ca, desi se poate descurca singur, din cand in cand are nevoie de ajutor (e interesant de descoperit daca sunt pacienti cu astm care au "ars" etape de dezvoltare), ca poate fi o victima, si ca a fi victima nu e deloc degradant. E doar... uman.

A doua atitudine, aceea de respingere a bolnavului, bagatelizand putin simptomele si sensibilitatile lui, reflecta, de fapt, felul in care astmaticul ii face pe cei din jur sa se simta. Ei reactioneaza prin rezistenta la tendinta astmaticului de a le controla viata, de a-i determina sa-si schimbe metehnele doar pentru ca el considera ca ii fac rau. Acest astmatic face din boala lui un instrument de manipulare, iar cei din jur sesizeaza asta, desi nu constient- in sensul ca nu pot numi manipulare ceea ce simt, insa se comporta precum niste oameni care se simt manipulati. Daca in primul caz, bolnavul respingerea conditia de victima, in al doilea, el o imbratiseaza, se imbraca cu haina martiriului si defileaza mandru in societate, asteptandu-se ca toti sa se prosterneze in fata suferintei lui, si sa configureze o lume speciala pentru el, o lume curata, fara murdarie, fara praf, vicii si alte lucruri neplacute. Mesajul lui, constient este "Sunt o victima! Sufar!". Desi acest mesaj in mod normal ar atrage simpatia si suportul, cei din jur se simt sufocati. Mergand in profunzime, descoperim "Vreau ca voi sa va comportati asa cum va dictez!"- receptarea acestui mesaj declanseaza respingerea, si... dincolo... "Eu sunt mai curat decat voi, voi ma murdariti! Stati departe de mine!"- aici patrundem in adevarata drama, suferinta a astmaticului, care se adanceste cu cat incepe sa se izoleze de ceilalti, si incepe sa fie izolat. Mai cu seama daca e cazul unui astm alergic, bolnavul trebuie, ca lectie de viata, sa-si asume lucrurile pe care le considera respingatoare si murdare. Poate e vorba tocmai de tendinta de a manipula, neacceptata. Poate e vorba de dorinte si nevoi considerate necuviincioase, si ca atare impinse pana la granitele inconstientului.

Exista doua componente principale comune celor doua cazuri: dublul mesaj contradictoriu, agresivitatea si tema dependentei. In primul caz agresivitatea este intoarsa catre sine (respingand boala, astmaticul ajunge in situatii periculoase pentru sanatatea si viata lui) iar in al doilea catre ceilalti. O trasatura de temperament comuna tuturor astmaticilor este iritabilitatea, irascibilitatea, usurinta cu care escaladeaza si transforma banale contradictii in dispute pe viata si pe moarte. Memoria corpului lor contine lupta pe care ei o dau, pentru fiecare inghititura de aer, iar aceasta lupta este inregistrata sufleteste ca o lupta pe viata si pe moarte.

Tema dependentei este puternic inradacinata in fiecare bolnav, pentru ca ea ne reaminteste cat de vulnerabili si usor de ranit suntem.

O alta analiza a semnificatiilor astmului se poate face pornind de la analiza de simbol, insa ea presupune un set de cunostinte si... credinte, de ce nu, ceva mai vast. Despre asta, si alte dedesubturi ale bolii, cu ocazia zilei de 5 mai.

 

 

 

Articolul poate fi descarcat in format pdf la rubrica Articole – Psihologie clinica & Psihoterapie

 


Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie