PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 43 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
Tehnici de control social

 

 

 

 

Tehnici de control social


Incep sa apara incet-incet si la lumina zilei abia acum, si intr-o forma atenuata, tehnicile de presiune sociala si psihologica si de control al comportamentului oamenilor, inacceptabile intr-o tara democratica , dar uzuale in regimurile (post) comuniste ( bazate la inceput pe teroarea fizica, ulterior pe cea sociala, administrativa si in final psihologica) unde niciodata nu erau recunoscute in mod oficial :

“Directorii uzinei însă au avut parte de un duş rece din partea şefului Executivului de la Moscova, fiind acuzaţi de acesta că au „luat ostatici mii de persoane pentru a-şi împlini ambiţiile, din cauza lipsei lor de profesionalim şi, poate, din cauza lăcomiei”. „Este pur şi simplu inacceptabil. Unde este responsabilitatea socială a lumii afacerilor?”, i-a ironizat Putin. Mai mult el le-a prezentat oamenilor de afaceri un contract menit să relanseze producţia din orăşelul industrial Pikaliovo. „Oleg Vladimirovici l-a semnat?”, a întrebat Putin, făcând referire la Oleg Deripaska. „Nu vă văd semnătura. Veniţi şi semnaţi”, a spus premierul oferindu-i un stilou afaceristului. Cu capul plecat şi ochii îndreptaţi spre contract, Deripaska a venit lângă Putin şi a semnat actul. Cu ochii în pământ, vădit emoţionat, a vrut să se întoarcă la locul lui, cu stiloul premierului cu tot. Pe un ton sec, Putin i l-a cerut înapoi. ”

( Sursa:

http://www.gandul.info/lumea/putin-ii-umileste-pe-oligarhii-rusi-si-ii-obliga-sa-semneze-contracte-ca-redeschid-fabricile-video.html?3929;4491158 )

In mod evident, aceste probleme sunt inca tabu-uri pentru psihologii romani si vor fi inca o lunga perioada probabil .

N.B. In 1976 , student fiind in primul an la o facultate tehnica pe care am abandonat-o ulterior pentru cea de psihologie , am cunoscut in sala de lectura a unei biblioteci de cartier din Bucuresti , un proaspat absolvent al Facultatii de Filozofie din Bucuresti , D.N., infirm, pasionat de sah ( era maestru , nu mai stiu detalii ) si membru supleant in... C.C. al P.C.R. de atunci ( dupa primire a fost invitat la o partida de sah de N. Ceausescu pasionat si el de sah ) si care era student la a doua facultate … Academia Stefan Gheorghiu . Am aflat atunci ca la Stefan Gheorghiu se preda de catre psihologi un curs de “Psihologia maselor” ( peste ani , in mod ciudat , nici un psiholog pe care l-am intrebat nu auzise niciodata nimic despre asa ceva ). In esenta , discursurile pe care trebuia sa le tina un activist sau conducator “maselor” se bazau pe promisiuni intr-o formula standard ( au fost, sunt, si vor fi...) erau legate de “cresteri” ( retributie, bunuri ,etc.) fiind in principiu de 3 mari tipuri dupa cum se adresau taranimii ( cele mai simpliste ) , muncitorimii ( aveau in vedere satisfacerea orgoliului de “clasa conducatoare”) si intelectualitatii ( recunoasterea “contributiei” ). Ideea fundamentala era ca primele doua clase erau fundamentale dar “sigure” ( puteau fi controlate usor prin parghii sociale si administrative) dar cea de-a treia era colaterala si “nesigura” ( nu poate fi controlata usor pentru ca celor care faceau parte din ea nu le puteai contesta pregatirea si “nu le puteai lua diploma” ) . Ori tocmai aici intervine elementul surprinzator , una din tehnicile recomandate cu cinism era tehnica “pumnului in gura” ( brutalitatea verbala, insulta si jignirea in public,etc. ) . Am vazut cu ochii mei asa ceva in 1981 in Delta Dunarii , in primul an de stagiu in invatamant, cand primul secretar de la Tulcea a intrat intr-o sala in care se aflau peste 500 de “cadre didactice” ( nu folosesc termenul de profesor in mod intentionat ) si, unde in mod incredibil , prima propozitie adresata ( mai exact urlata ) celor din sala a fost : “ Nu va e rusine !! Sinteti cadre didactice si nu va ridicati in picioare cand intra in sala primul secretar al judetului ??!!” ( nu-i scria functia pe frunte si nu avea nici ecuson.. ) . Si intr-o proportie de cosmar au tacut si s-au ridicat…

 

Sergiu Simion

6 iunie 2009

 

Preluat de pe blogul autorului:

http://sergiusimion.blogspot.com/2009/06/tehnici-de-control-social.html

 


 

Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie