PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 33 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
Experimentul psihologic ideal

 

 

 

 

EXPERIMENTUL PSIHOLOGIC IDEAL

 


Daca ne gandim bine, psihologia romaneasca este intr-o autarhie perfecta si intr-o vacanta perpetua de peste 60 de ani ( psihologii nu, ei si-au tot cautat un sistem de referinta profesional si propriul centru de greutate de tot atatia ani - pe primul l-au gasit deja cu varf si indesat ) in care tot cauta luminita de la capatul tunelului. Unul dintre psihologii considerati sclipitori in generatia lui , acum "visiting professor" in SUA, imi marturisea prin 1988 ca dupa o vizita facuta in RDG ( nu RFG ... ) a avut o revelatie : psihologia noastra ( de atunci ? ) se afla cam in ... comuna primitiva . Cand cei de acolo foloseau de mult calculatoarele pentru analiza factoriala , statistica,etc. , psihologii romani isi faceau etaloanele aici ( si multa vreme dupa aceea...) cu liniute trase cu creionul pe hartie examinand la gramada ( pardon, e vorba de o gramada organizata de care unii sunt mandrii si acum pentru ca trebuie sa fim mandri de istoria noastra ) cam 40 - 50 de oameni intr-o sala . Recordul estimat atunci a fost de 70 de persoane in industrie si de 100 de persoane in armata ( daca nazistii examinau psihologic in prealabil la Auschwitz, sigur ar fi ciulit urechile la asa ceva ).

Mai aproape de noi, multi am ras sanatos citind pe Internet unele din titlurile unor "comunicari stiintifice" prezentate de unii psihologi practicieni si chiar ale unor universitari prezentate la o conferinta prin Ardeal acum cativa ani.

Dar sa lasam Cezarului ce este al Cezarului si sa ne relaxam o clipa in plina criza mondiala, economica, sociala ( la noi, inclusiv psihologica ) pentru ca aceasta criza a ajuns in sfarsit si "la capra vecinului". Cum noi am fost tot timpul in criza de sistem ( de aceea aveam nevoie mereu de "revolutii tehnico-stiintifice "... ) nu mai avem nevoie de inca o eticheta pe o realitate cronica deja existenta .

Mai jos sunt doua experimente psihologice ideale ( cf. Asupra experimentului mental "platonic", Ionut Isac, Institutul de Istorie "G. Barit" , Cluj Napoca - Noema vol II, nr.1, 2003.- http://docs.google.com/gview?a=v&q=cache%3A4jWz59yyvmAJ%3Awww.noema.crifst.ro%2Fdoc%2F2003_02.pdf+experimentul+ideal&hl=ro&gl=ro&pli=1 ) despre care am citit intamplator cu ani in urma , si unul pe care l-am propus tot atunci "avant la lettre".


1. Dungile

Doua grupuri de pisoi egale ca numar au fost crescute inca de la nastere in doua cutii ( custi ) diferite pe care nu le-au parasit niciodata , avand peretii cu dungi albe si negre . Prima cutie ( lotul 1 ) avea dungile desenate orizontal. A doua cutie ( lotul 2 ) avea dungile desenate vertical. Dupa cateva saptamani, pisoii au fost mutati brusc unii in custile celorlalti ( lotul 1- dungi orizontale- in cutia lotului 2 - dungi verticale - si invers ).

Rezultatul . Toti pisoii din ambele custi au cazut din picioare ca secerati de mitraliera ( toti si-au asezat capetele paralel cu dungile si au ajuns la podea... ).

Experimentul ( facut de psihologii americani ) poate fi extins si la alt nivel...


2. Cutia cu maimute

In aceeasi cutie ( cusca ) inchidem o maimuta agresiva si una inteligenta si dupa aceea , cum ar fi zis Minulescu, "am aruncat in strada cheia" pentru o perioada determinata.

Rezultatul . Maimuta inteligenta face nevroza( in aceste conditii tupeul bate inteligenta ...).

Experimentul ( citat de un psihiatru sovietic) poate fi extins si la alt nivel...


3."Minerii" versus "Intelectualii"

Doua grupuri egale ca numar ( 50 de persoane ) de mineri din subteran si , respectiv , intelectuali cu functii de conducere, sunt supuse in mod voluntar urmatorului experiment. Pentru o luna de zile, fiecare grup trebuie sa preia brusc si fara nici o pregatire prealabila rolurile sociale complete ( statut, pozitie, sarcini de serviciu,etc. ) ale celuilalt grup. "Intelectualii" vor lua salopeta,cizmele de cauciuc, casca ,lampasul, tarnacopul, furtunul,etc. si vor intra in subteran,etc. " Minerii" vor purta zilnic costum, cravata ,etc. vor avea masina la scara , secretara, vor raspunde la telefon conform etichetei uzale si persoanei a II-a plural , vor lua pranzul in oras, etc.

Care vor fi consecintele la nivel de grup si care din ele va face "nevroza" ?

......

Aceasta intrebare am adresat-o profesorului meu Mihai Golu intr-o discutie particulara din anul 1981.

Raspunsul de atunci este usor de intuit acum.

 


Sergiu Simion

3 august 2009

http://sergiusimion.blogspot.com/2009/08/experimentul-psihologic-ideal.html

 


Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie