PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 94 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
PS la Casa Poporului

 

 

 

 


P.S. la „Casa Poporului …”

 


Prin februarie anul curent scriam despre noul sediu pe care COPSI planuia sa il construiasca. ( Noua Casă a Poporului … pardon… a Psihologilor ) Intre timp lucrurile au mai avansat si acum avem deja date mult mai precise. Mai precis, Colegiul a publicat o serie de documente legate de aceasta decizie pe care le puteti gasi aici sau le puteti descarca in format pdf de aici:

DocCOPSI

- Referat de necesitate

- Expunere de motive

- Dispozitie privind demararea procedurilor de construire

RapEval

- Raport de evaluare

I. In primul rind as vrea sa spun ca desi nu aveam la dispozitie prea multe date, nu m-am inselat prea mult in aprecieri:

Aprecieri

Date finale

Suprafata

300 mp

319 mp

Cost teren

150.000 euro

226.500 euro

Costuri totale

minim 1 Milion Euro

916.572 euro (inclusiv TVA) *

* - costul nu include o serie de taxe legale pentru autorizatii etc

Una peste alta, datele „finale” spun ca o sa fie cam 1 milion de euro, avind in vedere ca se adauga o serie de taxe oficiale, care nu sunt deloc mici. Ramine de vazut la final daca intr-adevar va fi doar atit. Pentru ca la aceste costuri se mai adauga si cele legate de dotarile cladirii, cheltuielile de intretinere, si posibil dobinzile bancare, dat fiind ca e putin probabil ca Colegiul sa poata plati toti acesti bani intr-o perioada de citiva ani (Nu am vazut nicaieri scris cind va fi gata cladirea, macar estimativ).

Datele finale au fost preluate din raportul de evaluare. Cu toate acestea exista o serie de nelamuriri.

1. Pretul terenului. Intrucit nu exista nici o cumunicare oficiala privind banii care s-au dat pe teren, suntem nevoieti sa ne orientam dupa Raportul de evaluare. Ei, aici e problema. In raportul de evaluare pretul terenului este de 953.882 lei (226.500 Euro). Asta ar insemna un curs de 4,21 Ron/ Euro. Numai ca asta este cursul la data evaluarii – iulie 2009. Anul trecut cind a fost achizitionat terenul – iulie 2008 – cursul era de 3,5 – 3,6 Ron/euro. Asta ar insemna ca daca suma in lei e cea reala, pretul terenului a fost de aprox 268.699 Euro (3,55 ron/euro). Ce nu stim este daca pretul a inclus TVA sau nu.

2. In „Dispozitia privind demararea procedurilor ….” 509/387/13.07.2009, la Art 1 (3) se spune: „ Pretul proiectarii … cu exceptia taxelor legale, nu va putea depasi suma de 579.893 Euro, pret ferm.

Problema e ca in raport apare aceeasi suma, numai ca e pretul constructiei fara TVA. E drept ca TVA este o taxa legala, dar nu mi-e clar atunci de ce se spune pret ferm, dat fiind ca numai TVA-ul reprezinta 110.180 Euro ceea ce nu e chiar putin.

Problema e ca daca Copsi nu lucreaza cu TVA acesti bani sunt dati fara posibilitate de recuperare. Nu stim exact cum e contabilitatea la ei, dar avind in vedere ca taxele afisate pe site nu contin TVA putem presupune ca se lucreaza fara TVA asa cum lucreaza multe persoane juridice nepatrimoniale. In acest caz suma de contract ar fi trebuit sa cuprinda si TVA-ul dat fiind ca in lipsa deducerii lui, Copsi va plati inca 110.180 euro. Drept urmare costul total al constructiei nu e asa cum ar putea crede unii 579.893 Euro ci 690.073 Euro.

II. Dincolo de toate aceste calcule si costuri, pe care le vor suporta bineinteles psihologii, ceea ce este cel mai interesant in aceste documente este cu totul altceva – modul in care se iau deciziile la Copsi, si mai ales modul in care s-a luat decizia in aceasta afacere de minim 1 milion de euro.

Deci COPSI este „este o organizaţie profesională, cu personalitate juridică, de drept privat, apolitică, autonomă şi independentă, de interes public, cu patrimoniu şi buget proprii”, iar prin Legea 213 se prevedea, banuim ca la solicitarea autorilor, ca va primi un spatiu de la RAPPS. Personal nu inteleg de ce trebuie sa dea statul sediu unei organizatii private si independente. Adica cind e vorba de sediu - sa dea statul – da’ in rest suntem independenti si banii incasati sunt ai nostri. Interesanta mentalitatea autorilor legii.

Acum, daca ar fi dupa noi, etapele pentru demararea unei astfel de investitii ar fi urmatoarele:

1. Hotarire Consiliu Director de rezolvare a problemei spatiului pt COPSI. Exista 3 variante posibile:

a) inchirierea unui nou spatiu, corespunzator necesitatilor

b) cumpararea unui spatiu/imobil pentru sediu

c) constructia unui sediu

2. Efectuarea unui studiu pentru a se prezenta avantajele/dezavantajele celor 3 optiuni, inclusiv evaluarea costurilor

3. Rezultatele studiului sunt puse la dispozitia filialelor pentru a-si putea exprima optiunea

4. In functie de rezultate se decide varianta de urmat si se procedeaza in consecinta. In cazul in care s-ar fi votat pentru construirea unui nou sediu ar fi urmat:

5. Achizitia terenului

6. Licitatie pentru proiectul de arhitectura

7. Licitatie pentru construirea sediului

Cam astea ar fi etapele logice si corecte. Cum s-a procedat in realitate ? Pai hai sa vedem.

17 noiembrie 2007

Hotarire achizitie teren pentru constructie – Sedinta Consiliu COPSI (vezi si 26 martie 2009)

28 martie 2008

Hotarire Comitet Director pentru aprobarea achizitiei unui teren si/sau constructie, in vederea stabiliri noului sediu al Colegiului Psihologilor din Romania.

9 iunie 2008

Achizitie teren 319 mp pentru constructie [Etapa 5]

Iulie - octombrie 2008

Demarare proceduri de analiza si selectie a 6 oferte de constructie

17 noiembrie 2008

Hotarire Comitet Director pentru consultarea filialelor teritoriale si contractarea unui evaluator imobiliar in vederea aprobarii de catre noua conducere a investitiei. [Etapa 3]

13 decembrie 2008

Avizul favorabil al filialelor este prezentat in sedinta Consiliului Colegiului

26 martie 2009

Hotarire achizitie teren pentru constructie – Sedinta Consiliu COPSI (vezi si 17 noiembrie 2007) [Nu e prea clar ce hotarire mai e asta, de vreme ce terenul fusese deja cumparat]

15 mai 2009

Analiza privind posibilitatea achizitionarii unui sediu deja construit (1). [Etapa 2]

4 iunie 2009

Analiza privind posibilitatea achizitionarii unui sediu deja construit (2). [Etapa 2]

27 iunie 2009

Analiza privind posibilitatea achizitionarii unui sediu deja construit (3). [Etapa 2]

3 iulie 2009

Proes Verbal privind ofertele de spatiu ce ar putea fi achizitionate de Colegiul Psihologilor

4 iulie 2009

Sedinta cu caracter consultativ a filialelor – „a fost aprobat si s-a cerut insistent construirea unui nou sediu si utilizarea terenului deja achizitionat[Etapa 4]

7 iulie

Referat privind necesitatea identificarii unui spatiu pentru desfasurarea activitatii Colegiului

10 iulie

- Raport de evaluare imobiliare

- Dispozitie privind demararea procedurilor de construire a noului sediu al Colegiului Psihologilor din Romania [Etapa 4]

Se poate observa ca s-a cam pus carul inaintea boilor … Laughing , adica etapele au fost cu totul altele decit cele normale.

Evident ca aceste acte si hotariri nu au fost postate niciodata pe site-ul colegiului. Despre unele s-a aflat indirect, de la filiale. Nu putem sa nu remarcam ca noua conducere este mult mai deschisa in astfel de probleme, oferind mai multe documente si detalii, chiar daca tardiv. Am putea spune ca da dovada de mai multa transparenta decizionala decit vechea conducere, si tot spre lauda lor, incerca sa mai si dezbata unele decizii. In acest caz a fost desigur tardiv, deoarece terenul fusese deja achizitionat.

In mare istoria e cam asa:

- cineva a hotarit ca se va face un sediu pentru Colegiu,

- s-a hotarit in cadrul restrins achizitia unui teren,

- s-a cumparat terenul, s-au selectat oferte de constructie,

- la urma s-au gindit sa intrebe totusi si filialele daca sunt de acord. Filiale care dau „aviz consultativ” … adica poti sa nu tii seama de ele.

Desi se spune ca in decembrie 2008 s-a primit avizul favorabil al filialelor pentru constructia noului sediu, faptul ca dupa alegerea noilor conduceri s-au mai facut atitea analize si discutii arata ca acea decizie nu era chiar asa de ferma si unanima. Am putea sa spunem ca au fost ceva mai multe impotriviri, de vreme ca a fost nevoie de o analiza a variantelor posibile si de 3 sedinte de discutie a variantei cumpararii unei cladiri. Se pare ca in final, argumentul decisiv a fost terenul deja cumparat, pe care s-au dat ceva bani si care, in lipsa unei noi constructii, ar fi ramas ca o investitie ratata, bani blocati pe o perioada nedefinita. Cu siguranta daca ar fi avut loc o discutie reala asupra sediului, discutie facuta inainte de a se face vreo investitie, posibil ca rezultatul final sa fi fost altul … asa, ramine ca psihologii sa contribuie financiar la realizarea dorintei cuiva.

Problema e ca deciziile la Colegiu se iau in cerc destul de restrins, dar le suporta toata lumea. Asta si datorita faptului ca filialele au fost concepute prin lege ca sa dea impresia unui simulacru de descentralizare si democratie, dar in realitate ele nu au nici un fel de atributii reale (in afara de verificarea dosarelor).

Ce ne-a placut: „…conditii normale de spatiu, menite sa asigure cadrul solemn necesar eliberarii atestatelor de libera practica, certificatelor de inregistrare, avizelor profesionale, precum si altor acte ….

Adica nu te duci si iti da o hirtie, pe care fie vorba intre noi, ai dat ceva bani, ….. nuuuu, se va da in cadru solemn …cu fanfara, prezentator, discurs, probabil vom avea promotii de psihologi cu libera practica, premiu intii cu coronita … chestii din astea …. Asta vis-a-vis de faptul ca acolo unde normalitatea e la ea acasa, actele astea le primesti acasa prin posta. Si le primesti dupa ce ai trimis, tot prin posta, actele necesare. Sau ti le elibereaza filiala locala dupa ce ai depus tot la ei actele necesare (cazul medicilor din Romania) ….da pina la normalitate in psihologia romaneasca mai e multa cale de strabatut …

 

Lucian Andries

4 octombrie 2009

 

 

 


Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie