PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 34 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
Psihologia si Parapsihologie politica

 

 

 

 

Psihologie si Parapsihologie politica …


Intrucit in ultima vreme scena politica romaneasca este extrem de preocupata de acest subiect am facut un scurt grupaj de stiri…

Aliodor Manolea, parapsihologul din spatele lui Traian Băsescu

Flacăra violet perpeleşte politica românească din aceste zile. Scânteia a pornit de la social democraţi, care au justificat pierderea alegerilor prin faptul că portocalii ar fi primit sprijin paranormal. Cine este psihologul de lângă Traian Băsescu despre care liderii PSD spun că l-ar ajuta cu puterile sale?

Aliodor Manolea este cel are în timpul campaniei l-a însoţit pe Traian Băsescu la dezbaterile electorale. Psiholog, specialist în Psihoenergetică, Biosinergetică şi programare neurolingvistică. La cele două intervenţii din campania electorală de la Realitatea TV şi Realitatea FM ale preşedintelui, Aliodor Manolea l-a însoţit pe Traian Băsescu şi a stat în timpul emisiei în apropierea preşedintelui. El a fost alături de preşedinte şi la contruntarea finală, cu Mircea Geoană.

Acesta ar fi fost lângă Băsescu şi în seara victoriei, pe treptele din Modrogan.

Întregul scandal a apărut în urmă cu mai bine de o lună de Viorel Hrebenciuc, cel care a acuzat faptul că preşedintele Traian Băsescu ar fi câştigat şi cu ajutorul Forţei Violete, adică al forţelor ezoterice. Liderul PSD Mircea Geoană a declarat săptămâna trecută că Băsescu a folosit aşa ceva în campanie, o persoană pe care a văzut-o şi la Cotroceni, ulterior.

Soţia acestuia, Doina Elena Manolea, este şi ea bioenergoterapeut. Cei doi au scris împreună sau separat, potrivit site-ului terapiicomplementare.net, mai multe cărţi împreună: "Energetica subtilă a fiinţei umane", "Manual de radiestezie", "Paradiagnoza - Manual pentru diagnosticarea energetica folosind radiestezia", "Percepţii extrasenzoriale - Manual pentru dobândirea şi dezvoltarea simţurilor subtile", "Influenţa distală, teoria şi practica vindecării de la distanţă", "Aura energetică, manual pentru detectarea şi decodificarea aurei energetice a fiinţei umane".


Realitatea Net, 18 ianuarie 2010

Sursa:

www.realitatea.net/aliodor-manolea--parapsihologul-din-spatele-lui-traian-basescu--vezi-video_695997.html

 

 


Scrisoare Deschisa: Stiinta la Rascruce de Vremuri


HotNews.ro

Luni, 18 ianuarie 2010

Asistam in ultima vreme la o recrudescenta a irationalului si ignorantei in forma non-stiintei si/sau pseudostiintei. Astfel, la Televiziunea Nationala se discuta in mod serios daca Astrologia este sau nu este stiinta, exista o ofensiva pentru scoaterea teoriei evolutioniste din manualele scolare, iar unii demnitari (ex. ministri) declara in mod public ca ei cred in Horoscop si Astrologie si ca isi ghideaza comportamentele si dupa ce spun acestea si/sau au clarvazatori ca si consultanti personali etc.

Este drept ca in spatiul public fiecare poate promova ceea ce doreste, in conditiile in care respecta legea. Daca mass media privata poate alege in numele „rating-ului” sa promoveze irationalul si chiar prostia – o face pe banii ei –, institutiile publice nu au dreptul sa faca acest lucru! Desigur, in numele libertatii de gandire, se pot aborda oricand teme de frontiera sau neobisnuite, care inca nu sunt cunoscute sau epuizate de stiinta. Dar a reinventa teme moarte (ex. astrologia) si/sau a rezolva probleme rezolvate, in spatiul public, din fonduri publice, este o irosire iresponsabila a resurselor acum cand specia noastra se confrunta cu provocari majore care ii pun sub semnul intrebari insasi existenta. Ajunge sa amintim doar provocarile legate de:

1. schimbarea climei;

2. suprapopulare;

3. epuizarea resurselor;

4. foametea si mortalitatea infantila uriasa (in anumite zone ale globului);

5. amenintari potentiale din spatiul cosmic (ex. ciocnirea cu meteoriti masivi) etc.

Ce facem noi in aceste situatii? Ne disipam resursele promovand pseudostiinta si non-stiinta, lovind astfel in stiinta, care este singurul demers care a aratat pana acum ca in principiu poate solutiona unele din aceste probleme. Cine credeti ca va dezvolta agricultura si zootehnia? Incantatiile sau ingineria genetica? Cine credeti ca va rezolva problemele de sanatate? Conjunctia „Jupiter cu Venus in Sagetator” sau o tehnologie medicala avansata? Si putem continua cu multe astfel de intrebari.

Stiinta este un demers care rezolva probleme (teoretice si/sau practice). Nu inseamna ca a rezolvat toate problemele cu care ne confruntam si ca avem raspunsuri la toate intrebarile; stiinta este un demers continuu! Asadar, faptul ca anumite probleme nu sunt inca rezolvate de stiinta nu inseamna insa ca trebuie sa le dam pe mana pseudostiintei/non-stintei, mai ales cand acestea nu se prezinta ca alternative stiintei, ci se doresc recunoscute chiar ca parte a stiintei! Legenda Calului Troian este o ispita constanta!

Rugam institutiile private de mass media sa sprijine promovarea stiintei si boicotarea sistematica a pseudosiintei si non-stiintei, atunci cand acestea pretind a fi similare stiintei. Solicitam in mod direct institutiilor publice de mass media intrarea in normalitate, prin sprijinirea modalitatilor serioase de acces la cunoastere (cunoasterea stiintifica, cunoasterea teologica si cunoasterea filosofica) si punerea pseudostiintei si nonstiintei la locul cuvenit: spectacol (entertaiment) si/sau cai alternative stiintei.

Ar fi pacat ca eforturile si sacrificiile atator oameni de stiinta de-a lungul evolutiei civilizatiei umane sa fie invinse si sa paleasca in fata irationalului – prin simplul fapt ca este mai atractiv si bine promovat - acum cand avem atata nevoie de o abordare stiintifica serioasa.

Prof. univ. dr. Daniel David

Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Romania

Mount Sinai School of Medicine, New York, SUA

www.clinicalpsychology.ro

Sursa:

www.hotnews.ro/stiri-esential-6824456-scrisoare-deschisa-stiinta-rascruce-vremuri.htm

 

 

 

Rolul lui Aliodor Manolea in campania lui Basescu era sa evalueze "gradul de agitatie al multimilor"

de D.T. HotNews.ro

Marţi, 19 ianuarie 2010

Aliodor Manolea, psihologul care apare alaturi de Traian Basescu in timpul campaniei electorale, a lucrat voluntar timp de cateva saptamani in staff-ul de campanie, au declarat pentru HotNews.ro surse din PDL. Rolul sau, sustin sursele citate, era sa evalueze, in calitate de psiholog, "gradul de agitatie, de nervozitate al multimilor" si ca, "uneori prelua sesizarile de la diverse persoane". Potrivit surselor citate, Aliodor Manolea "a fost angajat in mai multe campanii electorale".

Potrivit www.sutu.ro, cinci fotografii probeaza prezenta lui Aleodor Manolea in staff-ul de campanie al lui Mircea Geoana la europarlamentarele din 2007. Manolea apare alaturi de Mircea Geoana in cateva vizite electorale efectuate in 2007 in Vrancea, Vilcea, Suceava, Galati si Timisoara, din 2.11.2007. Potrivit sursei citate, Aleodor Manolea a fost dat afara din staff-ul de campanie al PSD dupa europarlamentarele din 2007.

Sursa:

www.hotnews.ro/stiri-politic-6828577-surse-rolul-lui-aliodor-manolea-campania-lui-basescu-era-evalueze-gradul-agitatie-multimilor.htm

 

 

 

Aliodor Manolea, profilul complet: Prestator de servicii in energetica subtila, psiholog in devenire si om de afaceri fara succes

de Attila Biro HotNews.ro

Joi, 21 ianuarie 2010

Inainte de a devenit parapsihologul care i-a consiliat pe Traian Basescu si pe Mircea Geoana in campaniile electorale, in urma cu zece ani Aliodor Manolea organiza tabere all-inclusive de energetica subtila si activare a potentelor proprii. Aliodor Manolea este si psiholog in devenire fiind inregistrat la Colegiul Psihologilor din Romania fiind insa un necunoscut in comunitatea psihologilor. Impreuna cu sotia sa, este actionar la mai multe firme care se ocupa cu editarea de carti, importul de diverse tesaturi speciale si s-a lansat chiar si in afaceri imobiliare, fara succes.

Cum se prezentau sotii Manolea acum zece ani: experti "in bioterapie proximala si distala" care prin "mijloace si procedee specifice realizeaza consulting sinergetic in cele mai variate domenii".

Update: Aliodor Manolea si-a demonstrat calitatile parapsihologice in cadrul unor emisiuni TV

Arhivele de pe Internet au pastrat o pagina creata de catre Aliodor Manolea ( http://aldomar.cjb.net/ ). De pe aceasta pagina aflam cu ce se ocupa el si sotia sa in anii 2000. Prin intermediul Aldomar Extrasenzorial AF, care acum apare ca editura, Aliodor si sotia sa Elena ofereau in anii 2000 "servicii in domeniul energeticii subtile ale fiintei umane (masaj virtual, masaj clasic, bioterapie, kinetoterapie, aromoterapie, cristaloterapie, meloterapie, fonoterapie)". Acelasi site ii prezinta pe sotii Manolea drept experti "in bioterapie proximala si distala" care prin "mijloace si procedee specifice realizeaza consulting sinergetic in cele mai variate domenii".

O afacere: Diplome de la Aliodor ca sa ajungi bioterapeut sau extrasenzor

Cei doi organizau cursuri si ofereau si certificate de atestare, dupa cum arata si anuntul urmator: "Aldomar Extrasenzorial organizeaza cursuri in domeniul energeticii subtile ale fiintei umane pentru dezvoltarea facultatilor (psi), perceptii extrasenzoriale, vederea aurei, simtirea energiei subtile si paradiagnoza, metode si tehnici practice de vindecare si de autovindecare, dezvoltarea magnetismului propriu, deep-alpha, kinetoterapie monahala, radiestezie fizica si mentala. La absolvirea cursurilor se elibereaza un Certificat de absolvire care atesta calitatea de extrasenzor, bioterapeut, operator radiestezist."

Alta afacere: A facut un ban in 2000, organizand tabere la raspantia dintre milenii

In 2000 si 2001 cei doi soti Manolea au organizat si doua tabere de pregatire. Prima tabara a fost oganizata in vara anului 2000 si a avut ca obiectiv "energetica subtila a fiintei umane la raspantia dintre milenii". In pretul taberei de 200 de lei se asigura cazare la un hotel de 3 stele, participare la diverse activitati si o excursie la Praid.

Cea de a doua tabara organizata intre 27 decembrie 2000 si 3 ianuarie 2001, la Gura Moldovitei, a avut ca scop "activarea potentelor proprii pentru trecerea psihoenergetica in noul mileniu, pensiune completa". Pe langa activitatile parapsihologice participantii au avut parte si de un program recreativ cu excursii, obiceiuri de iarna chiar si taiatul porcului. In pret, adica 250 de lei de persoana, se asigura pensiune completa, masa fesiva de Anul Nou, sauna si preparate din vanat proaspat.

Colegiul Psihologilor: Domnul Manolea este in evidente ca psiholog supervizat

Aliodor Manolea este si psiholog in devenire. Potrivit Colegiului Psihologilor din Romania el este inregistrat drept psiholog-practicant supervizat in psihoterapie cognitiv-comportamentala. "Domnul Manolea este in evidentele Colegiului ca psiholog supervizat. A terminat facultatea de psihologie la Oradea. Tin insa sa precizez ca exista o delimitare intre psihologie, o stiinta care si-a dovedit stiintific validitatea, si alte practici sau pasiuni pe care le au unele persoane. Colegiul Psihologilor se delimiteaza de orice alte pasiuni au unii dintre memebrii forului", a declarat Prof. univ.dr. Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania.

Psihologul Daniel David, profesor la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si seful Comisiei de Psihologie Clinica si Psihoterapie a Colegiului Psihologilor a declarat pentru HotNews.ro ca Aliodor Manolea nu s-a remarcat cu nimic in comunitatea psihologilor. "Pana nu a fost vehiculat numele sau pe posturile Tv eu nu am auzit de el. Nu vreau sa ii prejudiciez in vreun fel imaginea si nici nu am ce sa comentez atata vreme cat dumnealui nu si-a expus punctul de vedere", a declarat Daniel David.

El a mai mentionat ca a aflat de la colegii psihologi ca Aliodor Manolea si-a finalizat studiile de curand. Psihologul Daniel David a explicat si ce inseamna sa fii psiholog practicant aflat sub supervizare. "Putem face o analogie cu medicina unde echivalentul ar fi medicul rezident. Pentru a deveni psiholog deplin trebuie parcurse mai multe etape. Faptul ca este supervizat inseamna ca exista un psiholog cu care trebuie sa se consulte in permanenta", a declarat Daniel David. Reprezentantii Colegiului Psihologilor au explicat ca nu pot face public numele psihologului care il supervizeaza pe Aliodor Manolea.

HotNews.ro a consultat mai multi psihologi care spun in unanimitate ca nu au auzit de Aliodor Manola inainte ca el sa devina celebru in presa. "Nu mi-e cunoscut acest nume. Eu nici nu prea citesc presa asa ca nu am aflat de dumnealui", a declarat Madalina Voicu, directorul executiv al Societatii de Psihoterapie Experientiala din Romania.

A lucrat in campanie si la Primaria Capitalei. Pe Aliodor Manolea il mai gasim in campanii electorale chiar in PDL. Manolea l-ar fi consiliat pe unul dintre viceprimarii PDL ai Bucurestiului, Mircea Raicu in campania electorala. “II explica la mitinguri ca trebuie sa stranga nu doar mainile oamenilor din fata, ci si celor care stau mai in spate. II spunea, cand urma sa tina un discurs, cand trebuie sa ridice tonul, ce cuvinte sa sublinieze”, a declarat pentru HotNews.ro un reprezentant PDL. Mai greu de lamurit este prezenta sa in politica: Cine l-a adus in PDL, cum a ajuns in staff-ul de campanie al presedintelui Traian Basescu? Cine l-a adus, in 2007, la Mircea Geoana?

Afacerile psihologului in devenire

Aliodor Manolea apare inregistrat la Registrul Comertului ca actionar la patru companii: Advanced Home Concepts SRL, Worldmaker Orizont Romania SRL, Aldomar Extrasenzorial AF, Performer Film SRL.

Proiect imobiliar de 28 de milioane de euro.

Compania Advanced Home Concepts SRL la care Aliodor Manolea are 33% din actiuni alaturi de alti patru actionari are ca obiect de activitate dezvoltarea de proiecte imobiliare. Potrivit relatarilor din presa compania a fost infiintata in 2007. In 2008 compania la care este actionar Aliodor Manolea a anuntat ca va construi in Vaslui un minicartier de 10.000 de metri patrati cu o suprafata construita desfasurata de peste 43.000 mp valoare estimata a proiectului fiind la acea data de 27 de milioane de euro. Detalii despre acest proiect aici si aici.

O afacere ratata.

Potrivit presei minicartierul Stefan Cel Mare din Vaslui urma sa fie realizat in parteneriat cu compania locala Uniserv al carei director general Vasile Cazacu este si actionar in compania Advanced Home Concepts SRL. Proiectul imobiliar nu a fost insa pus in practica. Potrivit cercurilor de afaceri din Vaslui, afacerea imobiliara a lui Manolea a cazut inca de acum doi ani. Planurile sale de dezvoltator imobiliar s-ar fi bazat pe un imprumut de 28 de milioane de euro pe care spera sa-l obtina de la o banca. Partenerul sau de afaceri este, potrivit presei vasluiene, un mic om de afaceri, proprietar de benzinarie care ar fi pus un teren la bataie pentru constructia viitorului ansamblu rezidential.

Aliodor Manolea este co-actionar in compania Worldmaker Orizont Romania SRL cu Mihaela Aida Constantinescu, care este la randul ei partenera in compania Bottadorno cu Mircea Botta. Acesta din urma detine grupul de firme Romcapital, active in domeniul brokerajului si cel imobiliar.

Doina Manolea, sefa la ITM.

Sotia lui Aliodor Manolea, Doina Elena Manolea este directorul Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti. Potrivit cotidianului Romania Libera Elena Manolea a fost numita in aceasta functie in 2009 exact in timpul campaniei electorale. Ea este si membru al PDL, potrivit declaratiei de interese depusa la ITM Bucuresti Elena Manolea ocupa functia de membru-interimar al Biroului Permanent al organizatiei PDL sector sase si vicepresedinte al organizatiei de femei a partidului din acelasi sector. Declaratia de avere a directorului ITM Bucuresti poate fi vizualizata aici .

O numire politica.

Cotidianul Gardianul a publicat in 2009 un material in care prezenta problemele aparute la concursul pentru ocuparea functiei de director. Potrivit ziarului amintit, concursul a fost castigat de un candidat dar la afisarea rezultatului final acesta a fost repartizat pe functia de director-adjunct, functia fiind ulterior atribuita pe criterii politice, detalii aici

Afaceri cu tesaturi speciale.

O alta companie in care este asociat Aliodor Manolea este Worldmaker Orizont Romania despre care datele oficiale arata ca este in lichidare. Obiectul principal de activitate inscris la Registrul Comertului consta in activitati de consultanta pentru afaceri si management. O stire din cotidianul Ziua arata ca Worldmaker Orizont Romania impreuna cu o companie din Italia importau in Romania tesatura Texenergy, un tip de tesatura cu proprietati speciale. Detalii despre acest aspect aici

Performer Film este o alta firma la care Manolea este actionar cu 50%. Compania este in functiune potrivit ONRC si are ca obiect de activitate radio si televiziune. Datele oficiale arata ca ultima operatiune inregistrata a fost efectuata in 2006 si ca cifra de afaceri a companiei este 0 din 2005 pana in 2006 pe 2009 neexistand date.

Aldomar Extrasenzorial AF este compania la care Aliodor Manolea este co-actionar cu sotia lui Elena Manolea. Despre Aldomar Extrasenzorial AF am aflat ca este o editura care publica diverse carti din domeniul parapsihologiei. Cartile publicate de editura pot fi gasite pe mai multe site-uri printre ele si carti scrise de sotii Manolea. Detalii aici. Potrivit cotidianul.ro Aliodor Manolea a fost la inceputul anilor '90 cadru militar, mai precis ofiter la comisariatul militar al sectorului 2.

UPDATE: In anul 2005 Info-sanatate.ro a publicat un interviu cu Aliodor Manolea din care aflam ca este specialist in terapii complementare, cu studii superioare de psihologie, inginerie tehnica si ofiter tehnic de comanda in retragere. De asemenea, aceesi publicatie sustine ca Manolea a realizat numeroase demonstratii in direct, in cadrul unor emisiuni TV.

In cadrul interviului, Aliodor Manolea dezvaluie cum a reusit Stefan cel Mare prin puteri paranormale sa faca disparuti cateva mii de soldati turci. "Stefan si curtea lui, cu vreo 200 de lefegii polonezi, stateau pe un deal. Surle si trambite peste tot. Sultanul da ordin: sa atace infanteria! Intre Stefan si armata turca apare un mic norisor. Infanteria incepe sa atace. Intra in nor. Si au intrat. Si au intrat.

Trei regimente au intrat, dar nu ajungeau pe cealalta parte! Sultanul ordona spahiilor sa atace si ei. Si au intrat in nor si spahiii, dar nici ei nu mai ieseau pe cealalta parte! Cronicarul povesteste cum toata oastea romaneasca era asezata pe deal, in genunchi. Stefan, tinea sabia ridicata in sus, ca o cruce. Se auzeau sunete de surle, tulnice si timbale", povesteste Aliodor Manolea.

Intr-un alt pasaj din interviu Aliodor Manolea sustine ca victoria lui Traian Basescu din 2004 are o explicatie astrologica.

Aliodor Manole explica in final ca are capacitati paranormale. "Da. Sunt o persoana care se bucura si de alte capacitati decat cele obisnuite. O parte sunt native, iar alta parte sunt dobandite si extinse prin antrenament specific."

Sursa:

www.hotnews.ro/stiri-politic-6833228-aliodor-manolea-profilul-complet-prestator-servicii-energetica-subtila-psiholog-devenire-afaceri-fara-succes.htm

 

 

 

COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA

20 ianuarie 2010

 

 

PRECIZARI PRIVIND ROLUL PSIHOLOGIEI STIINTIFICE IN RAPORT CU PRACTICILE NON-STIINTIFICE


Colegiul Psihologilor din Romania nu poate ramane indiferent fata de unele aprecieri publice care privesc in mod direct profesia de psiholog, precum si psihologia ca stiinta.

În contextul discuţiilor publice recente, larg mediatizate, cu privire la rolul parapsihologiei şi/sau ezoterismului în politică şi societate, au apărut o serie de confuzii şi erori fundamentale de analiza, care pot avea impact negativ asupra societăţii, în general, şi a comunităţii profesionale a psihologilor romani, în special. Pentru a clarifica aceste aspecte, Colegiul Psihologilor din Romania aduce cateva precizări.

Psihologia este stiinta care studiaza psihicul si manifestarile comportamentale obisnuite, comune, curente, structurata ca un ansamblu de cunostinte si aspecte demonstrate la nivel teoretico-metodologic obiectiv, constituind totodata un obiect de invatamant, un domeniu de cercetare stiintifica, dar si activitate practica. In ceea ce priveste activitatea practica realizata prin profesia de psiholog, aceasta poate fi exercitata numai in virtutea unei calificari profesionale, la nivel universitar.

Avand in vedere cele exprimate mai sus, psihologia se delimiteaza conceptual in mod categoric de parapsihologie, neexistand nicio legatură practică profesională între psihologie, pe de o parte şi parapsihologie sau alte abordări non-ştiinţifice, ezoterice sau misterioase, pe de altă parte. Fenomenele parapsihologice sunt fenomene pseudostiintifice, ca de pilda telepatia, clarviziunea, precognitia, retrocognitia si altele, acestea constituind preocuparea parapsihologilor. Parapsihologia este numai o denumire generica, aceasta avand in compunere prefixul para, care in limba greaca inseamna langa sau dincolo de, ceea ce explica faptul ca aceste fenomene depasesc limitele stiintifice, adica limitele psihologiei. Fenomenele neobisnuite, parapsihologice, au fost si mai pot fi cercetate ştiinţific în laborator sub aspectul validităţii lor şi/sau sub aspectul modului în care sunt percepute social, în condiţiile utilizarii metodologiei ştiinţifice precum şi eticii profesionale. Astfel de cercetări derulate până în prezent au demonstrat ca aceste abordări non-convenţionale nu pot fi incluse şi acceptate astăzi în psihologie, nefiind considerate valide sub aspect ştiinţific. Aşadar, astăzi, relatia între psihologie şi astfel de abordări este similară celei dintre astrologie şi astronomie, alchimie şi chimie, medicină şi tratamente cu energii cosmice pentru cancer, etc.

In concluzie, consideram ca absolvenţii facultatilor de psihologie care se angajează în astfel de practici non-ştiinţifice nu exercita profesia de psiholog, aceasta fiind doar o opţiune personală si non-profesionala, care nu se justifica in conditiile exercitarii profesiei de psiholog, şi care în anumite condiţii, poate contraveni legii si Codului deontologic al profesiei de psiholog.


Preşedintele

Prof. univ. dr. Mihai ANITEI

Sursa:

http://copsi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=693&Itemid=84

 


Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie