PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 99 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
CNAS pune lacat cabinetelor psihologice ?

 Pe principiul „Colegiule fă-te că lucrezi … „ avem parte de citeva comunicate destinat să amintească celor care încă plătesc birul la această „instituţie”, că ei se preocupă şi se zbat pentru binele psihologilor, dar oamenii răi sunt împotriva bunelor lor intenţii şi iaca de aia merge treaba prost. Dar trecînd peste astea, să vedem puţin comunicatele.

 

 

CNAS PUNE LACAT CABINETELOR PSIHOLOGICE ???

(comentat)

 

15 aprilie 2010

 

Colegiul Psihologilor din Romania isi exprima nemultumirea fata de tratamentul discriminatoriu la care sunt supusi psihologii de catre CNAS.

 

Discriminatoriu fata de ce? Logopezii, kinetoterapeuţii sînt în aceeaşi situaţie.

 

Prin aprobarea noilor Norme metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2010, situatia psihologilor specializati in psihologie clinica, consiliere psihologica si psihoterapie, s-a agravat foarte mult, astfel incat profesia de psiholog risca sa fie aruncata la periferia societatii.

 

Serviciile prestate de psihologi sunt considerate servicii conexe actului medical şi sunt tratate ca atare. Întrucît Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate (CNAS) se ocupă de serviciile medicale, e logic să nu dea prea mulţi bani pe alte servicii. Cu atît mai mult cu cît banii din sănătate sunt foarte puţini.

 

Prin intrarea in vigoare a noilor prevederi, psihologii in psihologie clinica, consiliere psihologica si psihoterapie se considera discriminati din punct de vedere profesional, iar veniturile lor urmeaza sa fie drastic diminuate pentru unii, acestea fiind practic anulate, atata timp cat aceasta profesie, pe „intelesul” celor de la CNAS este considerata in subordinea profesiei de medic.

 

Discrimitaţi în comparaţie cu cine ? După cum spuneam logopezii, kinetoterapeuţii au aceleaşi probleme. De vreme ce serviciile de sanatate sunt prestate de medici, este normal ca prestatorii de servicii „conexe” sa fie subordonaţi medicilor. Problema reala este de ce aceste servicii sunt considerate conexe. O altă problemă este de ce Casa de Sănătate nu decontează serviciile de psihoterapie aşa cum se întîmplă prin alte ţări.

 

Prin noile prevederi este aruncata in derizoriu o profesie importanta, independenta si liberala, care are ca obiectiv principal evaluarea starii de sanatate mentala si restabilirea acesteia, respectiv un act esential in restabilirea starii de sanatate generala a celor aflati in suferinta. Statutul de auxiliar sau conex, ori de “tolerat”, pe care il confera Casa Nationala de Asigurari de Sanatate psihologilor este astazi nu numai o stare de fapt, ci si una de drept.

 

Profesia de psiholog a fost aruncată în derizoriu de mult timp, de lipsa de profesionalism a multora din cei care practică această profesie, dar şi de modul în care cei care pretindeau sau trebuiau să apere interesele psihologilor (APR, COPSI), au înţeles să îşi facă treaba.

 

Dupa zece ani de reforme in domeniul sanatatii, psihologul clinician nu are posibilitatea incheierii unui contract direct si nemijlocit cu casele de asigurari de sanatate, plata serviciilor prestate de psiholog fiind asigurata prin intermediul medicilor psihiatri. De asemenea, psihologilor nu li se concesioneaza spatiile in care isi desfasoara activitatea de multi ani, aceste spatii fiind si in prezent concesionate si chiar vandute doar medicilor, psihologii fiind supusi si sub acest aspect unui tratament discriminatoriu.

 

Păi problema principală este legislaţia, şi statutul psihologului în raport cu Casa Naţionala de Sănătate. De acolo decurg toate. În acelaşi timp, dat fiind că problema nu a apărut în aprilie 2010, ci de ani de zile, şi dat fiind că şi măreţul Colegiu are şi el vreo 5 ani de funcţionare, ne putem întreba şi noi – ce a făcut Copsi în acest timp pentru a remedia situaţia ? Că taxe ştie să ia, dar în afară de protocoale de 2 bani se pare că nu mişcă nimic. E drept că noi bănuim că au fost şi sunt ocupaţi cu sediul…drept urmare nu ne rămîne decît să ne rugăm la Dumnezeul psihologilor să facă vreo minune.

 

Efectele sunt resimtite in evaluarea si plata serviciilor de psihologie de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate: statutul considerat inferior al profesiei de psiholog se resimte prin nivelul foarte scazut al platii serviciilor de psihologie. Consultatiile si serviciile prestate de psihologi sunt plafonate de ani de zile sub nivelul celor prestate de medicii psihiatri, psihologii neputandu-si deconta propriile consultatii.

 

Pai hai să vedem puţin. În 2009, valoarea punctului a fost între 0,7 şi 0,85. Dat fiind că o consiliere psihologică era cotată cu 30 de puncte, însemna ca suma care revenea pentru o astfel de consultaţie era de maxim 25,5 ron (0,85 x 30). Acum ca să fim corecţi şi să nu vorbim aiurea de discriminare, sa va spun şi că o consultaţie/serviciu a unui medic în ambulatoriu era cotată între 5 – 25 de puncte, fiind foarte puţine servicii care sunt peste 35 de puncte. În fapt majoritatea consultaţiilor/serviciilor prestate de medicii din ambulatoriu sunt cotate între 5 - 20 puncte, deci din punctul asta de vedere putem spune că CNAS valorizează destul de bine munca psihologilor. Iar dacă avem în vedere că examinările de psihologia muncii au ajuns la preţuri de 4-5 ron/persoană, putem spune că se plăteşte chiar bine. Oricum, în noul contract cadru, suma a rămas practic aceeaşi (25,5 ron).

 

Prin urmare, suma platita lunar unui medic specialist de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (pentru serviciile psihologice pe care practic acesta le subcontracteaza si alte servicii conexe actului medical) se limiteaza la maxim 1000 lei, indiferent de numarul psihologilor, logopezilor si kinetoterapeutilor cu care acesta colaboreaza sau care sunt angajati in cadrul cabinetului. Din aceasta suma medicul urmeaza sa plateasca impozitul pe venit, cheltuielile de intretinere ale spatiului, iar ce mai ramane – cateva sute de lei – revine, in cazul cel mai fericit, personalului considerat conex.

 

Problema reală este că prin noul contract, CNAS impune ca valoarea maximă decontată pentru serviciile conexe să fie de 52 lei/zi. Practic asta limitează la 2 numărul de consilieri psihologice, iar suma lunară maximă care poate fi încasată de un psiholog ar fi undeva la 1000 – 1100 ron, brut. În momentul în care se mai scad diverse cheltuieli, impozite, nu mai rămîne mare lucru din banii aştia. Ideea e că nu se poate vorbi de discriminare atîta timp cît şi logopezii, kinetoterapeuţii au parte de aceeaşi sumă şi aceleaşi condiţii. Pe de alta parte nu se prevede nicaieri ca CNAS trebuie sa asigure psihologilor un venit minim sau asa ceva. Ei platesc doar niste servicii efectuate, la un pret fixat de ei. In fond, nu te obliga nimeni sa lucrezi cu ei.

 

 

Un lucru foarte grav pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate il face de ani de zile este acela de a face mereu aceleasi confuzii intre notiunile de psihoterapie si cea de consiliere psihologica, precum si referitoare la oportunitatea si necesitatea acestor servicii in tratarea diferitelor boli, iar toate aceste confuzii se fac datorita faptului ca reglementarile in domeniu sunt realizate de personal cu calificarea profesionala de economisti sau medici generalisti, care nu au nici cele mai elementare notiuni legate de actul psihologic.

 

Conform Art. 23 din Legea 213/2004 „Colegiul are rolul de a reprezenta şi de a ocroti la nivel naţional şi internaţional interesele profesiei de psiholog cu drept de liberă practică”. Întrebarea care se pune este: Ce a făcut Colegiul în acest sens ? adică în a lămuri pe cei în cauză (economişti, doctori) despre importanţa actului psihologic etc. etc. Că bani ştie să ia pentru liberă practică, dar în schimb ce oferă – doar acea bucată de hîrtie cu siglă pe ea …?

 

Noile reglementari au redus la o treime sumele alocate serviciilor de psihologie iar efectul este imediat si consta in faptul ca majoritatea psihologilor clinicieni sunt in situatia de a li se desface contractele individuale de munca, indiferent de vechimea acumulata in activitatea profesionala.

 

Problema sistemului sanitar şi a finanţării lui e mai complexă şi nu e aşa nouă. Dacă în 2008 banii au curs în sistem, din 2009 sumele au fost reduse considerabil, iar în 2010 situaţia se repetă. Drept urmare, dat fiind că cine împarte parte îşi face, este normal să reducă cumva din sumele alocate pentru aceste servicii conexe. Problema nu e doar la psihologi ci şi la alte specialităţi care prestează aceste servicii. Faptul ca banii sunt mult mai puţini s-a răsfrînt şi asupra medicilor, şi în general asupra furnizorilor de servicii medicale, iar situaţia este destul de gravă.

 

In concluzie, consideram abuzive si discriminatorii noile Norme metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2010 si solicitam institutiilor responsabile amendarea de urgenta a dispozitiilor privind decontarea serviciilor psihologice. Totodata, Colegiul considera ca psihologii romani au trecut examenul de maturitate umana si profesionala, acestia nemaiavand nevoie de indrumatori si supervisori artificiali, creati in laboratoarele normative ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Ministerului Sanatatii.

 

Concluzia de 2 lei face abstracţie de faptul că şi medicii sunt total nemulţumiţi de noile norme, dar nu prea au ce să facă. Colegiul Medicilor este total nemulţumit, dar asta e … rămîne cum s-a stabilit. În ceea ce priveşte „amendarea de urgenta a dispozitiilor privind decontarea serviciilor psihologice” asta e o gogoriţă pentru fraieri. Pentru cine nu ştie, bugetul CNAS se aprobă în Parlament prin lege specială. Acest buget e împărţit pe capitole bugetare, iar modificarea acestora se poate face prin amendarea legii. Deci nu e ceva ce se decide la una mică. În plus, ca să dai bani mai mulţi la psihologi, trebuie să îi iei de undeva. Asta înseamnă ori încasări suplimentare, ceea ce nu se întîmplă, ori redistribuirea. Problema e că întreg sistemul suferă de o acută criză de bani, iar ca să iei de unde nu sunt e foarte greu. Despre statutul pe care îl au psihologii, atît în sistemul de sănătate, cît şi în general în societate, să ne zică Colegiul ce a făcut pentru asta.

 

De asemenea, solicitam institutiilor responsabile, abrogarea de urgenta a prevederilor prezentate mai sus, care creaza un precedent periculos pentru sistemul de sanatate romanesc, prin lipsirea asiguratilor romani de cele mai elementare servicii psihologice, indeosebi in diagnosticarea copiilor si persoanelor aflate in dificultate, decontate in toate tarile membre ale Uniunii Europene.

 

In cazul in care institutiile responsabile nu vor actiona in vederea remedierii neajunsurilor mentionate mai sus, Colegiul Psihologilor din Romania anunta actiuni de protest fara precedent, sustinute de campanii mediatice de informare a opiniei publice cu privire la incalcarile grosolane ale drepturilor asiguratilor romani, precum si a psihologilor care actioneaza in sistemul de sanatate.

 

Acţiunile de protest cu siguranţă vor fi fără precendent … pentru simplul motiv că nu există nici un precedent Laughing … mai ales ca noi încă aşteptăm cu mare interes protestul celor 7000 de psihologi la Ministerul Transporturilor.

 

 

Presedinte,

Prof. univ. dr. Mihai ANITEI

 

Adresa originala o puteti citi aici:

CNAS PUNE LACAT CABINETELOR PSIHOLOGICE

 

 

 

PS: După această adresă Colegiul Psihologilor a mai produs 2 hîrtii pe aceeaaşi temă, pe care le vom comenta pe scurt mai jos

 

 

Sesizarea Consiliului Concurentei

 

Sesizarea vizează „unele prevederi care au ca obiect şi pot avea drept efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenţei prin limitarea autonomiei şi stabilirea unor condiții discriminatorii pentru activitatea formelor independente de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică”, dar şi următoarele:

- Colegiul Psihologilor nu este consultat alături de celelalte organizaţii din domeniul sănătăţii

 

Pai psihologii presteaza servicii conexe, iar ca numar sunt neglijabili, deci nu au cum sa fie luati in seama

 

- faptul ca Colegiul nu poate participa la efectuarea controalelor care vizează inclusiv psihologii

 

Pai Colegiul poate sa-i controleze doar daca este vorba de psihologi cu libera practica. In rest nu are nici o treaba. Plus ca nu este nici parte contractanta.

 

- serviciile contractate nu se pot furniza prin formele prevăzute de libera practică

 

Pai psihologii pot fi angajati ai acelui cabinet, sau pot subcontracta anumite servicii. E treaba lor cum isi exercita profesia, nu scrie nicaieri ca e obligatoriu sa fie dupa cum vrea Colegiul

 

- activitatea de psihologie este considerata serviciu conex

 

Asa si ??? Din vina cui ? Si cine trebuia sa faca ceva ca sa se schimbe situatia?

 

- psihologii sunt simpli furnizori de servicii pentru activitatea medicală, fără a avea posibilitatea şi libertatea alegerii serviciilor şi stabilirii condițiilor de desfăşurare a activității.

 

Pai asta e valabil pentru toti furnizorii care intra in relatie cu casa. Indiferent de domeniu, ai un numar de servicii care se deconteaza, si niste preturi care nu pot fi depasite.

 

- se limitează valoarea serviciilor (ca sumă)

 

Asta se intimpla si la alte categorii de furnizori. Un medic de exemplu poate sa faca in ambulator un numar de 28 de consultatii, in cadrul programului de lucru. Aceste consultatii se inmultesc cu punctajul aferent si se obtine suma maxima pe care o poate incasa un medic. Deci si acolo exista limitari.

 

- serviciile nu sunt contractate direct cu casa de sanatate ci de catre cabinetele medicale

 

Pai fiind servicii conexe nu au cum sa fie contractate direct. Si pina la urma, a cui e vina?

 

„În altă ordine de idei, referitor la conținutul pachetului de servicii care sunt decontate prin sistemul de asigurări de sănătate, trebuie precizat faptul că psihodiagnosticul se realizeaza în mod similar diagnosticului medical, pe baza unei consultatii psihologice, efectuate de către psihologul clinician. Consultatia psihologică nu este prevăzută ca şi serviciu distinct care poate fi decontat prin sistemul de asigurări de sănătate, acest fapt constituind încă un motiv pentru care apreciem drept discriminatorie neincluderea serviciului de consultatie psihologică în pachetul de servicii psihologice decontate, în raport cu serviciile medicale decontate, care au la baza o consultatie medicală.”

 

Pai logica e cam asa – consultatia o face medicul, si lui i se deconteaza acest serviciu, psihologul realizeaza doar un serviciu suplimentar.

Pe de alta parte, conform noului contract cadru, medicii nu fac decit consultatii, toate serviciile care se efectueaza fiind integrate de fapt in pretul consultatiei. Discriminare ar fi daca psihologii ar presta consultatie + consiliere ca doua servicii distincte, platite separate, in timp ce medicilor nu li se mai plateste decit consultatia, indifferent de serviciile sunt realizate in cadrul acesteia.

 

Oricum, citind observaţiile colegiului, care fac referire permanenta la tratamentul discriminatoriu, iniţial am avut impresia că s-au adresat Consiliului pentru Combaterea Discriminării Laughing

 

 

Adresa originala o puteti citi aici:

Sesizare Consiliul Concurenţei

 

 

 

 

Adresa Presedintia Romaniei

 

„Concret, psihologii clinicieni nu mai pot furniza servicii psihologice către populatia Romaniei în sistemul de asigurări de sănătate, activitatea acestora fiind subordonată economic şi profesional altor categorii profesionale, această situatie dând naştere la acte de abuz evidente.

Având în vedere situatia extrem de gravă, fără precedent, creată prin intrarea în vigoare a actului mai-sus amintit, vă adresăm rugămintea de a ne sprijini în solutionarea problemelor prezentate şi de a ne facilita o întâlnire în vederea prezentării doleantelor şi soluțiilor noastre.”

 

Cre’ ca Basescu nici nu mai poate dormi de grija Colegiului si a psihologilor.

 

 

Adresa originala o puteti citi aici:

Adresă Preşedenţia României

 

 

Acum, ca o concluzie la cele mai de sus, noi zicem că de fapt acţiunea asta e un nor de praf în ochii psihologilor. Toată acţiunea e un fel de „acoperire cu hîrtii”, termen familiar pentru cei care lucrează la stat. Practic, Copsi produce aceste comunicate şi în felul asta se spală pe mîini ca Pilat din Pont faţă de psihologii care vor fi afectaţi de noua măsura a CNAS. Pentru ca, în realitate, problema nu este de acum ci de ani de zile, iar Colegiul are şi el deja vreo 5 ani de funcţionare. În tot acest timp nu s-au preocupat în nici un fel de problemă, iar acum au scos un comunicat care nu face nici cît o ceapă degerată. Cît despre proteste … hai să fim serioşi … mai ales daca avem in vedere ultimele evoluţii, reducerile de salarii, personal, etc.

 

Pe de alta parte, situatia financiara din sanatate e la pamint. Conform datelor oficiale, datoriile spitalelor au ajuns undeva la vreo 700 mil euro. Casele de asigurari nu au bani sa plateasca serviciile spitalelor, farmaciilor, etc. , iar spitalele la rindul lor nu platesc furnizorilor. Chestia ca vrea colegiul mai multi bani ..vraja marii, spitalelor nu li se pot plati nici serviciile contractate la ora actuala, care si asta sunt la minim. Ginditi-va ca prin contract, de exemplu, furnizorii de medicamente si nu numai, emit facturile pentru spitale cu plata la 180 de zile (6 luni) . Si asta e de anul trecut, si cu toate asta nici facturile alea nu se platesc. Ca sa nu mai vorbim de casele de asigurari judetene care dau la spitale bani doar cit sa plateasca salariile, in rest nimic.

Ideea e ca situatia e groasa, iar adresele colegiului sunt simple frectii la piciorul de lemn. Daca vroiau sa faca ceva, trebuiau sa o ia mai din timp, nu dupa ce au aparut normele de aplicare. Si oricum problema asta e de mai demult, deci iar au avut timp sa faca ceva cu adevarat, dar realitatea e ca nu i-a interesat. S-au trezit ei acu' la spartul tirgului, si au inceput sa faca hirtii, ca doar la asta se pricep cel mai bine. Sunt de fapt o fabrica de hirtii, indiferent ca se cheama certificate de libera practica, sau adresa la consiliul concurentei. Niste simpli birocrati pe banii psihologilor.

 

Lucian Andries

30 mai 2010

 


Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie