PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 32 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
Tipologia iubirii

 

 

 

Tipologia iubirii

 

 

Ioana-Corina MARCU,

consilier psihologic experienţialist sub supervizare – formare in evaluarea si consilierea

experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei

ioanacorinamarcu.wordpress.com

 

 

Ce este iubirea? Cred ca iubirea nu poate fi definite in cuvinte. Insa acest lucru nu o face ireala. Iubirea exista in fiecare dintre noi, in fiecare celula a corpului nostru. Respiram iubire pentru ca suntem iubire, creatia minunata a lui Dumnezeu.

In urma cu cateva decenii, E. Wheat a promovat una dintre cele mai interesante tipologii ale iubirii. Astfel, au fost descrise cinci forme de manifestare ale acesteia:

 

EPITHUMIA

Se refera la iubirea fizica, la dorinta sexuala ce se exprima prin dragoste sexuala satisfacatoare. Autorul spune ca satisfactia sexuala este un indicator sigur al sanatatii si compatibilitatii sexuale a unui cuplu, chiar daca relatiile sexuale nu sunt aspectul cel mai important al unei relatii amoroase. Epithumia, desi este cea mai rudimentara forma de iubire, joaca un rol foarte important in modelarea identitatii psihosexuale si ajuta la descoperirea corpului ca mijloc de cunoastere a vietii cu tot ce are mai misterios in ea.

 

EROS

Este forma de iubire care pe langa caracterul sexual, implica si romantismul. Aceasta defineste cel mai bine starea indragostitilor. Eros presupune contopirea sau unirea cu fiinta iubita, dar si dorinta de a o poseda  in totalitate, de a fi cu ea in exclusivitate. Adesea reprezinta punctual de plecare spre casatorie.

 

STORGE

Este o forma de iubire ce contine afectiune naturala si sentimentul de apartenenta reciproca. Se manifesta prin loialitate mutuala, ceea ce ofera confort relational si un nivel inalt de securizare interpersonala. Storge este iubirea pe care o avem din firea noastra umana, manifestandu-se cel mai bine in relatiile dintre parinti si copii sau dintre frati si surori, putand duce uneori pana la sacrificiu.

 

FILEO

Este o modalitate de a iubi prin impartasirea viziunilor, aspiratiilor si conceptiilor, prin regasirea reciproca in visele si interesele celuilalt. Prietenia legata prin acest tip de iubire, face ca partenerii de cuplu sa se dezvaluie reciproc la un grad ridicat de profunzime afectiva si stabilitate relationala. Chiar daca exprimarea sexual-corporala nu este foarte bogata, acest lucru este compensat de valori, atitudini si preferinte commune, in jurul carora se impletesc vietile celor doi parteneri.

 

AGAPE

Este dragostea completa, lipsita de egoism, care ofera permanent fara a cere nimic in schimb. Reprezinta altruismul si spiritualitatea religioasa. Ea se manifesta dincolo de propriile nevoi personale si emotii considerate a fi primitive. Agape se apropie de iubirea divina, pentru ca in timp ce celelalte forme de iubire se sting, aceasta continua sa iti ofere forta de a merge mai departe, de a oferi neconditionat.

 

 

Reproducerea sau preluarea acestui text se poate face doar cu acordul autoarei si prin citarea sursei. “

 

 

 


 

 

Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie