PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 33 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
Despre traumele psihice si avorturile Elenei B

 

 

 

Despre traumele psihice şi avorturile Elenei B.

 

 

Elena B. nu este Elena Băsescu. Elena B. este o corespondentă voluntară a Academiei Caţavencu, în timp ce domnişoara cealaltă colaborează numai involuntar.

 

Elena B. lucrează la o companie până deunăzi destul de puternică pentru a fi manifestat simptomele tipice de criză – reduceri de salarii, de posturi etc. Dar, zilele trecute, vestea că toţi angajaţii vor fi obligaţi să treacă printr-un program de evaluare medicală şi psihologică a băgat spaima în oasele cetăţenilor salariaţi. Oare vor fi folosite datele medicale şi psihologice pentru a departaja angajaţii? Dar cum în companiile private nu prea ai ce cârâi, s-a conformat toată lumea, inclusiv Elena B. a noastră.

 

 

Drujba ca metodă de cunoaştere

S-a prezentat în cabinetul psihologului la ora la care era programată. Persoana cu aspect de psiholog era o domnişoară cu halat care stătea aplecată peste niscaiva hârtii produse de colegii care o precedaseră. „Buna ziua, sunt Elena B.“, a salutat şi s-a prezentat ea aşa cum învăţase în primii şapte ani de viaţă. Domnişoara cu halatul i-a spus cu autoritate profesională şi, evident, fără să-şi ridice privirea: „Bine. Ia o foaie de hârtie şi aşază-te la masă. Scrie-ţi numele şi traumele“. Elenei B. i-a cam căzut faţa. Adevărul era că psihologii o fascinau şi ar fi fost sincer interesată să afle cum stă cu echilibrul psihic, ca femeie singură, acum, la cei aproape 37 de ani ai ei. A oftat resemnată, s-a dus singură la masa indicată, a luat foaia şi şi-a scris numele, data, a scris cuvintele „traume psihice“, a pus două puncte şi a tras o liniuţă. Apoi a aşteptat să fie băgată în seamă. Când minunea s-a petrecut, psiholoaga i-a cerut hârtia şi, tot fără s-o privească, a întrebat iritată: „Cum, n-aveţi traume?“. „Ba nu, cred că am ceva traume“, a răspuns Elena B. „Păi, şi de ce n-aţi scris nici una?“, a întrebat iritată psiholoaga. Elena B. i-a răspuns drăguţ: „Ca să vă spun ceva despre traumele mele aveam nevoie să ştiu măcar cum vă cheamă“. Cu acest final educativ, şedinţa de evaluare psihologică s-a încheiat, iar Elena B. a ieşit salutând din nou, aşa cum face de la 7 ani. În biroul alăturat urma să intre la medicul de medicina muncii, un specialist care avea să-i facă evaluarea de sănătate.

 

 

Depresia doctorului Mengele

A intrat, a spus frumos „Bună ziua, sunt Elena B.“. Ei bine, se întâmpla din nou: o persoană cu aspect de doctoriţă i-a spus imperativ şi tot fără s-o privească să ia loc pe scaunul din faţa ei. A urmat lectura cu un ton mecanic a unui chestionar la întrebările căruia Elena B. trebuia să răspundă iute-iute. Aşa s-a ajuns la întrebarea „Aţi avut întreruperi de sarcină?“. „Da“, a răspuns Elena, atentă să nu falsifice realitatea. „Câte?“, a continuat sec vita în halat. Răspunsul a fost, de data asta, evaziv: „Mai multe“. „Câte?“, a insistat doctoriţa. „Au fost mai mult de patru“, a încercat Elena să scape. „Nu pot scrie aici aşa, de ce nu-mi spui câte au fost?“ „Ca să vă răspund la întrebarea asta ar fi trebuit să ştiu măcar cum vă cheamă“, a punctat delicat Elena B. După acest răspuns, realitatea din încăpere a luat-o razna: doctoriţa a izbucnit în hohote de plâns. Elena a mai stat lângă ea vreo jumătate de oră, mângâind-o, să o liniştească, şi încercând uimită să înţeleagă dacă doctoriţa plânge pentru că nu vrea ea să-i spună câte avorturi a avut. Când a fost sigură că femeia şi-a depăşit trauma, Elena B. a plecat, salutând frumos şi fără să spună câte întreruperi de sarcină a avut. Vă vom ţine la curent cu privire la efectele evaluării psiho-medicale asupra soartei de angajat a Elenei B.

 

P.S. Cele două erori purtătoare de halat sunt angajate ale unei clinici private.

 

 

Sursa:

Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 3 Martie 2010, Mircea Toma

http://www.catavencu.ro/despre_traumele_psihice_si_avorturile_elenei_b-12821.html

 

 


Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie