PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 34 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
Razboiul timbrelor 2

 

 

 

 

 

Războiul timbrelor

Episodul [ 2 ]

 

 

 

După celebra de acum dispoziţie, prima reacţie a psihologilor a fost protestul, sub forma unei petiţii online de strîngere de semnături pentru anularea acesteia. Reproducem mai jos textul ei, împreună cu o serie de comentarii care ni s-au părut mai relevante. De asemenea vom adăuga propriile comentarii.

 

Notă:

Comentariile scrise cu roşu ne aparţin.

La data cînd am adunat aceste comentarii (30 martie 2012) erau 2069 de semnături, unele cu comentarii, si 582 de comentarii la rubrica specială.

Intrucît comentariile vorbesc de la sine nu am avut prea multe de adaugat.

 

 

 

Petitie: "NU VREM Dispozitia 1 2012 - evidenta profesionala a psihologilor cu drept de libera practica"

 

 

17/02/2012

Categorie: Guvernare, administrativ, Sanatate, Social.

Destinatar: Colegiul Psihologilor Romania

 

Ca multe alte masuri profesionale, din aceasta tara, nici DISPOZITIA 1 2012- evidenta profesionala a psihologilor cu drept de libera practica NU a fost un rezultat al consultarilor, cu cei a caror drepturi sunt reprezentate de Colegiul Psihologilor.

Aceasta atitudine o consideram neadecvata si consideram necesar sa luam pozitie, pentru a stopa aplicarea ei.

De buna credinta am primit toate masurile, care au venit anterior si am realizat platile cerute de catre forurile reprezentative. Dar a venit timpul sa se inteleaga sensul acestei reprezentari, pornind de la respect reciproc si colaborare.

 

Consideram ca e necesara masura boicotului acestei dispozitii, deoarece:

1) Nu au existat consultari si propuneri pe acesta tema cu membrii colegiului (toti psihologii autorizati) asa cum este corect cand se ia o astfel de decizie ;

2) Aceasta dispozitie ingreuneaza activitatea psihologilor atat financiar cat si ca timp alocat: statului la coada la posta lunar, scrisului in 4 registre, cumpararii de registre, hartie, timbre si utilizarii a o parte din timpul alocat examinarii si/sau terapiei completarii dosarelor

3) Avem deja registru unic, parafe cu cod, stampile cu nr. de inregistrare . Legea 214/2004 cap.II art.2 spune ca dreptul de libera practica se exercita olograf, cu mentionarea in clar a numelui si a codului personal din Registrul Unic concomitent cu aplicarea parafei, nu a timbrului.

4) Acesta dispozitie nu creste calitatea actului profesional si nu elimina profesarea fara autorizatie, dar ii descurajeaza pe cei care se straduiesc sa lucreze corect.

 

A devenit un lux sa fii psiholog din cauza: cotizatiei, taxelor, costului cursurilor si deplasarilor si cazarii pentru participare, costului testelor .

Refuzam sa consideram ca aceasta dispozitie este a psihologilor din Romania si cerem ca, orice masura legala, care ne priveste sa fie rezultatul unei consultari.

Va cerem sa reveniti asupra masurii initiate si sa reganditi, in mod colaborativ,toate masurile, ce ne privesc.

Va cerem sa reganditi pozitia psihologului prin masuri protective.

Va cerem sa ne protejati drepturile legale, drepturile proesionale si sa va luptati mai mult pentru integrarea profesionala in domeniul sanatatii.

 

Va multumim respectuos, noi, membrii Colegiului Psihologilor!

 

O reacţie de bun simţ am zice, după ce ani de zile de tăcere, o reacţie care pune punctul pe i destrămînd toată argumentaţia pe care se bazează acea dispoziţie.

 

Sursa:

www.petitieonline.ro/petitie/nu_vrem_dispozitia_1_2012_evidenta_profesionala_a_psihologilor_cu_drept_de_libera_practica-p57529054.html

 

 

Mai jos aveţi o parte din comentariile postate la semnăturile de pe petiţie (aşa cum au fost preluate de pe site-ul respectiv):

 

* * *

 

Toader Chita - „Sunt de acord cu faptul ca ar fi necesar ca cei care ne reprezinta sa fie alaturi de noi, cei pe care ii reprezinta, si nu impotriva noastra. Poate ca au uitat sau poate nu au stiut niciodata ca atunci cand birocratia infloreste sufoca societatea ducand la moartea acesteia.”

 

GRIGORAS MIOARA - „Sper sa ajunga si la Bucuresti nemultumirile noastre...cu toate ca oricat de optimista sunt de fel, nu stiu cat vom putea schimba ceva, deoarece vorba de bani...bani si iar bani pentru prea "marii" din Colegiu. As vrea sa fie macar un an cei din colegiu sa fie in locul meu sa vad cum gestioneaza ei veniturile unui psiholog mai mic..de vreo 5 ani prin Colegiu... sa faca cursuri..formari..drumuri..taxe etc....si sa mai si supravietuiasca.”

 

Ciocoiu Laura- Simona - „intr-adevar, profesia de psiholog a devenit un lux: cotizatii, taxe foarte mari pentru participari la conferinte, congrese etc, investitiile facute de noi sunt foarte mari si protectia din partea CPR nu exista!.”

 

Cotoiu Florentina – „Aceasta dispozitie ingreuneaza activitatea psihologilor si nu contribuie la cresterea calitatii actului profesional. Ea nu poate fi aplicata ca atare in toate domeniile in care activeaza psihologii (ex.spitale de psihiatrie); mersul lunar la posta si completarea a 4 registre consuma timp iar acest timp va fi luat din timpul prestatiei psihologice, lucru care scade valoarea profesionala a acestei. Arhivarea in format electronic poate conduce la nerespectarea confidentialitatii . Nu in ultimul rand, de ce o astfel de dispozitie trebuie aplicata in regim de urgenta si de ce este necesara achizitionarea de registre speciale?”

 

elena-diana - „sustin aceasta petitie. sunt tanara si nu doresc ca birocratia sa imi mai complice viitorul!”

 

Popovici Mircea Petru – „aceasta dispozitie nu aduce beneficii nici clientilor, nici psihologilor si descurajeaza profesionistii care vor sa faca ceva pentru clientii lor si nicidecum sa se ocupe de evidente birocratice, cu atit mai mult cu cit serviciile psihologice nu sunt decontate prin CAS”

 

Popovici Eugenia – „Prea multe cerinte si pretentii pentru cate facilitati se ofera unor oameni ce nu vor decat sa-si faca meseria cu profesionalism si decenta. Stiu ca nu se doreste ca aceasta profesie sa supravietuiasca,din multe motive (economice si politice), dar noi psihologii ne vom bate pana la ultima suflare pentru ea !”

 

Dina George – „Consider ca prea multa birocratie va scadea calitatea prestatiei profesionale. In loc sa se concentreze pe consiliere, psihoterapie, psihologul se va cufunda in hartii. Nu cred ca acesta este rostul profesiei noastre.”

 

Alexandrov Andrei Dan – „Ma ingrijoreaza faptul ca se iau decizii pentru noi fara sa fim consultati.”

 

Vi se pare că în celelalte decizii luate de colegiu aţi fost consultaţi ?

 

Mihai Roxana Elena – „Capusa numita Colegiul Psihologolor din Romania se dovedeste inca o data nesatula, desi este mereu "ingrasata" de membrii sai.”

 

RIZEA Maria - „SUNT TOTALMENTE IMPOTRIVA UNEI "INVENTII DE REA CREDINTA" (DAR IN MOD INCREDIBIL CONCEPUTA, CU TIMBRE... ???!!! FANTASMAGORIC) DIN PARTEA COLEGIULUI PSIHOLOGILOR, PRIVIND DISPOZITIA 1. 2012 - EVIDENTA PROFESIONALA A PSIHOLOGILOR CU DREPT DE LIBERA PRACTICA.

CE-ATI FACUT , REALMENTE, BUN PENTRU ACESTI PSIHOLOGI ( SI AICI MA REFER LA CEI CU CAPABILITATI REALE PT. ACEASTA PROFESIE)???!!! I - ATI LASAT LA MILA MEDICILOR DE MEDICINA MUNCII , (SUB UMBRELA CARORA SI-AU GASIT UN JOB FOARTE MULTI ASA ZISI PSIHOLOGI , CE-AU TERMINAT LA ZI SAU DD...), PRIN OG 355/2007 ???! DE FACTO, CUI SE SUBORDONEAZA SI PLATESTE TAXE UN PSIHOLOG, COLEGIULUI MEDICILOR SAU CEL AL PSIHOLOGILOR ?! DORESC RASPUNSUL LA ACESTA INTREBARE, CA SA STIU CE AM DE FACUT PE VIITOR. ATI INFIINTAT FACULTATI DE PROFIL SI LA "CUCUIETII DE DEAL SI MUNTE", CA SA LUATI CATI MAI MULTI BANI, BANI, PE ORELE PREDATE, APOI II ADUCETI LA COLEGIU SA-I ACREDITATI, ( CA DE, AU O DIPLAOMA SI...) LUATI IARASI ALTI BANI, BANI, ETC. ETC., PRODUCAND PE BANDA RULANTA SFEROPSIHOHOLOGI, IN CUNATUM SEMNIFICATIV. IN ZIUA DE AZI. APOI VENITI CU VERSALITATEA DE A LE TINE EVIDENTA PRIN DISPOZITIA 1/2012 ???!!! NU ATI CONTRIBUIT CU ABSOLUT NIMIC PENTRU BUNUL MERS AL PSIHOLOGILOR PRACTICIENI CU O CALIFICARE ADECVATA/PERTINENTA, CI DOAR GASITI METODE DE A INCASA BANI SUB DIFERITE FORME. DECI, VENITI CU ACEASTA NOUA GASELNITA PENTRU A-I PUTEA GESTIONA, CHIPURILE, PE "N" MII DE PSIHOLOGI, MULTI NEAVENITI PE PROFESIE DIN MULTE PUNCTE DE VEDERE SI FIIND NUMERIC CATE FRUNZE CAD PE JOS TOAMNA DIN TOTI COPACII DIN TARA, CHIAR SI CU ANUMITE HANDICAPURI,( IN PLAN MENTAL) CUM AM CONSTATAT PRACTIC.,NU ODATA. CRED CA STITI CE SPUN MEREU STATISTICILIE PRIVIND OFERTA SI CEREREA PE PIATA MUNCII, CA PE LOCUL 1 CA INFLATIE - CA OFERTA- SUNT PSIHOLOGII. DA, POT SA SPUN CA SUNTETI FANTASTICI, INTRECAND ALTE CATEGORII SOCIO-PROFEIONALE ALE ECONOMIEI, SUB ASPECTUL... STITI , EXISTA UN TERMEN AL CELOR DIN FINANTE PRIVIND.... CAND ESTE VORBA DE BANI, BUSINESS PRIVIND ANUMITE PERSOANE ...”

 

Mihu Natalia Roxana -    „Nu mai vreau legi tampite din care Colegiul sa iasa in profit si noi in pierdere!!!”

 

Calinescu Elena-Roxana - „Nu sunt de acord cu aceasta dispozitie deoarece nu ii vad rostul.

Incearca sa intre lucrurile in normalitate....nu aceasta este solutia!...hmmm...niste timbre....

Ma gandesc ca aici are alticineva de castigat....ca in Romania, ce sa facem!

Sunt total dezamagita de Colegiul Psihologilor din Romania....parerea mea este ca trebuie sa fim ajutati nu sa incerce pe toate partile sa renuntam la profesie, cabinete....

NU faceti decat sa ne dezamagiti pe zi ce trece, sa ne indrumati sa renuntam la a mai profesa.

Sunt foare multe de spus.....cel putin eu am multe de spus....insa stiu ca le spun DEGEABA!!! Nimeni nu ne ia in consideratie !!!

Profesez din placere, insa n-am niciun beneficiu!

Ne-ati specializat ca apoi sa aveti ce infunda! Urat si pacat pentru toata daruirea profesionala pe care o dam zi de zi noi psihologii!”

 

Sovea Doina Cecilia – „Un alt mod de a scoate bani. Copsi se pricepe foarte bine la asta. Cum face un psiholog clinician, cu 700 ron pe luna, fata la toate "cerintele profesionale", ale asociatiei. Si dupa ce te jupuie de bani ce altceva mai face copsi pentru noi? Concret????”

 

Munteanu Mihaela – „semnez aceasta petitie pentru ca sunt deja satula de birocratia tarii noastre.sunt studenta la psihologie anul 3 si stiu cati bani trebuie sa mai dau si cati ani trebuie sa mai astept ca in sfarsit sa pot profesa ca psihoterapeut.Mi se pare strigator la cer cate taxe si cate hartii trebuiae deja sa facem! Si sunt satula de legi luate fara ca cetatenii acestei tari sa fie intrebati intr-un stat democratica cica.”

 

Muntean Viorica – „Aproape ca nu am cuvinte pentru a descrie sentimentul de spoliere si abandon pe care il simt de cand sunt membra in Colegiu.

Am 59 de ani si nu mi-a fost niciodata mai rusine ca sunt psiholog decat acum. Suntem membrii unui colegiu abuzator care a uitat de interesele membrilor (daca s-a gandit vreodata la aceste interese).Daca vor sa impuna reguli de buna practica, sa inceapa cu ei.”

 

Androne Geta – „Sa inteleg ca noi suntem buni sa dam, sa dam...si iar sa dam.....colegiu, o forma mascata de a lua mereu taxe..taxe si iar taxe.Orice formare costa bani grei, orice test licentiat la fel. Ma intreb pentru ce dai anual acea cotizatie, cine o foloseste pentru ca noua nu ni se face absolut niciun favor !!!!”

 

Pai sediul ala de 1,5 milioane de euro cum credeţi că s-a realizat

 

Bratoveanu Minola Iuliana – „Cred ca ne confruntam cu o situatie critica, la care putem riposta doar legal din moment ce Dispozitia 1 a fost deja publicata in Monitorul Oficial al Romaniei 1 O simpla revolta a psihologilor cu drept de libera practica din aceasta tara nu cred ca ar duce la un rezultat satisfacator ! Vor fi avantajati tot cei care profeseaza aceasta meserie fara a avea girul Colegiului Psihologilor, prin faptul ca vor fi "scutiti" de la plata unor taxe, impozite, achizitionari de timbre, registre, etc. Iar clientii nostri vor suporta probabil "pretul" acestor costuri pe care vom fi obligati sa le facem ca sa fim in legalitate !”

 

Tat Cristina Ioana – „Nu e cazul ca psihologii sa mai fie incarcati cu niste taxe in plus, mai ales in conditiile unor tarife minimale pentru munca lor!! Pentru limitarea pirateriei, se pot gasi alte metode (mai eficiente si mai simple), nu unele prin care tot cei care muncesc trebuie sa plateasca in plus limitele acestei institutii!!!

Colegiul ar trebui sa aiba niste initiative legislative care sa-i ajute pe psihologi, nu care sa le ingradeasca activitatea! De exemplu, ar putea include anumite servicii psihologice pe lista celor decontate de casele de asigurari de sanatate. ....Si multe altele ar fi de facut!...”

 

Alice Mihaela Dinca – „Din respect uman ar fi fost mai mult decat necesar o consultare a celor care exercita aceasta profesie, Ar fi fost utila ambelor parti .Dupa cum se vede , din pacate , cei care iau decizii sunt licentiati in ,,Pareristica " si traiesc in iluzia ca ei ,,le stiu pe toate "

..va asteptam in cabinetele noastre doamnelor , domnilor !”

 

BERDEI FLORICA – „DE cand o meserie liberala face raportari?In ce termeni de logica este aceasta petitie.

Nu se fac pasi pentru a crea front de lucru psihologilor.Ei sunt a nimanui!?NU am vazut profesionalism in aceasta dispozitie.Lucrurile sunt mai complexe si nu se fac fara o desbatere serioasa.”

 

covaci andreea-isabela - „da, adevarat!nu suntem incurajati nici macar de "ai nostri", ci mai degraba suntem fortati sa renuntam la profesie. este un lux sa fi psiholog, lux pe care nu ni-l permitem financiar si pentru care sacrificam familia si ani din viata pentru ca la final sa nu ai rasplata/satisfactie (fapt care mi-a fost confirmat de exemplele unor colegi).  jenant!”

 

Gabor Laura Bianca – „aceasta dispozitie nu creste calitatea actului profesional ci ii descurajeaza pe cei care doresc sa faca lucrurile cum trebuie. de asemenea nu ii impiedica nici pe cei care nu ar avea competentele necesare.Atata timp cat, daca nu suntem de acord sa examinam cu 2.5 ron, incasam 100 ron pe luna, de unde sa platim atatea taxe: taxa de membru, conferinte, etc....”

 

Pavel Elena – „Sunt de acord cu petitia "Nu VREM Dispozitia 1 2012" .

1. Mi se pare irelevant sa stau de fiecare data la coada pentru a lua acele timbre.

2. Este o munca de risipa, bani pierduti,timp pierdut si multe hartii si hartiute carora trebuie sa le tinem socoteala.

3. De ce nu se poate stabili acea stampila in relief pe aviz in locul acestor timbre?

4. Bine ca se pune importanta pentru astfel de lucruri! De ce nu se pune accent pe acele cursuri care costa o avere pentru creditele necesare anual? Unii dintre noi chiar nu facem atatia bani pentru a investi non stop in formare ,care de ce sa nu recunoastem, unele dintre ele sunt facute in batjocora, doar de dragul de a da banii si de a lua credite?!”

 

Adrian Luca – „Cred ca este important sa luam atitudine atunci cand masurile propuse nu fac decat sa ingreuneze prcatica profesionala si nu contribuie cu nimic la o crestere a calitatii serviciilor.

In plus, este firesc ca cei care ne reprezinta sa apeleze la consultari atunci cand vor sa adopte decizii cu impact asupra comunitatii profesionale. Si sunt atatea lucruri cu adevarat importante pentru care reprezentantii nostri ar fi de dorit sa faca ceva (acord cu Casa de Sanatate pentru serviciile din domeniul consiliere, clinica si psihoterapie, rezolvarea problemelor pe care le au psihologii care lucreaza in domeniul transporturilor, acreditarea structurilor de psihologie din diverse institutii, initierea unor actiuni pentru a combate practica ilicita, orice alte demersuri pentru sustinerea psihologilor și cresterea calitatii serviciilor!)”

 

mic mac – „E bine ...in Rominia ca Psiholog..pentru cei care conduc Colegiul!!!! Sunt multe conflcite de interese acolo...cei care voteaza numarul de credite per atestat...tot ei organizeaza... activitatile creditate...la preturi piperate...al cui e Colegiul? al psihologilor...ma indoiesc...Trebuia cei de acolo sa ia aminte...pentru ca e inca criza ...si mai e mult pina psihologii vor cistiga bani buni din practicarea meseriei ....si nu din Simopozioane fara nici un obiectiv profesional practic!!!

Sunt categoric impotriva oricaror modificari sau dispozitii care privesc partea financiara a impovararii profesionistilor. Colegiul trebuie sa lupte pentru ca Psihologie sa fie privita de pe poziti de egalitate cu alte stiinte, atit ca recunoastere cit si ca beneficii financiare: medicina”

 

Dumitra Dumitrache – „Fara cuvinte. Oameni buni, cand luati decizii impuse politic (o forma de control), intrebati-ne si pe noi, oropsitii ! Intr-o tara saracita nu impui si alte norme cu iz de biruri suplimentare. De acolo, de SUS, realitatea asta schimnica a gloatei numita "psihologi in Romania" se vede asa diafan? Schimbati, rogu-va, frecventa si adaptati-o la subfrecventele noastre. Sunt taaaare curioasa care sunt motivele acestei impuneri birocratice! Luminati-ne!”

 

Mihailescu Razvan – „De la bun inceput colegiul psihologilor a incercat sa se umple de bani si a dezimformat cat a putut. Eu unul nu vad nici un beneficiu de pe urma acestuia. faptul ca primesc cateva zeci mail-uri cu diverse cursuri care se platesc, si pentru care la randul lor organizatorii au platit la colegiu ca acest curs sa fie acreditat nu mi se pare decat un act de publicitate contra cost. E o mare magarie treaba asta cu colegiul”

 

Mihaescu Andreea – „astept cu nerabdare ziua in care autoritatile competente sa ofere si beneficii/bonusuri/reduceri de taxe si/sau cotizatii/sponsorizari, celor care fac dovada muncii cu pasiune si rezultate pozitive pentru beneficiarii serviciilor psihologice.”

 

Albu Elena – „Control si indiferenta atat ofera COPSI psihologilor care il sustin de ani de zile...Si nu control in sens pozitiv, adica prin reglementari care sa puna la punct deficientele de functionare! Nu am fost consultati in privinta acestei dispozitii care nu e realista si nu se poate aplica oricarei forme de functionare. In plus creaza probleme si DISCRIMINARE atat pentru cei care sunt angajati, cat si pentru cei ce functioneaza independent!”

 

Ion Monica – „subscriu si semnez. sunt intr-un totul de acord, mai marii CPR-ului ar fi bine sa se axeze pe sprijinirea psihologilor in practicarea profesie,i prin lupta ca MS sa recunoasca necesitatea serviciului psihologic si sa-l introduca ca necesitate in preventie si interventie medicala.nu sa mai creeze proceduri care pp costuri suplimentare pentru cei care vor si pot sa practice aceasta meserie”

 

Voinea Adina – „Consider ca este momentul ca cineva sa opreasca abuzurile Colegiului. Problema nu este doar aceea ca se ingreuneaza activitatile psihologilor, ci si aceea ca aspirantii la aceasta profesie sunt jupuiti de bani prin formari si altele, apoi li se pun bete in roate pentru a profesa. Daca tot nu sunt bine platiti in Romania, psihologii ar trebui macar ajutati sa lucreze mai simplu, mai usor.”

 

SIMOC GABRIELA – „Mai bine ar face cei din colegiu sa incerce sa reglementeze nivelul minim de salariu decent al psihologilor care lucreaza in protectia copilului pe un salariu de mizerie de 700RON, in unele institutii si femeia de serviciu are un salariu mai bun, sa traiasca dansii din acest salariu macar vreo 6 luni de zile, si sa plateasca cotizatii, cursuri de formare, cursuri pentru credite,etc. Este jenant sa traiesti dintr-ub astfel de salariu iar cei din Colegiu sa se lafaie pe banii nostrii, se vede ca domniile lor isi apara doar propriile interese pe spatele psihologilor care abia supravietuiesc. Imi place meseria pe care mi-am ales-o, imi plac oamenii, imi place sa lucrez cu ei si pentru ei, CEI DIN COLEGIU INSA LASA DE DORIT NE FAC PROFESIA DE RUSINE CEEA CE FAC EI SE NUMESTE EXPLOATARE.”

 

Viasu Irina – „Sunt de acord cu faptul ca ar fi necesar ca cei care ne reprezinta sa fie alaturi de noi, cei pe care ii reprezinta, si nu impotriva noastra. Nu sa ne ingreuneze munca.”

 

Luminita Roman – „De ce nu suntem uniti? Pana cand o sa stam nepasatori la ce se intampla in jurul nostru si sa nu aveam macar dorinta sa ne consultam intre noi inainte de a se petrece lucrurile astea?”

 

Robu Viorel – „Nu rezolva problema practicilor ,,neprofesionale" in materie de evaluare psihologica, intrucat cei care fac acest lucru isi pot achizitiona timbre in avans si le post aplica post-factum pe foi de observatie sau protocoale cu raspunsuri contrafacute ! In plus, cresc costurile de realizare a unei evaluari psihologice si, mai ales, decizia a fost adoptata intr-un mod ,,democratic !", prin neconsultarea membrilor activi ai CPR.”

 

Dragomir Vasilica – „subscriu petitia pentru ca se cere alocarea unui timp mai mare actului birocratic decat celui psihologic, Copsi ar trebui sa verifice evidenta psihologilor cu drept de libera practica sau sa faca recomandari tuturor societatilor si institutilor care solicita acte psihologice,prin circulare, informari etc, sunt destule daca vrei sa anunti ceva la nivel national, dar nu cum a facut filiala Vilcea cand a recomandat la Directia Muncii si ISJ o lista cu persoane autorizate sa examineze personalul didactic din unitati scolare, lista care era incompleta dar care continea persoane care nu aveau cabinet sau alta forma de exercitare.”

 

Rodica Cristea – „Este nevoie sa luam o pozitie ferma si-i felicit pe colegii care au avut initiativa! Era cazul sa incepem sa facem ceva! Chiar taxa anuala de 250 lei plus toate taxele pentru interviuri, mi se par abuzive si exagerate. Au fost stabilite arbitrar, tot fara consultarea celor de la care se iau banii!

Ceea ce nu inteleg si nu inteleg nici colegii mei, de ce trebuie sa ne deplasam la Bucuresti si cei din provincie la interviuri in loc sa fie organizate pe zone, pentru noi cei din Ardeal, la Cluj de exemplu, pentru colegii din tara in alte centre, care sa fie mai apropiate de judetele din care provenim? Am participat in luna ianuarie la un interviu si pe langa taxa de 250 lei, am mai platit 210 lei transportul cu trenul, plus mijloacele de transport prin Bucuresti ca sa semnez un document in fata comisiei! Ca sa nu mai spun ca am lipsit 2 zile de la serviciu. La banii pe care ni-i iau, ar trebui sa se deplaseze ei!

Cred ca pentru orice decizii ca ne privesc, ar trebui sa fim consultati toti, nu doar cei care fac parte din tot felul de comitete si comitii si care se aleg intre ei!”

 

Dragos Anca – „Evidenta profesionala a psihologilor cu drept de libera practica este absolut necesara DAR nu in simplu scop de a colecta bani si de a realiza o baza de date de care oricum nu tine cont nimeni. Sunt doar niste formalitati care nu ne ajuta dacat sa intram in legalitate, in activitatea noastra, iar pentru asta trebuie sa sa platim scump si constant. Ca in orice firma pe care o descchizi, trebuie mai intai sa investesti si sa platesti taxe, pana aici e OK, dar mai departe? De ce sa platesti in fiecare an o cotizatie, destul de mare la salariile din Romania, si sa nu primesti nimic in schimb, o informatie, o indrumare, o intrunire cu costuri reduse, etc. COPSI nu este o organizatie vie, activa, din pacate, este o simpla evidenta in care cei care isi permit, cumpara un loc in acea evidenta si isi scriu numele acolo, dar mai departe nu se intampla nimic in afara de taxe. Pacat, de la psihologi ai alte pretentii, ar putea fi o organizatie mult mai profesionista in care accentul sa fie pus pe sprijinul psihologului.”

 

MATIC CAMELIA – „1 foarte multa birocratie ;

2 a devenit un calvar sa fii psiholog in aceasta tara,in privinta costurilor;

3 nu se comunica in prealabil deciziile ce vor fi luate de catre COPSI (de consultare nici nu mai aduc aminte);

4 nu beneficiem de nici o reducere (carti,reviste,simpozioane,cursuri de formare etc.) in domeniul psihologiei;

5 nici macar o legitimatie de apartenenta la COPSI,in virtutea taxei anuale platite,nu avem etc.......”

 

Codruta Zerfas – „CPR-ul , teoretic ar trebui sa fie o organism care sa reprezinte interesele platitorilor, adica ale psihologilor in slujba carora s-a constituit initial pentru a reglementa conditiile de functionare a profesiei. Practic, se asuma ca o instanta de putere prin excesul de elemente coercitive si deziderate birocratice indreptate impotriva exercitarii profesiei.”

 

CPR  nu a fost niciodată o instituţie menită să apere interesele psihologilor. Unii dintre noi o spunem de ani de zile, dar am vorbit în pustiu… CPR-ul a fost creat de băieţii deştepţi ai psihologiei ca să îşi promoveze interesele şi să facă un ban stînd degeaba

 

Cringanu Stefania Denise – „Ideal ar fi ca cei care au asemenea idei "originale" sa incerce sa faca si ceva util, atat pentru psihologi, cat si pentru pacienti, si anume promovarea psihologilor clinicieni in toate institutiile de stat si private; aceasta ar putea prevenii o multitudine de cauze atat medicale cat si sociale. Spre pilda, dupa cum se incheie contracte cu tot felul de firme agreate pentru analizele medicale. Deocamdata asistam neputinciosi cu clinicienii sunt ocoliti...sa fie o cauza intrinseca a celor care decizioneaza?

Eu personal, mi-am luat gandul ca mai pot lucra vreodata in acest domeniu...si o spun cu mare tristete, pentru ca este profesia pe care mi-am ales-o cu mare dragoste.”

 

PARASCHIVESCU CLAUDIA CORINA – „cu siguranta CINEVA are de cistigat din timbrari , cu siguranta CISTIGATORII nu sunt PSIHOLOGII, cu siguranta CINEVA are de cistigat din impunerea de a ,,aduna'' 20 de credite anual,cu siguranta CISTIGATORII nu sunt PSIHOLOGII, care participa , citeodata mai in scirba mai obligati la diferite cursuri, de care nu sunt interesati si din care sunt convinsi ca nu au nimic de invatat, dar prefera sa NU MAI CHELTUIE BANI PE DEPLASARI SI SA-SI ADUNE CREDITELE; marea problema nu ar fi acele timbre de 1 ron, ci modalitatea de a le achizitiona, de ce cu 15 zile inainte- trebuie sa stea la dospit sau sa prinda patina timpului ca sa fie mai valoroase?, de ce se pot folosi numai 1luna, cine nu e ,,bagat'' in mafia contractelor psihologice nu are de unde sa stie cite avize va intocmi in luna ce urmeaza, ca sa cumpere la ,,fix'' timbre, sau poate, cine stie, CINEVA s-a gindit ca psihologii e bine ,,sa fie'' si ,,FILATELISTI'' .....DAR .poate si cei din colegiu ar fi bine sa fie ,,REALISTI'' apropo- logica mea juridica imi spune ca se poate pune de un ,,usor'' proces pe motivul ingradirii profeiei, ia faceti un mic calcul, domnii/ doamnele de la colegiu, cine lucreaza in luna martie, SPETA: TIMBRELE TREBUIE ACHIZITIONATE CEL PUTIN CU 15 ZILE INAINTE PT. LUNA CE URMEAZA, TIMBRELE SE VOR PUNE IN VINZARE DUPA 20 FEBRUARIE, OBLIGATIA DE A APLICA TIMBRELE ESTE INCEPIND CU 01 MARTIE, DIN 21 FEBRUARIE PINA IN 01MARTIE, AU VORBIT CEI DE LA COLEGIU CU DUMNEZEU SA SE FACA O EXCEPTIE SI SA IASA 15 ZILE SAU NU MAI LUCREAZA NIMENI IN MARTIE- INVENTAR IN TOATA TARA?!!!!!!”

 

Pescaru Valentin – „E timpul ca si conducatorii Colegiului Psihologilor sa inteleaga ca aceasta institutie apartine PSIHOLOGILOR si nu este proprietatea lor. Mai mult decat atat, in loc sa ne simplifice activitatea, si asa destul de complicata de minunatul sistem romanesc, ei nu inteleg decat sa o complice mai tare si, mai mult, sa o transforme intr-o masinarie de facut bani: taxe peste taxe, obligatii peste obligatii etc.

De multa vreme Colegiul Psihologilor nu mai reprezinta interesele de breasla ale psihologilor si este momentul ca aceasta stare de lucruri sa se schimbe.  AJUNGE!”

 

Dinu Valentin – „Daca vreti sa fiti ingropati in taxe de pe urma carora castiga cateva personaje din cadrul COPSI care s-au ales unii pe altii si s-au autointitulat formatori/supervizori"...ori.ori.ori...puteti alege sa nu luati atitudine!

P.S. 1. N-am vazut nicio actiune a COPSI care sa promoveze psihologia in randul societatii civile, vreo emisiune sau vreo campanie...bani au destui de la noi!

P.S. 2 Din pacate, in Romania Psihologia se face intre psihologi: "rechinii mari" ii formeaza si ii supervizeaza pe acei mici "mormoloci"...(va rog sa nu luati in sensul jignitor!)...de fapt, doar le iau banii!!!!

PS 3 Daca ati remarcat cumva, cele mai multe instrumente pe care "suntem obligati sa le avem" sunt etalonate pe studenti (cel mai probabil pe studentii la psihologie)...

PS 4 In perioada de criza, cand si asa psihologia "nu merge prea bine" din punct de vedere al serviciilor solicitate...COPSI mareste taxele (credite mai multe, conferinte mai scumpe, timbre, registre) etc....Cine oare castiga comisioane cand Posta Romana e in proces de privatizare si are nevoie de contracte?

PS 5 Daca nu reactionam uniti si "in forta" o sa ajungem nu doar sa ne facem meseria pe gratis, ci chiar sa ne imprumutam si sa platim datoriile!!!!

Cum adica "a fost nevoie de adoptarea dispozitiei in regim de urgenta"???? Murea cineva de foame dintre "incasatori"???!!!

Asadar...Invitatie la Reactie!”

 

V.I.S. – „Pe langa faptul ca ni se spune ca avem posturile blocate nu stiu cati ani de acum incolo, din diferite motive (ma refer la posturile din securitate nationala si nu numai), care nu este decat un alt mod de a ne "obliga" sa ne facem cabinet particular (deoarece posturile au fost deja "luate/aranjate"), ni se da minunata veste ca trebuie sa platim alte taxe pe deasupra, ca doar cele care erau deja au fost considerate insuficiente. Insuficiente cui?

Ne putem astepta la orice de acum incolo: la cresterea perioadei de supervizare (de la un an obligatoriu la 2 ani, asta daca le va fi de ajuns), la aparitia peste noapte a unei legi care sa ne spuna cu "exactitate" cat trebuie platit un supervizor pentru munca depusa (sa nu ne speriem daca va fi aproximativ 1000 lei pe luna IMPOZITAT in mare parte de Colegiu, bineinteles) sau mai stiu eu ce hotarari, dispozitii, legi care sa fie doar in "favoarea favorizatilor".

M-am saturat de nepotismul care se dezvolta din ce in ce mai mult si cu pasi repezi in aceasta tara si in toate domeniile fara sa se valorizeze adevaratele talente, adevaratii profesionisti, experti.

Sunt total impotriva acestei "dispozitii" (sau "bunei dispozitii" a celor care se afla la conducerea COPSI).

Impreuna putem da jos aceasta dispozitie! Trebuie doar sa vrem si sa raspandim aceasta petitie cat mai repede posibil! Numai bine!”

 

Gherasim Catalin Marius – „Nu este posibil ca doua documente care sunt emise de catre o forma legala de exercitare a profesiei de psiholog de libera practica (cabinet individual, cabinete asociate, societate civila Profesionala de psihologie sau structura de psihologie) sa ajunga sa aiba același numar de inregistrare pentru ca fiecare psiholog are registrul sau propriu - in 2 exemplare ! (-olograf si electronic) !Documentele sunt emise de catre forma legala de exercitare a profesiei de psiholog, sunt semnate in general de catre psihologul evaluator si psihologul șef ... Mai punem un timbru si pentru cabinet??! Cei care lucreaza pentru terti - policlinici sau alte firme ( scoli de șoferi , etc) oricum nu-i poate verifica nimeni ( nu sunt cabinete autorizate de Copsi) si nu exista o posibilitate reala de a stopa aceasta ilegalitate , nu vor timbra nimic! Consider ca in primul rand Colegiul Psihologilor din Romania sa protejeze si sa reprezinte cu adevarat psihologul si drepturile acestuia sesizand organele in drept atunci cand se exercita aceasta profesie in mod ilegal prin alte mioritice si nelegale forme. COPSI ar trebui sa ne reprezinte in fata Ministerelor de resort care elaboreaza acte care ne reglementeaza activitatea (limiteaza uneori sau chiar o ignora total) De asemenea sa stabileasca tarifuri minime practicate pentru fiecare specialitate ( notarii, medicii, arhitectii, evaluatorii imobiliari, executorii judecatoresti etc.- au stipulate aceste tarife minimale) . Si acesta ar fi doar inceputul... Pe care il vom timbra daca vom considera ca este necesar!”

 

bogdan – „COPSI ar trebui sa fie finantat cu bani de la buget, deoarece este interesul societatii ca psihologii sa fie competenti si sa respecte codul deontologic. In strainatate se plateste o taxa doar la inregistrarea ca psiholog autorizat, nu se platesc taxe sau cotizatii anuale. Psihologii nu au de ce sa plateasca taxe anuale ca sa fie controlati deoarece acesta nu este interesul lor ci al societatii. COPSI este controlat de o gasca de indivizi care se pretind in mod fals cei mai buni psihologii din romania si care isi urmaresc interesele personale financiare, neavand nimic de a face cu interesele psihologilor. se pun tot felul de taxe, cotizatii, dar eu vreau sa vad un raport anual cu modul in care sunt cheltuiti banii psihologilor membrii, adica si banii mei. Oricum toata legislatia privind colegiul psihologilor din Romania este lovita de nulitate deoarece contravine legislatie europene care interzice ingradirea liberei practici a unei profesii. Profesia o ai ca urmare a calificarii universitare ca psiholog nu ti-o da o gasca de baieti care se considera cei mai buni. Singura solutia pentru a scapa de aceasta institutie parazitara este GREVA FINANCIARA : NEPLATA COTIZATIILOR ANUALE SI A ORICAROR TAXE PPRETINESE DE CATRE COPSI: ORICE ALTE ACTIUNI SUNT INUTILE”

 

bran aurelia daniela – „Sunt de acord ca cei care au emis aceasta decizie , nu fac parte din randul psihologilor care lucreaza efectiv ci fac parte din categoria teoreticienilor.Dovedim prin aceste masuri ca suntem o clasa de frustrati profesional care vor cu tot dinadinsul sa se evidentieze prin tot felul de lucruri neimportante cum ar fi : parafe cu dimensiuni exgerate , stampile cu datele cabinetelor uriase , contracte de prestari cu structura aiurea si mai nou timbre .De retinut ar fi faptul ca o structura cum este Colegiul Psihologilor ar trebui sa aiba rolul de a facilita accesul pe piata muncii a membrilor sai si de a le apara drepturile nu de a impune coercitii si tot felul de taxe si norme aberante .”

 

Butcu Valentin – „Paranoia este "tratata" cu birocratie in Romania. In prima faza, cei din colegiu ar trebui sa se intereseze de realitatea din tara, conditiile in care muncesc psihologii prin tara, situatia financiara in care se afla, respectul de care au parte angajati fiind in diverse institutii de stat (am colegi care au 6 milioane lei vechi in mana) si daca in cativa ani vom fi si noi respectati, platiti pe masura serviciilor oferite si sustinuti de un colegiu care nu permite medicilor sau altor categorii profesionale sa profeseze PSIHOLOGIA, atunci poate vom accepta timbre cu chipul lui Freud...”

 

Andreea Pop – „Nu este posibil asa ceva.

Vrem sa ne profesam meseria de psiholog cu drept de libera practica in liniste, fara taxe, workshop-uri de sute de lei, de la care nu afli si nu inveti nimic, Anitei isi anunta prezenta si o trimite pe Dna Fosta Casiera Chraif Mihaela Popa sa prezinta, care nu are ce cauta acolo.

La comisii suntem umiliti de Tanacli, Misterioasa Daniela Hirea, Trascaianu, Pitariu, Boghaty, medicorii psihologiei, rusine, rusine, rusine, rusine”

 

Dr. Istvan Nogy - „Colegiul Psihologilor din Romania a ajuns sa FURE banii din buzunarele tuturor psihologilor! Valabil pentru Daniel David, Anitei si toti sefii din comisii. Urat din partea lor!”

 

Filofteia Ene – „NU SUNT DE ACORD CU ACEASTA DISPOZITIE - NU MA AJUTA CU NIMIC - BA DIN CONTRA.... !! - toate "formarile" de pana acum m-au terminat in primul rand financiar. Am crezut ca acum vor urma si ceva "roade". Se pare insa ca m-am inselat....!!!

Se merita oare pentru cativa clienti pe luna????????? EU CRED CA NU!!!”

 

Lungu (fosta Catana) Raluca – „Consider ca aceasta masura nu este in concordanta cu prevederile legale in vigoare si ingreuneaza excesiv si inutil activitatea psihologului. Activitatea psihologului nu ar trebui sa fie sau sa devina aceea de a livra hartii si de a completa in nenumarate registre ci un sprijin real pentru organizatie sau pentru clientii care ii solicita ajutorul. Nu mai discut despre costuri (de timp, de bani, de nervi).”

 

Andrada V. – „COPSI ar trebui sa ne reprezinte,sa ne usureze munca,sa fie PR-ul nostru pe piata muncii,asta in mnod normal.Am o intrebare pt,cei ce conduc destinul psihologilor in aceasta tara:STIU CUMVA CAT CASTIGA PE LUNA UN PSIHOLOG ANGAJAT?STIU CUMVA CATE LOCURI DE MUNCA PT.ACEASTA PROFESIE EXISTA??Ar fi bine ca acestea sa fie problemele existentiale ale ''conducatorilor''COPSI,nu cum sa mai faca bani pe carca unei profesii care nici nu este bagata in seama in aceasta tara.FACETI PUBLICITATE ACESTEI PROFESII....GASITI LOCURI DE MUNCA.....FACETI-VA VAZUTI LA TV,PT.A EXPLICA DE CE ESTE NECESARA ,SI CUI FOLOSESTE PSIHOLOGIA!Auzim de voi numai la plata de taxe si la ideea stralucit de aberanta a introducerii timbrului......”

 

Gabriel Stan – „Nu sunt de acord, exista si alte variante mult mai bune. Am incercat de fiecare data cand am fost la sedintele de la colegiu sa-mi spun punctul de vedere, dar nu te baga nimeni in seama, interesul lor este cu totul altul, se tin de niste ,, functii,, si nu vor sa faca nimic - ptr a nu deranja-ptr a nu se deranja, daca la viitoarele alegeri nu se ia o atitudine o vom duce din ce in ce mai prost.

Sau ne apucam de alt ceva !!!???”

 

Serbanescu-Grigoroiu Maria – „Acest ordin este o aberatie totala. Nu ma afecteaza, dar ma gandesc la cei afectati direct.

Vorbesc in calitatea mea de psiholog clinician cu peste 30 ani vechime intr-o mare clinica universitara, cu rang stiintific si cu performante stiintifice pe care le gasiti in ISI Web of Science si Google Scholar/ Citations sub numele de Maria Grigoroiu-Serbanescu

Timbrele nu tin loc de competenta profesionala, care astazi e din ce in ce mai redusa.”

 

Vega Iulian – „Stimati colegi ce conduceti CPR,

Cred ca sunt multe probleme de rezolvat, una dintre ele fiind accesul in profesie si calitatea profesionala acordata de unele institutii de invatamant in domeniu. Fiecare psiholog cred ca stie ce face in propriul cabinet iar raspunderea este fata de beneficiar. De ce nu vrem alte registre? Pentru ca sunt plati noi. Pentru ca avem cea mai mare taxa profesionala. Pentru ca ea nu solutioneaza abuzurile facute de unii coleg. Pentru ca ar fi mai utila o baza de date nationala cu centralizarea avizelor, astfel incat sa un APT sa ramana APT si un INAPT sa ramana INAPT in conditiile in care s-a respectata procedura de examinare. Avem probe cu licenta, cumparate, iar apoi clientul este reexaminat , cu aceleasi probe si obtine alte rezultate. Actul profesional ar trebui verificat dar nu sub forma unui control preliminar prin care, de fapt, presupunem ca greseste inainte de a gresi. Daca nu exista plangere din partea beneficiarului de ce sa exste acest control al psihologilor, unde este independenta profesionala?”

 

Cristina Pop – „Semnez aceasta petitie in calitate de viitor psiholog. Am investit deja timp si bani in activitatile de formare si dezvoltare personala (si voi continua sa investesc) pentru a putea incepe munca de psihoterapeut in momentul in care voi indeplini criteriile legale pentru aceasta. Masuri de genul celor din Dispozitia 1 / 2012 ma descurajeaza in privinta viitoarei mele profesii din doua motive:

1. Ingreuneaza (prin birocratizare excesiva si impunerea unor cheltuieli suplimentare) munca psihologilor care lucreaza legal, adica tocmai cei ce ar trebui sa fie protejati si sprijiniti de catre masurile Colegiului. Daca intr-adevar ceea ce se doreste este reducerea practicilor ilegale in domeniu (ceea ce ar fi binevenit), mai intai ar trebui aplicata legislatia in vigoare (apropo, una dintre atributiile Comitetului Director este "sesizeaza organele in drept in cazurile de exercitare ilicita a profesiei de psiholog cu drept de libera practica"). Daca totusi e nevoie de masuri suplimentare, exista si solutii mai putin incomode pentru psihologi (o colega sugera in comentariile de aici folosirea de timbru sec).

2. Modul in care a fost emisa aceasta dispozitie este abuziv. Niciunde pe site-ul COPSI nu am gasit specificat ca Presedintele poate emite astfel de hotarari de unul singur.”

 

Bolcu Emil Ionel – „A face parte dintr-o asociatie profesionala ar trebui sa fie un drept, nu o obligatie, mai ales intr-o profesie considerata "libera" si cu o diploma care iti da dreptul sa profesezi. Legea 213/2004 a oficializat existenta unui monopol controlat de un grup cu interese comune. Colegiul este un organism dictatorial, centralizat si politienesc, functionand pe baza unor mentalitati ce au supravietuit epocii comuniste; nu ne reprezinta interesele si nu ne apara cauza, ci ne controleaza si exploateaza. Dispozitia 1/2012 este doar ultima concretizare a unei stari de fapt. A lucra este dreptul fiecarui psiholog, nu o favoare conditionata de inregimentare si obedienta si fiecare psiholog isi asuma responsabilitatea pentru activitatea sa profesionala. O asociatie profesionala care sa ne reprezinte interesele trebuie construita pe alte baze, pe alte principii, in primul rand pe respect reciproc.”

 

Sacalean Florin Marius - „Am ramas cu un gust amar ultima data cand am fost la schimbare treapta. Inaintea mea au fost doua fete care au iesit plangand ca au fost "varza". Dar li s-a spus ca le lasa sa se mai gandeasca... si sa revina mai tarziu. can am intrat totul a fost in regula. Pana cand UNUL DINTRE MEMBRII COMISIEI A HOTARAT CA NU ESTE DE ACORD SA PRIMESC SCHIMBAREA TREPTEI - DOAR UNUL. Ceilalti si-au exprimat acordul inaintea lui. Mi-e greata. Sigur ca daca eram supervizat de EL, eram acum aautonom. Au impresia (unii) ca sunt niste dumnezei. Hai sa le aratam ca nu-i asa. In plus, "prostitutia" din randul psihologilor "specialisti" este atat de mare incat nu ai ce sa-i faci. Stiu un "specialist" care nu examineaza si da testele din burta pentru orice domeniu. Dar nu te poti apropia de el.”

 

ROXANA LINTIS – „Divulgarea numelui si afectiunii unui pacient contravine oricaror legi de confidentialitate din orice tara. Aceste date se comunica numai cu mandat eliberat de tribunal pe un anumit motiv. Divulgarea acestor date in lipsa documentelor legale este impotriva deontologiei profesionale si in alte tari se poate ramane fara licenta de libera practica.

Am pierdut 3 pacienti care au avut temeri in a mai apela la orice psiholog din Romania.

Ne obligati sa lucram la "negru".”

 

Sursa:

www.petitieonline.ro/petitie/57529054/semnaturi

 

 

 

 

Va urma ….

 

 

Lucian Andries

 

31 martie 2012

 

 

 

Războiul timbrelor. Episodul 1

 

Războiul timbrelor. Episodul 3

 

Războiul timbrelor. Episodul 4

 

Războiul timbrelor. Episodul 5

 

Războiul timbrelor. Episodul 6

 

Războiul timbrelor. Episodul 7

 

Războiul timbrelor. Episodul 8

 

Războiul timbrelor. Episodul 9

 

 

….

 

 

 

 


Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie