PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 95 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
Razboiul timbrelor 8

 

 

 

 

 

Războiul timbrelor

Episodul [ 8 ]

 

 

 

În acest episod vom relua o serie de articole de presa apărute si pe net. Articolele au fost aranjate cronologic.

 

Notă:

Ca de obicei comentariile noastre au fost scrise cu roşu pentru diferenţiere.

 

* * *

 

 

Jurist la Colegiul Psihologilor, prins cu droguri în maşină

Jurnalul National

3 februarie 2012

 

Ştefan Iulian Laurenţiu, în vârstă de 35 de ani, jurist la Colegiul Psihologilor, a fost prins cu droguri în jurul orei 10:15, de poliţiştii secţiei 19 din Bucureşti, pe strada Stoian Militaru.Tânărul conducea o maşină Kia Sid Break, iar drogurile au fost găsite în spătarul scaunului din dreapta.

 

Potrivit unor surse apropiate anchetei, el a susţinut că are bănuieli că totul ar fi fost pus la cale de fosta soţie, cu care este în divorţ.

 

Juristul  a susţinut că nu ştie cum au ajuns drogurile în maşina sa. Cazul va fi preluat de poliţiştii de la Brigada Antidrog din Bucureşti,  dar între timp  se aşteaptă şi rezultatul analizelor de laborator.

 

Sursa:

www.jurnalul.ro/observator/jurist-la-colegiul-psihologilor-prins-cu-droguri-in-masina-603288.htm

 

Cazul juristului a fost destul de mult comentat cu ocazia acestui „război al timbrelor” aşa încît am căutat una din primele ştiri şi am postat-o. Aşa cum e normal, am postat mai jos şi comunicatul CPR în care se încerca lămurirea situaţiei. Din punctul meu de vedere situatia e destul de neclara, asa ca mai bine sa asteptam macar un rezultat al anchetei, inainte de a pune niste etichete unei persoane.

 

 

COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA

 

COMUNICAT

privind situatia judiciara a directorului juridic al Colegiului Psihologilor din Romania

 

Directorul juridic al Colegiului Psihologilor din Romania, domnul Stefan Iulian Laurentiu isi desfasoara activitatea in cadrul institutiei din data de 1 noiembrie 2005.

 

In data de 3 februarie 2012 domnul Stefan Iulian-Laurentiu a fost victima unui eveniment nefericit,  avand legatura cu viata sa personala, dat publicitatii de catre mass-media, in urma caruia a fost deschis un dosar de urmarire penala, aflat in solutionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), din subordinea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

 

In toata aceasta perioada domnul Stefan Iulian Laurentiu nu a avut calitatea de suspect, invinuit sau inculpat in dosarul de urmarire penala.

 

In toata aceasta perioada domnul Stefan Iulian Laurentiu nu a fost cercetat, retinut sau arestat pentru comiterea vreunei infractiuni si nu a fost dispusa impotriva sa nicio alta masura asiguratorie.

 

In prezent, in dosarul de urmarire penala sunt invinuite mai multe persoane, altele decat domnul Stefan Iulian Laurentiu, asupra carora se realizeaza cercetari in vederea identificarii autorilor infractiunilor si trimiterii lor in judecata.

 

Domnul Stefan Iulian Laurentiu nu are cazier judiciar, nu este cercetat intr-un dosar de urmarire penala si nu a consumat substante stupefiante. Prezenta domnului Stefan Iulian Laurentiu in cadrul cercetarilor realizate a fost doar in calitate de martor.

 

Evenimentul nefericit din data de 3 februarie 2012 nu are legatura cu activitatea profesionala a directorului juridic si nu a implicat activitatea Colegiului Psihologilor din Romania.

 

Mai multe informatii legate de dosarul de urmarire penala puteti obtine de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), din subordinea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

 

Totodata, ne exprimam dezamagirea cu privire la unele informatii vehiculate de catre unele persoane neinformate, aparute si in mass-media, cu privire la punerea sub acuzare a  directorului juridic in acest dosar de urmarire penala.

 

In acest sens, va informam asupra faptului ca vom solicita mass-mediei publicarea unei dezmintiri in legatura cu cazul prezentat, iar la finalizarea urmaririi penale in dosarul respectiv, vom solicita persoanelor vinovate de dezinformarea opiniei publice daune-interese.

 

Multumim tuturor psihologilor care in aceasta perioada grea pentru directorul juridic au transmis acestuia mesaje de incurajare, pentru calitatea morala si profesionala a acestora, dovedita cu prisosinta in aceasta situatie de viata.

 

Prezentul comunicat a fost transmis in urma solicitarii mai multor membri ai Colegiului Psihologilor din Romania.

 

Sursa:

www.copsi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1899:comunicat-privind-situatia-judiciara-a-directorului-juridic-al-colegiului-psihologilor-din-romania&catid=31:precizari-juridice--comunicate&Itemid=200040

 

 

 

Psihologii ieseni vor sa scoata timbrul profesional de pe documente

Buna Ziua Iasi

Carmen STANCIU

14 Martie 2012

 

Psihologii din judetul Iasi sunt nemultumiti de noile modificari ce ii obliga sa foloseasca timbre profesionale pe care sa le aplice tuturor documentelor pe care le elibereaza. Cunoscutul psihoterapeut Bebe (Vasile) Mihaescu il acuza pe Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor, de abuz, intrucat schimbarea s-a produs fara consultarea Comitetului Director al organizatiei profesionale. "Peste 4.000 de psihologi au semnat petitia prin care se declara nemultumiti de ce se intampla la Colegiul Medicilor din Romania, unde Mihai Anitei a emis un decret prin care fiecare psiholog este obligat sa-si cumpere un numar de timbre. Fiecare act semnat de noi are o parafa, iar acest timbru este inutil. Intrebarea e: cu cine a facut afacerea ca sa apara acest timbru? Este un aranjament intre Posta si Colegiu. Este clar ca acest colegiu nu promoveaza imaginea psihologului din Romania. Cine ia banii? Unde vor ajunge sumele stranse de la cei 25.000 de psihologi? Se fac afaceri cu Posta Romana in scopul de a acoperi un management defectuos. Cazul ar trebui sa ajunga in atentia DNA", a declarat conf. univ. dr. Vasile Mihaescu, membru in Comitetul Director al Colegiului Psihologilor din Romania, deranjat de faptul ca aceste modificari ii vor pune pe psihologi la o cheltuiala suplimentara.

 

Noile obligatii nu fac decat sa agite si mai mult spiritele in randul psihologilor, care mai spera la decontarea activitatilor pe care le desfasoara. "Psihologii, desi sunt intr-o specializare continua si, ca si medicii, an de an trebuie sa acumuleze un anumit numar de puncte pentru a urca inca o treapta in specializarea lor, sunt tratati diferit", a adaugat conferentiarul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi.

 

Psihoterapeutul Bebe Mihaescu sustine ca exista o disputa intre medici si psihologi care se simte si la nivelul universitatilor de medicina, in cadrul carora se tin doar cinci cursuri de psihologie medicala.

 

Sursa:

www.bzi.ro/psihologii-ieseni-vor-sa-scoata-timbrul-profesional-de-pe-documente-275329

 

E vorba de Colegiul Psihologilor de fapt, probabil greşeala aparţine ziaristei. În acelaşi timp, cifra de 4000 de semnatari ai petiţiei e mult exagerata, în realitate erau cam 2000. Nu ştim cui îi aparţine această „greşeală”, intenţionată credem noi.

 

 

 

Abuz. Contract de 25.000 de euro pe lună pentru Poşta Română. Psihologii, obligaţi să cumpere timbre ca să poată profesa

România Liberă

Mihaela Naftanaila

19 Martie 2012

 

Măsura a fost luată, pe ascuns, de preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

Cei care vor merge la psiholog de la 1 aprilie vor primi avize timbrate, întocmai ca la cabinetul notarului. Pe lângă parafă şi semnătură, psihologii vor fi obligaţi să pună un timbru nominal, cumpărat de la Poşta Română, pe documentele emise (avize care atestă capacitatea de muncă sau pentru deţinerea unui permis port-armă). Măsura a fost luată recent de Colegiul Psihologilor (CP).

 

Nu vrem să finanţăm Poşta Română

Peste 4.000 de psihologi din Colegiu au semnat o petiţie prin care se împotrivesc ideii de a însoţi orice act emis de timbrele cumpărate de la Poşta Română. „Nicăieri în lumea asta psihologii nu se duc să îşi cumpere timbre de la poştă ca să-şi poată face treaba", susţine Vasile Mihăescu, membru al Comitetului Director al CP. Pe de o parte, psihologii spun că măsura îi birocratizeză excesiv şi consideră că face o favoare Poştei Române. „Nu înţelegem de ce Colegiul Psihologilor trebuie să finanţeze Poşta. Nu se ştie în momentul de faţă cine a organizat licitaţia, unde ajung banii pe timbre şi cui folosesc", ne-a declarat Vasile Mihăescu.

 

Vrem să scoatem marii rechini din schemă

Pe de altă parte, şeful Colegiului susţine că această măsură stopează avizele false şi le creează condiţii de muncă psihologilor tineri. Măsura prevede ca un psiholog să nu poată cumpăra mai mult de 200 de timbre pe lună.  „Cu aceste prevederi încercăm să facem puţină ordine în sistem şi să îi ajutăm pe psihologii tineri care nu au ce să mănânce. De ce unii psihologi ieşiţi de la fabrica de diplome «Spiru Haret» să emită o mie sau zece mii de avize pe lună, iar alţii nici unul? Am decis să îi scoatem pe marii rechini din schemă. Aceştia sunt psihologii care se opun măsurii: ştabimea şi barosanii care dau mii de avize pe lună", a declarat Mihai Aniţei. El spune că folosirea timbrelor va arăta exact cine şi cum dă avizele, pentru că timbrele vor fi nominale. Totuşi, şeful Colegiului Psihologilor susţine că nu poate face public contractul pe care l-a încheiat cu Poşta Română, din motive de confidenţialitate, şi nici nu poate preciza valoarea acestuia. „Poşta câştigă câteva zeci de lei din treaba asta, iar Colegiul Psihologilor nimic", zice Aniţei.

 

De la directorul Fabricii de Timbre, structură subordonată Poştei Române, am aflat însă că până acum s-au tipărit 100.000 de timbre, iar preţul final al unui timbru este de 1 leu. Asta înseamnă că în ultima lună poşta a câştigat din această afacere 25.000 de euro. Contractul  a presupus tipărirea unei prime tranşe de 40.000 de timbre şi o a doua de 60.000 de timbre. „Mai bine de jumătate din valoarea contractului rămâne la Poştă. Noi încasăm 0,28 de lei pe un timbru şi ne bucurăm că am primit acestă comandă. Tot ce prindem, executăm pentru că supravieţuim din surse proprii", a menţionat Mihai Chebac, directorul Fabricii de Timbre. Un simplu calcul arată că Poşta Română a încasat 18.000 de euro din acest contract, restul de 7.000 rămânând la Fabrica de Timbre.

 

În Colegiu sunt înscrişi 12.000 de psihologi cu aviz de liberă practică, iar majoritatea contestă această decizie, cu atât mai mult cu cât preşedintele Mihai Aniţei a hotărât de unul singur, fără să consulte comisiile din Colegiu. „Au emis această dispoziţie fără să ne consultăm înainte, prin urmare o considerăm ilegală", ne-a declarat psihologul Bogdan Lucaciu, membru în comisia de Psihologie Clinică şi Psihoterapie.

 

Sursa:

www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/psihologii-obligati-sa-cumpere-timbre-ca-sa-poata-profesa-257563.html

 

Articolul e ceva mai echilibrat, punînd faţă în faţă cele două opinii, şi încercînd să vadă şi ceva dedesubturi financiare. Din nou se vehiculează cei 4000 de semnatari ai petiţiei, şi dat fiind că din nou este vorba de Bebe Mihăescu, bănuim că el este sursa acestei cifre umflate.

 

 

 

Asociaţia Psihologilor: Psihologii din România nu sunt trataţi echitabil

AGERPRES

21 martie 2012

 

Psihologii din România nu sunt trataţi echitabil, nu le este permis accesul la fonduri europene şi nici nu le sunt decontate serviciile, susţin reprezentanţii acestora într-un comunicat de presă remis miercuri.

 

În România există un psihoterapeut la 11.000 de pacienţi, în timp ce în comunităţile europene există unul la 1.500.

 

'Psihologii reprezintă o soluţie la problemele oamenilor, deoarece prin intervenţia lor oamenii cu venituri mici ar putea beneficia de servicii prin care, însănătoşindu-se, să aibă o mai bună calitate a vieţii. Din păcate, a fi psiholog înseamnă în continuare să fii la limita supravieţuirii. Există 25.000 de psihologi români ce ne pot ajuta să trecem peste criză şi depresie, poate că domnul Cepoi şi domnul Băsescu ar trebui să ia în calcul acest aspect', a declarat dr. Bebe Mihăescu, membru al Comisiei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Asociaţiei Psihologilor, citat în comunicat.

 

Deşi profesia de psiholog există în nomenclatorul profesiilor din România, psihologul nu are parte de susţinere şi de mediatizare, cu toate că, prin activitatea lor, ei devin lideri de opinie în societate.

 

O dispoziţie recentă a preşedintelui Comitetului Director al Colegiului Psihologilor din România impune folosirea de timbre profesionale pentru "securizarea actelor profesionale ale psihologilor români".

 

Măsura a fost adoptată în regim de urgenţă şi urmează a fi valabilă începând cu 1 aprilie. Astfel, psihologii cu drept de liberă practică vor fi obligaţi să achiziţioneze timbre profesionale ce trebuie aplicate pe fiecare act profesional emis, pe lângă ştampilă sau parafă, spun reprezentanţii psihologilor.

 

'Psihologii sunt revoltaţi pentru că, în lipsa unui cadru legislativ corect, ei sunt obligaţi să cumpere un număr de timbre care să le permită să activeze. Acest timbru este de fapt o afacere - 'Afacerea Timbrul' - şi vom face apel şi la DNA pentru investigarea situaţiei', susţine dr. Vasile Mihăescu.

 

Potrivit sursei, psihologii se declară nemulţumiţi de modul în care Colegiul Psihologilor reprezintă interesele membrilor săi. Preşedintele Colegiului a luat o decizie care afectează întreaga desfăşurare a activităţii psihologilor, fără consultarea Comitetului Director şi fără informarea prealabilă a comunităţii profesionale, se arată în comunicat.

 

'Nu se cunoaşte modul în care a fost adoptat actul normativ, unde ajung banii de pe timbre sau cui folosesc. Nu înţelegem de ce Colegiul Psihologilor trebuie să finanţeze Poşta Română', a adăugat dr. Mihăescu.

 

Acesta afirmă că 'Mihai Aniţei, preşedintele organizaţiei, a emis abuziv un document fără a ţine seama de Comitetul Director, prin care fiecare psiholog din România este obligat să cumpere un număr de timbre, lucru inexplicabil, deoarece în legea psihologilor nu este stipulat acest aspect'.

 

Sursa:

www.agerpres.ro/media/index.php/sanatate/item/112207-Asociatia-Psihologilor-Psihologii-din-Romania-nu-sunt-tratati-echitabil.html

 

25.000 de psihologi, declara, din nou Bebe Mihăescu … din ce joben a scos cifra asta. Colegiul are înregistraţi vreo 12.000, evident că există şi din cei care lucrează în domeniu fără a fi înscrişi la colegiu, dar sincer mă îndoiesc că sunt atîţia.

Nimeni nu-i împiedică pe psihologi să obţină fonduri europene…doar că pentru asta trebuie ca respectivii să mai depună şi nişte proiecte care să fie şi aprobate … Aaaa  … şi mai e o problemă … cabinetele individuale nu prea sunt eligibile pentru astfel de proiecte… dar astea sunt regulile …

 

 

 

Dosarele românilor care merg la psiholog, la cheremul şefilor

Evenimentul Zilei

Cristiana Mazilu

22 martie 2012

 

DE LA 1 APRILIE. Psihologii şi psihoterapeuţii vor trimite la Colegiul Psihologilor din România datele personale ale pacienţilor şi însemnările lor.

 

Nu e o păcăleală. Conform unei legi apărute deja în Monitorul Oficial, date precum CNP-ul, adresa, nivelul de studii, dar şi detalii privind etapele importante ale vieţii oamenilor vor fi de acum salvate şi în registrul Colegiului Psihologilor din România (CPR).

 

Până acum, datele personale ale pacienţilor, precum şi consemnările psihoterapeuţilor erau păstrate în baza de date a fiecărui cabinet, la care nu aveau acces nici persoanele consiliate. Numeroşi psihologi cred că noile măsuri le vor afecta grav modul în care îşi fac meseria.

 

"Peste 98% dintre psihologi sunt împotriva noilor reguli"

"În primul rând, vor fi afectate relaţiile cu pacienţii. Cum pot eu să le spun că păstrez confidenţialitate, atât timp cât dosarul lor va fi prezentat unei alte instanţe? Ce garanţie am eu că nu le va fi încălcată confidenţialitatea? Eu pot garanta pentru mine, dar mai departe nu pot. Sunt obligat să le spun că dosarul lor va fi trimis la Colegiu", a spus psihologul Augustin Cambozie, membru al Comisiei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, în cadrul CPR. Reprezentanţii psihologilor susţin că 98% dintre psihologi sunt împotriva noilor reguli.

 

O ţară de depresivi

În prezent, în România, există 25.000 de pshilologi, adică unul la 11.000 de locuitori, în timp ce în comunităţile europene raportul este de unu la 1.500 de locuitori.

 

"România este o ţară depresivă. Oamenilor le-a dispărut zâmbetul de pe buze. Spitalele de psihiatrie sunt supraaglomerate. Nu avem timp să tratăm numărul mare de depresivi", a subliniat Bebe Mihăescu, membru al Comitetului Director al CPR.

 

În acest condiţii, serviciile pshiologilor şi psihoterapeuţilor nu sunt decontate de sistemul public de asigurări. "Un contract cu Asigurările ar face ca şi omul de rând să aibă acces la consiliere, aşa cum are la o evaluare medicală", mai cer reprezentanţii psihologilor.

 

PERCEPŢIE

"Românii cred că vii la psiholog pentru că eşti nebun"

Nevoia de a câştiga pacienţi i-a determinat pe unii psiholgii să găsească metode inedite de a-şi promova munca. Un specialist care are cabinet în Casa de Cultură din Petroşani a pus o pancardă atipică în oraş, pe care scrie "Majoritatea oamenilor sunt înnebuniţi după noi. Cabinet individual de psihologie".

 

"Ideea a venit ca o glumă legată de felul în care suntem percepuţi. În România, oamenii nu fac diferenţa între psiholog şi psihiatru şi cred că vii la psiholog pentru că eşti nebun", povesteşte Silvana Capriş, "patroana" cabinetului în cauză.

 

Sursa:

www.evz.ro/detalii/stiri/dosarele-romanilor-care-merg-la-psiholog-la-cheremul-sefilor-972826.html

 

Din nou cifra de 25.000 promovată de acelaşi Bebe. Iar chestia cu 98 % sunt împotrivă e scoasă şi ea din joben. Sunt 12.000 psihologi înregistraţi la Colegiu, vreo 2.000 au semnat acea petiţie online, cu siguranţă mai sunt şi din cei care nu au semnat dar sunt împotrivă … totuşi ca să vorbeşti de 98 % ar trebui ceva date mai concrete. Din ce mi-a şoptit o păsărică, un mini sondaj intern la una din filiale a arătat ceva de genul 80 % sunt împotrivă ….

 

 

 

Mihai Aniţei: Din 1 aprilie, actele profesionale se înregistrează în registrele unice la nivel naţional

Agerpress

27 Martie 2012

 

Actele profesionale - avizele şi rapoartele psihologice - se înregistrează, de la 1 aprilie, în registrele profesionale unice la nivel naţional şi se timbrează, a anunţat, luni, în conferinţă de presă, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, prof. dr. Mihai Aniţei.

 

"Sunt vizate îndeosebi avizele de psihologie emise pentru securitatea şi sănătatea în muncă, siguranţa circulaţiei şi permisele auto, permisele de port-armă.Timbrele conţin serie şi număr unic şi nu vor putea fi achiziţionate decât de către furnizorii de servicii psihologice autorizaţi, potrivit unei norme generale de lucru raportate la prevederile Codului muncii şi la prevederile convenţiilor Organizaţiei Mondiale a Muncii", a explicat Mihai Aniţei.

 

El a precizat că valoarea de achiziţie a unui timbru este de 1 leu.

 

Preşedintele Colegiului Psihologilor din România a arătat că de la această dată se va putea cunoaşte exact cine şi când a realizat examinarea psihologică, atât pentru deţinătorii de arme, cât şi pentru celelalte categorii de persoane pentru care este obligatoriu examenul psihologic, aceste date fiind dovedite prin timbrul profesional.

 

Siguranţa populaţiei în ceea ce priveşte utilizarea armelor depinde şi de modul în care deţinătorii sunt examinaţi psihologic, a mai afirmat acesta.

 

"În prezent am înregistrat 12.000 de psihologi la nivelul ţării dintre aceştia aproximativ 3.000 sunt specializaţi în securitate naţională care evaluează, diagnostichează şi eliberează avize de port armă", a spus Mihai Aniţei.

 

Potrivit lui Aniţei, prin acest sistem mixt de evidenţă se asigură confidenţialitatea activităţii profesionale a psihologilor, registrul neconţinând CNP-ul sau adresa beneficiarului.

 

Preşedintele Colegiului Psihologilor din România a făcut referire la faptul că prin această măsură se va putea realiza prima evidenţă statistică cu privire la asistenţa psihologică, pentru a cunoaşte numărul persoanelor care beneficiază de asistenţă psihologică şi se va recunoaşte importanţa socio-economică a acestei profesii.

 

El a mai amintit că în prezent centrele medicale angajează psihologi care sunt atestaţi, dar nu îndeplinesc toate condiţiile.

 

Preşedintele filialei Bucureşti a Colegiului Psihologilor, Edmond Cracsner, a menţionat că psihologii trebuie să fie atestaţi de Colegiu.

''Activitatea legală înseamnă desfăşurarea activităţii într-o formă legală de organizare cabinet individual, asociat sau societate profesională", a subliniat acesta.

 

Această măsură este contestată de peste 2.000 de psihologi care susţin că dispoziţia preşedintelui Comitetului Director al Colegiului Psihologilor din România impune folosirea de timbre profesionale pentru "securizarea actelor profesionale ale psihologilor români".

 

Psihologii semnatari ai petiţiei se declară nemulţumiţi de modul în care Colegiul Psihologilor reprezintă interesele membrilor săi.

 

''Preşedintele Colegiului a luat o decizie care afectează întreaga desfăşurare a activităţii psihologilor, fără consultarea Comitetului Director şi fără informarea prealabilă a comunităţii profesionale'', susţin aceştia.

 

Sursa:

www.agerpres.ro/media/index.php/social/item/113154-Mihai-Anite%20%20i-Din-1-aprilie-actele-profesionale-se-inregistreaza-in-registrele-unice-la-nive%20%20l-national.html

 

Ceea ce declară domnul Cracsner este complet fals, chiar legea 213 spune foarte clar că psihologii pot lucra ca angajaţi la firme private sau instituţii de stat, iar psihologii care îşi exercită profesiunea independent au nevoie de liberă practică. Cei angajaţi NU

 

 

 

Psihologii cer alegeri anticipate la Colegiul Psihologilor din România

30 martie 2012

 

Psihologii s-au adunat vineri dimineaţa în faţa Colegiului. Printre subiectele de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Colegiului se află controversata dispoziţie ce prevede ca, de la 1 aprilie, psihologii să elibereze avize doar cu timbre, dar şi schimbarea conducerii Colegiului.

 

"Ne dorim să înceapă procedura de convenţie naţională ceea ce presupune alegeri anticipate. Noi suntem împotriva manierei prin care s-a luat această decizie şi a faptului că suntem obligaţi să completăm registre unde să trecem numele pacienţilor. Ceea ce noi nu putem să facem, pentru că încălcăm confidenţialitatea", a declarat Mirela Zivari, psiholog.

 

Contractul încheiat cu Poşta Română pentru timbrele ce pot fi cumpărate doar de psihologi ridică alte semne de întrebare.

 

"Noi nu ştim nimic din ce face domnul Aniţei cu banii. Drept dovadă şi acest contract cu Poşta Română, despre care cred că ştiţi că este confidenţial noi nu ştim cine a negociat, în numele cui, pentru cine. Pentru că un contract este inexplicabil", a spus Bebe Mihăescu, psiholog.

 

De partea cealaltă, lucrurile păreau mai liniştite.

"Convocarea a fost făcută pentru mai multe subiecte. Unul dintre acestea a fost cel legat de acea dispoziţie cu tot ceea ce înseamnă acest lucru, dacă este benefică. De multe ori se întâmplă ca la cizmar. Uneori sunt şi erori de selecţie", a precizat Ion Duvac, vicepreşedintele Comisia pentru apărare.

 

Psihologii cred că altele sunt lucrurile ce i-ar ajuta. De exemplu, un acces mai uşor la cursuri, taxe mai mici, dar şi o mai bună pregătire încă din timpul facultăţii.

 

Sursa:

www.rtv.net/psihologii-cer-alegeri-anticipate-la-colegiul-psihologilor-din-romania-video_22709.html

 

Eu ştiam că Domnul Duvac face parte din grupul celor care nu susţineau aplicarea timbrelor, deci chestia cu „cealaltă parte” …

 

 

 

Scandal la Colegiul Psihologilor din România

Ovidiu Brăzdău

 

Autismul Colegiului Psihologilor: “low profile”, restructurare sau reconstruirea Asociaţiei Psihologilor din România?

 

Ovidiu Brazdău este psiholog, lector universitar la Facultatea de Psihologie a Universitatii Ecologice din Bucuresti.

 

Luna martie a prins comunitatea psihologilor în cel mai mare scandal de la înfiinţare. Registrele profesionale şi timbrele au fost introduse printr-o aşa-zisă decizie a Comitetului Director, dar luată de către preşedintele Colegiului, prof. Mihai Aniţei, fără convocarea Comitetului. Ca urmare, Comisiile de Apărare şi de Psihologie Clinică au adoptat decizii împotriva implementării Dispoziţiei Colegiului referitoare la evidenţa şi timbrele profesionale.

 

Pe scurt, ambele comisii susţin revocarea deciziei. În decizia luată pe data de 9 martie a.c., Comisia de Psihologie Clinică şi Psihoterapie precizează că nu este de acord cu decizia  prezentată de preşedintele Colegiului, “pe motiv de nerespectare a Legii 213/2004, a normelor de aplicare a legii şi a normelor de organizare şi funcţionare a Consiliului Psihologilor din România, precum şi din cauza faptului că prin această hotărâre se limitează dreptul la libera exercitare a profesiei de psiholog, drept garantat de lege”.

 

În plus, membrii comisiilor menţionate propun punerea în discuţie a abuzului prof. Aniţei privind exercitarea funcţiei de Preşedinte al Colegiului.

 

Cred că este prima dată de la înfiinţare când conducerea Colegiului este supusă atacului propriilor membri. Şi nu numai prin decizii interne, ci şi prin petiţii publice. O astfel de petiţie contra acestei decizii, iniţiată de Luminiţa Böyte şi Florentina Cotzoiu pe Facebook şi susţinută de Mirela Zivari în cadrul Grupului “Psihologie”, a strâns aproape 2.000 de semnături.

 

Din punctul meu de vedere, problema este mai veche şi ţine de desfiinţarea Asociaţiei Psihologilor, singura organizaţie care putea contrabalansa autismul Colegiului Psihologilor. Cred că soluţia este o echilibrare a luptei, prin apariţia unei Asociaţii profesionale puternice, condusă de psihologi activi şi recunoscuţi personal şi profesional de comunitatea psihologilor.

 

Sursa:

www.info-sanatate.ro/articol,133,2833,Scandal_la_Colegiul_Psihologilor_din_Romania.html

 

Destul de bine punctate problemele, inclusiv cea cu dispariţia Asociaţiei Psihologilor.

 

 

Va urma ….

 

 

Lucian Andries

 

28 mai 2012

 

 

 

Războiul timbrelor. Episodul 1

 

Războiul timbrelor. Episodul 2

 

Războiul timbrelor. Episodul 3

 

Războiul timbrelor. Episodul 4

 

Războiul timbrelor. Episodul 5

 

Războiul timbrelor. Episodul 6

 

Războiul timbrelor. Episodul 7

 

….

 

 

 

Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie