PARTENERI

Revista Stiinta si Tehnica
cabinet psihologic sinziana burcea autism
blog autism sinziana burcea
Orange pen

Cine e Online

Avem 31 vizitatori online

Login PortalSondaj de opinie

Credeti ca Legea 213 din 2004 trebuie modificata ?
 
Vizite din Mai 2008
Web Counter
Website Hit Counter
PageRank
Alegeri Copsi 2013 [6] Program - (Bebe) Vasile Mihaescu. 2

 

 

 

Alegeri Copsi 2013 [ 6 ]

Program – (Bebe) Vasile Mihaescu

Partea II

 

 

Deci … initial, domnul Bebe a publicat un fel de program/platforma, oricum ceva nedefinit, dar oricum era doar Partea I-a. Intre timp a revenit cu o „schita de proiect” care este un fel de partea I-a Reloaded, desi noi asteptam Partea a II-a. Ma rog, el a postat, noi comentam. Dat fiind ca se cam repeta vom comenta doar modificarile sau adaugirile, celelalte comentarii raminind valabile. Partea I comentata o puteti citi aici:

http://www.psihologiaonline.ro/component/content/676.html?task=view

 

Pastram, aceeasi conventie ca si pina acuma - pasajele programului sint scrise cu caractere bold.

Comentariile noastre sint scrise cu litere normale, ca sa facem o distinctie mai clara.

 

 

Schita de proiect

De bine de rau, daca initial nu stiam ce e, acuma am aflat cu siguranta – doar o schita … merge si asa, daca candidatul nu e in stare de mai mult


1. Promovarea profesiei de psiholog și implicarea maximă a Colegiului în creșterea prestigiului profesiei de psiholog.

Aici a aparut doar “în creșterea prestigiului profesiei de psiholog“, ca o precizare, dat fiind ca initial nu era prea clar in ce sa se implice maxim Copsi.


2. Transparentizarea tuturor activităților Colegiului: acțiuni, decizii, buget, investiții, cheltuieli (salarii, prime, premii, etc.).

3. Mediatizarea activităților Colegiului și a tuturor filialelor, prin organizarea regulată, cel puțin o dată pe lună, a conferințelor de presă, la nivel central și în teritoriu de către fiecare filială (în aceeași zi).

4. Descentralizarea și creșterea rolului filialelor, autonomie financiară, organizarea pe criterii regionale în perspectiva regionalizării economice a României.

Aici a aparut in plus chestia cu organizarea regionala. Ar trebui detaliat subiectul, dar momentan nu e graba. Oricum presupune modificarea Legii 213.


5. Realizarea unei edituri, editarea cărților membrilor CPR prin finanțarea de către CPR (50%), editarea revistei de specialitate a CPR.

Aici a detaliat destul de mult. Chestia cu finantarea cu 50 % a cartilor publicate de membri CPR e iarasi populism de 2 bani sub aparenta unei idei generoase. Nu avem nici un calcul, o estimare de sume. De exemplu daca doar 50 de carti sint publicate anual (13.800 de membri in decembrie 2012), fiecare carte sa zicem ca ar costa 20 ron, deci 10 ron subventia CPR, in tiraj de 100 exemplare pentru fiecare titlu, ar insemna 50 x 10 x 100 = 50.000 RON/anual. Mult, putin ? Daca aveti in vedere cifrele minime pe care le-am pus, as zice ca nu e asa de putin. Daca tinem cont ca se adauga si alte gratuitati … o sa facem o estimare la final.

In plus cred ca e cam contraproductiva o astfel de subventie. Dat fiind ca la inceput de an fiscal nu stii cite carti si ce tiraje vor fi publicate, deci ce costuri vei avea, si pentru ca bugetul nu e nelimitat, e clar ca va fi o prevedere bugetara cu o suma limitata, din care se vor finanta aceste carti. Fiind o suma limitata, daca vor fi mai multe carti, si noi credem ca asa s-ar intimpla, atunci s-ar crea o lista de asteptare, si tot probabil s-ar da loc la “influente” – adica unii vor trece mai in fata celorlalti, pe criterii neclare.


6. Modificarea taxelor și cotizațiilor pentru toate treptele de specializare, mai mult pentru practicanții în supervizare și autonomi.

Dupa ce data trecuta a dovedit o necunoastere crasa a formelor de atestare si a treptelor de specializare, domnul Bebe revine, desi formularea e destul de nefericita, pentru ca se poate intelege ca e vorba de toti autonomii, ceea ce inseamna practic toti psihologii in afara de cei in supervizare. De fapt banuim ca el se refera la psihologii practicanti (in supervizare sau autonomi).

Oricum fraza de mai sus e cam lipsita de sens. Modificarea taxelor si cotizatiilor e clara, dar nu intelegem ce inseamna “mai mult”. Mai mult ce si cum ? Cum se modifica mai mult ? In minus, in plus ? O fi o schita, dar nici chiar asa.


7. Modificarea taxelor asociațiilor profesionale (fie în sensul creșterii lor, fie prin participarea la programe de ridicare a calificării profesionale).

Aici a venit cu o precizare suplimentara, care ne baga in ceata “fie prin participarea la programe de ridicare a calificării profesionale”. Adica sau le creste taxele (am vorbit de asta rindul trecut) sau participa la programe de ridicare a calificarii profesionale. Eu sincer nu am priceput nimic. Cine participa, cum, de ce, care e scopul ? Si dupa cum spuneam si atunci, marirea taxelor pentru oerganizatorii de formari, se va rasfringe in final asupra psihologilor, pentru ca orice cost suplimentar se va regasi in cresterea pretului cursurilor. Desteapta solutie n-am ce zice.


8. Reducerea taxelor de participare la toate manifestările științifice creditate de către Colegiu astfel: practicant în supervizare și autonom 85% reducere, specialist 50% reducere, principal 0% reducere.

Se pare ca i-au folosit observatiile de data trecuta si a reusit sa stabileasca mai clar cine si ce reduceri face. Bun asa. Acu’ sa facem niste mici calcule.

- Am gasit destul de usor vreo 5 conferinte creditate de Copsi in 2012, deci putem pastra cifra ca un fel de minim. Ele sint mai multe de fapt, dar e ok si asa.

- Sa zicem ca sint cam 100 psihologi cu libera practica la o conferinta din asta. De obicei sint ceva mai multi, dar mai sint si fara libera practica, si cu siguranta ca in medie e o cifra ok.

- Sa mai presupunem o taxa medie per conferinta de 200 ron, care e mai mult decit rezonabil ca cifra, dat fiind ca de obicei pretul este mai mare.

- Acuma, in decembrie 2012, erau cam 13.800 psihologi cu libera practica inscrisi la Colegiu ( conform cu REGISTRUL UNIC AL PSIHOLOGILOR CU DREPT DE LIBERA PRACTICA ).  Intre timp vad ca a ajuns la peste 14.000 deci creste odata cu tara. Am descarcat fisierul de mai sus, am facut ceva prelucrari (eliminat duplicatele) ..

Au rezultat urmatoarele date:

13.620 inregistrari = 100,0 % (stiu, ar fi trebuit sa fie mai multe, dar uitindu-ma in registru am constatat ca unele coduri de parafa lipsesc. De exemplu 75, 141. Oricum nu conteaza pentru ce vrem noi)

11.224 practicanti = 82,4 %

1.388 specialisti = 10,19 %

1.008 principal = 7,4 %

Am pus cifrele si treapta de specializare, precum si proportia. Dupa cum se poate observa, majoritatea covirsitoare sint psihologi practicanti. Evident ca in cazul unei conferinte nu se va pastra aceasta proportie, asa ca am zis sa facem o proportie de 50 % – 25 % – 25 %. Drept urmare daca facem niste mici calcule rezulta cam asa

[(50 x 200 x 0,85) + (25 x 200 x 0,5)] x 5 = [ 8500 + 2500 ] x 5 = 11.000 x 5 = 55.000 RON

Asta ar fi un minim efort financiar pe care ar trebui sa il suporte anual Copsi pentru indeplinirea punctului 8. Evident ca efortul real ar fi mai mare, pentru ca sint mai multi participanti, taxele sint mai mari, conferintele sint mai multe.


9. Organizarea obligatorie anuală a unui Congres național/internațional de către Colegiu, prin sponsorizări de către toate Asociațiile și Institutele înscrise în registrul Colegiului, cu participarea tuturor specialităților, la care toți psihologii cu drept de liberă practică din România să aibă acces gratuit inclusiv publicarea lucrărilor în materialele Congresului și susținerea de comunicări.

Punctul asta nu exista initial. Sponsorizarile respective ar trebui sa fie substantiale pentru ca un astfel de eveniment sa fie gratuit. Evident ca respectivele institutii furnizoare de cursuri de formare si-ar scoate apoi banii scumpind cursurile, drept urmare tot psihologii care participa la respectivele cursuri ar plati. Foarte isteata chestie. Ca sa nu mai zic ca e cam dificil sa obligi pe cineva sa iti sponsorizeze manifestarile stiintifice.


10. Organizarea obligatorie, lunar, de către Colegiu în București și în filiale a unor WS gratuite pentru toți psihologii cu drept de liberă practică, pentru toate specialitățile, în baza cotizațiilor plătite .

Am mai discutat si data trecuta, dar vom reproduce calculul. Daca sint aproximativ 25 filiale, asta inseamna un total de 300 workshopuri gratuite anual (am socotit 1 workshop/luna/filiala deci minim). La un 1000 ron/workshop – insemnind chiria spatiului, un mic protocol (cafea, ceai), onorariul trainerului, plus alte mici cheltuieli – ar insemna 300.000 ron/anual doar pentru aceasta activitate. Daca aveti in vedere ca bugetul pe 2012 al Colegiului a insemnat venituri totale de 2.506.000 ron, cei 300.000 ron reprezinta cam 12 %.


11. Modificarea legii 213/2004, constituirea unui grup de experți (psihologi, avocați) care să colaboreze cu persoane avizate din structurile legislative.

De aici incep punctele care nu existau in prima propunere, deci le luam la rind. E ok sa se modifice legea.


12. Modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare care să vizeze limitarea prerogativelor președintelui și revocarea oricărei persoane alese.

OK, dar trebuie modificata Legea.


13. Crearea de departamente atât la nivel CPR cât și filiale care să dialogheze cu instituțiile statului/locale în vederea promovării profesiei de psiholog, dezvoltării pieței de servicii psihologice și descoperirea unor noi resurse financiare.

Mda, o sa se umple CPR de departamente create pentru a sta de vorba. Acuma, un calcul simplu: 25 filiale x 1 salariat/departament (minim posibil) x 500 RON/lunar (jumate de norma cu minim pe economie, bani care includ si taxele catre stat), deci as zice niste conditii rezonabile de calcul. Toata afacerea asta inseamna: 25 persoane x 500 ron x 12 luni = 150.000 RON anual. Buna treaba


14. Dezvoltarea unui sistem de organizare a cabinetelor individuale de psihologie clinică/ psihoterapie/consiliere și a altor cabinete individuale de diferite specialitati.

Asta cu sistem de organizare nu mi-e prea clara. Sa mai faca ce ? Un sindicat al cabinetelor ? O retea de cabinete ? Sincer nu pricep, dar banuiesc ca e mai simplu sa arunci niste vorbe si pe urma sa spui ... era doar o schita, am eu planul in buzunar cu toate detaliile ... da, sigur


Vorbim de schita de proiect pentru un motiv simplu: oricare dintre alesi, de la bun inceput, in noul mandat, o sa tina seama de programele contracandidatilor, preluand si integrand tot ceea ce inseamna Noul CPR"

 

Wow...asta e ce ... traim intr-o utopie si n-am aflat noi. Evident ca cineva care cistiga ar putea sa tina cont de unele aspecte din programele contracandidatilor, dar nu e obligatoriu sa fie asa. In plus, daca cineva are un program bun, pus la punct, de ce si-ar mai bate capul cu programele contracandidatilor, cind are propriul plan de dus la indeplinire. De fapt ce se spune aici imi suna mai degraba ...bai baieti, am trintit si eu o schita sa fie acolo, si daca cistig, aveti voi programe deja facute si iau eu de acolo ce am chef ... ca doar prost sa fiu sa muncesc daca va bateti voi capul. Mda...Se pare ca unii nu prea au chef de munca, ei vor sa fie alesi asa, pe baza de intentii nobile, exprimate in citeva cuvinte. Ideea e „alegeti-ma, ca vad eu ce fac mai incolo”. Pe de alta parte, daca cineva nu e capabil de un minim efort pentru a face un proiect managerial serios, ce baza mai avem ca o sa faca treaba la Copsi in calitate de presedinte ?

 

 

Concluzii:

- Daca in campania electorala, desi s-a angajat sa revina cu Partea a II-a si nu a facut-o, ma intreb ce se va alege din promisiunile „schitei” in cazul in care ar cistiga ?

- Se pare ca unele criticile au fost folositoare s-a mai corectat pe ici pe colo, s-au mai facut precizari ...

- Mai sus am tot calculat niste sume. Hai sa vedem ce vrem cu ele de fapt

50.000 [editura] + 55.000 [conferinte] + 300.000 [ws] + 150.000 [salarii] = 555.000 RON

Deci, cu niste calcule sumare, promisiunile ar costa lejer 555.000 RON. Daca adaugam si faptul ca a promis reducerea taxelor la Copsi, ne intrebam si noi „De unde nene Bachus, de unde ?”

Bugetul Colegiului pe 2012 a insemnat 2.506.000 ron venituri, iar dupa ce au scazut cheltuielile au ramas cu un mic excedent de vreo 30.000 Ron.Promisiunile de mai sus inseamna mai mult de 25 % din buget, problema e ce anume tai ca si cheltuieli actuale. In conditiile in care s-ar reduce si taxele acest procent ar creste. Plus ca noi am socotit la minim, in realitate aceste promisiuni ar costa mai mult. Deci ?

 

Asa ca avem de-a face cu o schita de program, facuta la misto, sa fie ceva acolo, plina de populisme de 2 bani, nimic serios, totul pe principiul lasa ca poate ies si pe urma mai vad eu ... dau intii placuta jos de pe sediul Copsi. Plus ca ultimele stiri spun ca domnul Bebe are si ceva probleme cu Universitatea de Medicina unde era angajat ... nashpa...

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/bebe-sexologul-dat-afara-de-la-medicina-nu-venea-la-ore-dar-era-pe-statul-de-plata--4587.html

http://adevarul.ro/locale/iasi/bebe-sexologul-fost-concediat-universitatea-medicina-iasi--abateri-disciplinare-repetate-1_515e8c2800f5182b8587a8a8/index.html

 

 

 

Lucian Andries

8.04.2013

 

 


Comentarii (0)Add Comment

Scrie comentariu
Trebuie sa fii logat ca sa poti posta comentarii. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te!

busy
 
Psihologie